Arla lanserar nytt receptverktyg för hållbar och näringsriktig skolmat
Nu blir det enklare att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher. I dag presenterar Arla sitt nya receptverktyg Goda Mål, som ska underlätta för skolkök att planera måltider som passar såväl elevernas smaklökar som skolornas budgetar och hållbarhetsmål.

Arla har utvecklat Goda Mål – ett nytt receptverktyg som ska hjälpa skolor att skapa matglädje samtidigt som de arbetar med att uppfylla sina hållbarhetsmål. Med Goda Mål kan skolor bland annat ta fram färdiga menyer med recept som är lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta.
– Skolköken har en oerhört viktig roll eftersom de lägger grunden för barn och ungdomars matvanor. Samtidigt kan det vara svårt att nå upp till alla de krav som ställs på skolmaten – det ska vara gott, nyttigt och inom budget. Med 25 års erfarenhet av att skapa och provlaga populära recept ser vi att Arla kan vara en del lösningen, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla.
Smak och hållbarhet går hand i hand
I dagsläget finns över 170 Goda Mål-recept i Arlas kundportal, och det fylls på med fler allt eftersom. Alla recept som är märkta med Goda Mål-symbolen är:
- Klimatberäknade med data från RISE klimatdatabas för livsmedel och har ett lägre avtryck än 1,2kg CO2e.
- Näringsberäknade och följer de nordiska näringsrekommendationerna.
- Anpassade för skolors budget och kök.
- Provlagade och utvecklade för att bidra till lågt matsvinn.
Dessutom är de goda, menar Lotta Bäckman.
– Det måste smaka gott, för om maten inte äts upp är den inte hållbar. Då blir det istället matsvinn, och dessutom riskerar eleverna att inte få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka hela skoldagen, säger hon.
För att måltiderna ska falla många i smaken har Arla utgått från sina mest populära recept. Dessa har sedan uppdaterats och moderniserats, till exempel har man lagt till mer grönsaker och minskat andelen kött.
Verktyget är utvecklat för att det ska vara enkelt att hitta recept, bygga menyer och skapa matglädje som passar alla krav på en modern skolrestaurang.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum