Forskare: Läkemedelskommunikationen behöver förbättras när äldre skrivs ut från sjukhus
För att förebygga läkemedelsproblem efter utskrivning från sjukhus behöver kommunikationen mellan vårdpersonal och äldre förbättras och anpassas mer individuellt. Vårdpersonalen behöver förbättra sitt sätt att kommunicera samtidigt som patienter och anhöriga behöver förberedas bättre på utskrivningssamtalet och uppmuntras att bli mer delaktiga i vården. Det framgår av en klinisk studie på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet och Västmanlands sjukhus i Västerås.
– Genom att göra patienterna mer delaktiga får vårdpersonalen viktig kunskap om patienten så att kommunikationen kan anpassas individuellt efter patienternas behov. Detta kan förebygga läkemedelsproblem efter utskrivningen, säger Henrik Cam, klinisk apotekare på Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet.
Han har utfört en studie med fokus på hur personcentrerad vård fungerar i kommunikationen om läkemedel mellan äldre patienter och vårdpersonal under utskrivningsprocessen. Fokus var hur kommunikationen faktiskt sker i samband med utskrivning från sjukhus, hur patienterna upplevde kommunikationen, och hur läkemedelsbehandlingen fungerade cirka en vecka efter utskrivningen, om den skilde sig från vad som ordinerades. Studien är en del av ett större forskningsprojekt, IMPACT-care (Improved Medication Information and Patient Involvement at Care Transitions).
I takt med att världens befolkning åldras får äldre personer allt fler sjukdomar. De behöver fler läkemedel och har större risk att hamna på sjukhus än medelålders. Att läkemedel tas fel är en av de vanligaste bristerna i vården, och felen uppstår ofta i övergångar mellan vårdenheter, speciellt när äldre, multisjuka patienter skrivs ut från sjukhus. Utskrivning från sjukhus innebär ett riskmoment som kan leda till att läkemedel tas fel vilket i sin tur kan leda till oönskade akuta sjukhusbesök och att patienten behöver läggas in igen. En vanlig orsak är brister i kommunikation och informationsöverföring mellan olika vårdenheter eller mellan vårdenheter och patienten, ibland även med dennes närstående.
Flera orsaker till läkemedelsfel
Henrik Cam framhåller att det görs många ändringar i läkemedelsbehandlingen när man vårdas på sjukhus; läkemedel som kan ha bidragit till sjukhusinläggningen avslutas och ny behandling startas, både kortvarig och långvarig behandling.
– Det antas ofta att patienter kan hantera sina läkemedel själva efter utskrivningen, att de förstår vad som är tänkt med behandlingen och kan boka återbesök vid behov. Detta kan dock vara svårt för många äldre som sällan är tillräckligt delaktiga i sin behandling under sjukhusvistelsen. Risken blir då att det blir missförstånd och läkemedlen tas fel när de kommer hem, framhåller han.
Personcentrerad vård innebär att man ser patienter som hela människor och inte bara diagnoser eller mottagare av behandling. Det handlar om att sätta individen i centrum och ta hänsyn till deras liv, familj, sjukdomshistoria, förståelse av sjukdomen, behov, önskemål och erfarenheter.
– Att genomföra personcentrerad vård är ibland svårt på sjukhus på grund av brist på stöd och ledarskap, men också tidsbrist och personliga faktorer som kulturella skillnader och bristande kunskap. Det är ännu mer komplicerat vid vård av äldre patienter med flera sjukdomar och där andra försvårande faktorer såsom hörsel- och kognitiv nedsättning inte är ovanligt, säger Henrik Cam och fortsätter:
– Studien visar att patienter oftast inte ges möjlighet att vara delaktiga i sin behandling och inte var medvetna om vilken information de behövde för att själva kunna ta hand om läkemedlen efter utskrivning. Vi kunde även se att det finns inneboende auktoritära strukturer mellan vårdpersonal och äldre, vilket kan bidra till en ovilja hos äldre patienter att vara mer delaktiga.
Nya arbetssätt för att involvera patienterna
Enligt Cam är det upp till vårdpersonalen att hitta arbetssätt som uppmanar patienterna till att bli mer involverade i de fall de vill vara det. Som exempel på åtgärder nämner han fler enkelsalar, vilket skapar en bättre samtalsmiljö, att inte ge all information till patienten strax innan hen ska åka hem och att aktivt involvera närstående i kommunikationen kring läkemedlen.
Henrik Cam menar att det fortfarande finns en otydlighet kring hur personcentrerad läkemedelskommunikation ska genomföras i Sverige. Enligt Socialstyrelsen ska sjukhusen ge patienterna en uppdaterad läkemedelslista och ett utskrivningsmeddelande, som förklarar vad som hänt under sjukhusvistelsen, vilka läkemedelsändringar som gjorts och planerna för uppföljning, allt skrivet på ett enkelt språk. En slutanteckning med liknande sammanfattande information ska också skickas till nästa vårdgivare. Det är också vanligt att läkaren har ett avslutande samtal med patienten innan utskrivningen.
– Trots dessa riktlinjer visar studien att det fortfarande finns brister i den personcentrerade kommunikationen kring läkemedel och i hur mycket patienter är involverade i beslut om sina läkemedel. Det finns definitivt utrymme för förbättringar och det är något som vår forskargrupp arbetar för, avrundar han.
Nyckelord
Kontakter
Henrik Cam, klinisk apotekare på Akademiska sjukhuset och doktorand
vid Uppsala universitet;
henrik.cam@farmaci.uu.se
018-612 28 70
Ulrika Gillespie, docent och biträdande chefsapotekare inom Läkemedel och farmaci på Akademiska sjukhuset (handledare och projektledare);
ulrika.gillespie@akademiska.se
073-905 92 63
Bilder
Länkar
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Över en miljon registrerade benbrott i frakturregistret29.10.2024 14:45:41 CET | Pressmeddelande
Svenska frakturregistret startade i Göteborg 2011 och har som mål att förbättra vården av patienter som drabbas av frakturer, det vill säga benbrott av olika slag. I dag registrerades den miljonte frakturen i det nationella kvalitetsregistret.
Ny PET-tracer ska ge mer träffsäker diagnostik vid binjurebarkscancer24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Cancer i binjurebarken är en sällsynt och aggressivt växande tumör som drabbar minst 30 patienter i Sverige årligen. På Akademiska sjukhuset har man utvecklat en ny spårsubstans (tracer), som tillsammans med sjukhusets avancerade PET-kameror ska göra diagnostik och uppföljning av binjurebarkscancer mer träffsäker.
33 kvinnor fick livmodern bortopererad efter felaktig diagnos22.10.2024 13:15:00 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat 33 fall under 2023 och 2024 där kvinnor på felaktiga grunder har fått sin livmoder bortopererad. Kvinnorna hade efter provtagning fått besked om att de hade cellförändringar som är ett förstadium till livmodercancer, och därför rekommenderats operation. Men diagnosen visade sig i efterhand vara felaktig. Någon operation hade inte behövts.
Ny cyklotron lyfts in på Akademiska15.10.2024 12:16:38 CEST | Pressmeddelande
Positronemissionstomografi (PET) blir allt viktigare för diagnostik och uppföljning av olika behandlingar, inte minst inom cancerområdet, men även för avancerad forskning. Tekniken förutsätter tillgång till radioaktiva spårämnen med kort halveringstid. Idag lyfts en ny cyklotron (partikelaccelerator) in på Akademiska sjukhuset; ett led i moderniseringen av PET-centrum. De nya lokalerna inrymmer även ett renrum för tillverkning av spårämnen och verksamheten startar i juni nästa år.
Tidig operation av prostatacancer förlängde livet10.10.2024 08:38:54 CEST | Nyheter
Överlevnaden för män som drabbats av prostatacancer och fått hela prostatakörteln bortopererad direkt efter att tumören upptäckts, ökade med 17 procentenheter jämfört med dem som behandlades först när tumören gav symptom. Dessutom levde männen i genomsnitt drygt två år längre. Det framkommer i slutresultaten av en 30 år lång skandinavisk studie ledd från Uppsala universitet, som publiceras i New England Journal of Medicine.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum