Fastighetsägarna

Solör Bioenergi höjer fjärrvärmepriset kraftigt i Falköping

Dela

Solör Bioenergi i Falköping har meddelat ytterligare prishöjningar på fjärrvärme. Under sommarhalvåret kommer det rörliga priset att höjas med hela 40,4 procent, medan en ökning på 24,1 procent väntar under vinterhalvåret. Prishöjningen innebär en betydande ekonomisk belastning för fjärrvärmekunder, som nu kan räkna med betydligt högre kostnader för uppvärmning.

Redan idag är Solör Bioenergi bland de dyrare alternativen på marknaden, och den nya prisjusteringen höjer kostnaderna till ännu högre nivåer. Denna kraftiga prisökning slår hårt mot både hushåll och företag i Falköping, som redan brottas med höga driftskostnader och stigande levnadskostnader.

- Det är oroväckande att fjärrvärmekunder i Falköping återigen drabbas av kraftiga prisökningar. Solör Bioenergi är redan idag ett av de dyrare alternativen, och denna höjning innebär att vi når ännu högre kostnadsnivåer. För hyresgäster betyder detta ökade boendekostnader, samtidigt som fastighetsägare tvingas omprioritera sina budgetar för underhåll och utveckling. Det blir svårare att genomföra nödvändiga investeringar som förbättrar fastigheternas kvalitet och energieffektivitet. Det är avgörande att energiföretagen tar sitt ansvar och arbetar för långsiktigt hållbara prisstrategier som gynnar både näringsliv och invånare säger Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg.

För företag och fastighetsägare innebär höjda energipriser ökade driftskostnader som påverkar lönsamheten och begränsar möjligheterna att investera och växa. Fastighetsägare måste omprioritera sina budgetar för att hantera de stigande kostnaderna, vilket kan försvåra planeringen av underhåll och renoveringar. Detta kan i sin tur påverka fastigheternas kvalitet och hyresgästernas boendemiljö negativt.

- Ännu en käftsmäll från Solör som slår undan fötterna på fastighetsägare men också på kommunens potential att attrahera nya företag och kommuninvånare. Som fastighetsägare kan vi inte ta ut alla kostnadsökningar på våra hyresgäster. Istället blir det underhåll som får prioriteras bort. Underhållsskulden växer och blir ett framtida problem. Argumenten från Solör varför taxorna höjs så mycket i Falköping blir omöjliga att förstå när andra likvärdiga fjärrvärmeleverantörer i vårat närområde inte tar ut så höga avgifter. För oss fjärrvärmekunder är det bara och inse att fjärrvärme i Falköping inte är en produkt att ha i sin framtida portfölj säger Thomas Thiel, VD Falköpings Hyresbostäder AB

Fastighetsägarna i Skaraborg och Hyresbostäder i Falköping uppmanar Solör Bioenergi att omvärdera sina prishöjningar och överväga hur de kan mildra effekterna av de ökade kostnaderna. Ett gemensamt ansvarstagande behövs för att säkerställa en hållbar utveckling som stärker regionens konkurrenskraft och ekonomiska hållbarhet.

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna ansöker om medling hos Energimyndigheten – prishöjningen på fjärrvärme anses orimlig22.11.2024 10:03:18 CET | Pressmeddelande

Efter att förhandlingarna med Skövde Energi om den föreslagna höjningen av fjärrvärmetaxan för 2025 inte lett till en lösning, har flera medlemmar hos Fastighetsägarna GFR nu beslutat att ansöka om medling hos Energimyndigheten. Höjningen på 17,5 procent som Skövde Energi avser att genomföra har mött skarp kritik från fastighetsägarna, som anser att prisökningen inte är rimlig med tanke på de utmaningar branschen står inför.

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye