Digitala kompetensdagen 2024: Storsatsning på AI-kunskap för pedagoger
Kan AI hjälpa elever att lära snabbare? Och hur navigerar man i en värld där både skärm och pärm har sin plats? På Digitala kompetensdagen 2024 får länets pedagoger chans att dyka ner i allt från AI-planerade lektioner till diskussioner om barnens digitala vardag.
Drygt 400 pedagoger och skolledare samlas på Linnéuniversitetet den 29 oktober för att delta i årets upplaga av Digitala kompetensdagen. Konferensen bjuder på både inspiration och praktisk kunskap om skolans digitalisering och pedagogiska utveckling. Årets föreläsningar och workshops är starkt färgade av generativ AI. Både möjligheter och risker tas upp.
– Digitalisering och AI är inte bara en framtidsfråga, det är i allra högsta grad något som sker här och nu. Våra pedagoger måste ständigt uppdateras och ta till sig av ny kunskap och genom denna dag vill vi erbjuda kunskap och konkreta verktyg för att möta de förändringar som påverkar skolorna och pedagogernas vardag redan i dag, säger René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Nytt för i år är samarbetet med Filmregion Sydost, som sätter fokus på hur film kan användas för lärande.
Arrangörer för Digitala kompetensdagen är skolnätverket RUC IT och Kunskapsmiljön Digitala transformationer vid Linnéuniversitetet samt AV-Media Region Kronoberg. 43 föreläsningar anordnas under dagen, se hela programmet: https://avmedia.kronoberg.se/digitala-kompetensdagen/
Några av föreläsarna på skolspåret och förskolespåret är:
- Generativ AI - ett utforskande för lärande - Micke Kring
- Skärmtidsdebatten och digital kompetens på vetenskaplig grund - Susanne Kjällander
- Hungriga björnar och vem är vem? Hur barnfilm tacklar stora känslor hos de små - Rosmarie Strand
- Språkundervisning och generativ AI - Jonatan Tensetti
- Internetkultur, unga och risken för radikalisering - Jonathan Lundberg
- Hur digitala möjligheter kan berika lek, berättande och dramatiserande - Johanna Widesson
- Digital screening av elevers läsutveckling – vad ser vi i LegiLexis databas - Linda Fälth
Kontakter
René Jaramillo (M)Ordförande regionala utvecklingsnämnden
Tel:0709-84 44 35rene.jaramillo@kronoberg.seTina SundbergUtvecklingsledare AV-Media, Regional utveckling
Tel:0708-69 49 32tina.sundberg@kronoberg.seKatrin LindwallUniversitetsadjunkt, Institutionen för datavetenskap och medieteknik, Linnéuniversitetet
Tel:0470-70 89 33katrin.lindwall@lnu.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar om att rekrytera akutläkare och utreda ny organisation för sjukhusvården19.3.2025 12:08:13 CET | Pressmeddelande
I samband med hälso- och sjukvårdsnämnden den 19 mars inleddes den politiska processen runt majoritetens förslag om riktning för framtidens sjukhusvård. Nämndsmötet landade i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören och ett antal rekommendationer inför beslut i regionfullmäktige den 8 april.
Dags för vårens vaccination mot covid-1918.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april startar vårens vaccination mot covid-19. Personer som är 80 år eller äldre, samt personer med dagliga omsorgsinsatser som är 65 år eller äldre, rekommenderas en påfyllnadsdos under våren 2025.
Välkommen till pressträff om framtidens sjukhusvård i länet17.3.2025 06:00:00 CET | Pressinbjudan
Den styrande majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, presenterar i dag sitt förslag till riktning för sjukhusvården i Kronobergs län.
Färre sexåringar med karies – positiva resultat för Folktandvården i Kronoberg13.3.2025 08:47:08 CET | Pressmeddelande
Andelen sexåringar i Region Kronoberg som är fria från karies fortsätter att öka. År 2024 var 75,5 procent av sexåringarna kariesfria, vilket är en ökning med 2,8 procentenheter jämfört med föregående år. Jämfört med 2019 är ökningen närmare 10 procentenheter, en mycket positiv utveckling.
Från rymden till Teaterparken – se jorden med nya ögon10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Det händer något med oss människor när vi ser jorden från ovan. Det vittnar många astronauter om. Fenomenet kallas ”The Overview Effect”. I vår och sommar finns möjligheten för fler att se jorden från ett helt nytt perspektiv, genom en utomhusutställning i Teaterparken, Växjö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum