Fastighetsägarna

Grannens dag den 31 oktober: Så tycker svenskarna om sina grannar

Dela

Sju av tio svenskar får spontant en bra känsla när de tänker på sina grannar. Och lika många upplever att de har vardaglig kontakt med grannar genom småprat, hälsningar och nickningar. Det visar en undersökning som Norstat gjort på uppdrag av Fastighetsägarna.

Många kan tänka sig att låna, dela och hjälpa sina grannar

Trivsel och interaktion med grannar hänger ihop. Genom fler spontana möten grannar emellan ökar trivseln.

– Små saker gör stor skillnad, det där lilla hejandet i hissen eller nere i cykelförrådet blir en viktig bekräftelse. Våra grannar påverkar vår trivsel, säger Anna Wiking, samhällsstrateg Fastighetsägarna.

De som interagerar mer med sina grannar är även mer benägna att dela. Sju av tio kan tänka sig att låna, dela och hjälpa sina grannar med saker och tjänster (ex. dela verktyg, bil, vattna, passa djur). Undersökningen visar att vi lättare hjälper våra grannar än själv ber om hjälpt. 47 procent skulle gärna hjälpa sina grannar i vardagen medan 27 procent gärna skulle få hjälp av sina grannar.

– Genom att interagera mer med våra grannar sänker vi ribban till att be om hjälp. Trivsel, nöjdhet och hållbara val hänger ihop så här finns det möjlighet till att utveckla delningsekonomin, säger Anna Wiking.

Det som toppar listan över vad vi kan tänka oss att hjälpa till med, få hjälp med eller låna av våra grannar är vattning, verktyg, passa djur, mat, teknisk support, bil/släp, bärhjälp och socialt sällskap.

Äldre mer positiva till sina grannar

Även om vi inte alltid kan våra grannars namn eller vet vad de jobbar så känner hälften av oss en gemenskap med våra grannar och sju av tio känner oss trygga med våra grannar.

Äldre får i högre grad än yngre en positiv känsla när de tänker på sina grannar. De som trivs i sitt boende får också en bättre känsla när de tänker på sina grannar än de som inte trivs. 

– Vi ser ett samband mellan de som tillbringar mer tid i hemmet också är de som interagerar mer med sina grannar. En på sätt och vis självklar men intressant slutsats när en del av oss arbetar hemifrån i större utsträckning nu än förr, säger Anna Wiking.

Sju snabba fakta om grannar:

1. 72 procent känner sig trygg med sina grannar.

2. 43 procent kan namnet på max en handfull av sina grannar.

3. 42 procent vet vad max en handfull av sina grannar jobbar med.

4. 24 procent skulle gärna veta mer om sina grannar.

5. 68 procent litar på sina grannar.

6. 48 procent känner gemenskap med sina grannar.

7. 74 procent är positiva till att låna, dela och hjälpa sina grannar med saker och tjänster

Om undersökningen
Undersökningspart: Norstat på uppdrag av Fastighetsägarna
Fältperiod: Juli 2023
Antal svarande: 1012 stycken enkätsvar
Bakgrund: Riksrepresentativt urval, 18-75 år

Om Grannens dag
Grannens dag firas varje år den 31 oktober. Kenneth Eneroth, krönikör och författare från Bärgslagsbladet ligger bakom temadagen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Wiking, Samhällsstrateg, Fastighetsägarna
Anna Wiking, Samhällsstrateg, Fastighetsägarna
Foto: David Pahmp
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye