Ett år med höjt lönekrav
Ett år har gått sedan lönekravet för arbetstillstånd höjdes och i en ny rapport har Migrationsverket analyserat dess effekter och resultat.
I analysen framgår det att andelen avslag ökat inom vissa branscher och yrken, är oförändrat eller minskat inom andra. Samtidigt går det inte att med säkerhet bedöma att de senaste årets förändringar enbart beror på att lönekravet höjts.
Den 1 november har det gått ett år sedan regeringens beslut om att en arbetskraftsinvandrare genom sin anställning ska uppnå en god försörjning för att kunna beviljas ett arbetstillstånd i Sverige. Med god försörjning menas en lön om minst 80 % av den svenska medianlönen vid ansökan om arbetstillstånd i Sverige, vilket definieras som lönekravet.
Sammantaget för alla branscher och yrken så har andelen avslag för förstagångsansökningar ökat från 27 till 35 procent efter den 1 november 2023 – en ökning med åtta procentenheter.
Högre andel avslag inom utredningskrävande branscher
Restaurang- och städbranschen är exempel på branscher som andelen avslag ökat mest – samtidigt som antalet nyinkomna ansökningar inom dessa branscher också minskat efter att försörjningskravet infördes.
Inom restaurangbranschen har andelen avslagsbeslut ökat från 34 till 46 procent och inom städbranschen från 28 till 49 procent.
Men inom dessa branscher är arbetslivskriminalitet eller missbruk av regelverket mer vanligt förekommande.
Det går därför inte att säga med säkerhet att avslagen enbart beror på lönekravet. Utan det kan finnas andra orsaker som framkommit i prövningen av ärendet som resulterat i avslag, exempelvis att missbruk upptäcks, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör, region Syd.
Minskat antal avslag inom andra branscher
Även antalet avslag för vissa vårdyrken har ökat, exempelvis för vårdbiträden och personliga assistenter har det gått från 29 till 38 procent.
När det gäller sjuksköterskor och undersköterskor däremot antalet avslag minskat. En anledning till det kan vara att många har en lön över 80 % av medianlönen.
Inom andra yrken är det en ringa ökning, eller ingen skillnad alls. Inom högkvalificerad arbetskraft har avslagsbesluten ökat från 3 till 4 procent och inom lantbruksyrken är det ingen förändring. Inom maskinell tillverkning och transport har andelen avslagsbeslut däremot minskat från 18 till 13 procent.
Samtidigt kan vi inte utesluta att ett ökat eller minskat antal avslag enbart beror på lönekravet. Utan det kan vara andra faktorer som exempelvis lågkonjunktur eller behov av en viss arbetskraft som påverkar både arbetsmarknaden och löner, säger Fredrik Bengtsson.
En större effekt bedöms vid förlängsansökningar nästa år
När det gäller förlängningsansökningar har avslagsbesluten ökat från 4 till 6 procent. De ansökningar som kom in innan 1 november 2023 prövades utifrån försörjningskravet vid tidpunkten för ansökan och de som redan har giltiga tillstånd påverkas inte.
Av de ansökningar som beviljades under 2023 har 15 %, cirka 4 500 personer, en lön som ligger mellan kravet på god försörjning och den senaste medianlönen för Sverige. Det är först nästa år när dessa förlängningsansökningar ska prövas som det går att se effekten av lönekravet.
2024-11-01 har Migrationsverkets presstjänst följande öppettider, 8.30-12.30.
Nyckelord
Kontakter
Migrationsverkets presskontakt
kl 8.30-16.30 på vardagar
Följ Migrationsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket
Fler personer med utvisningsbeslut väntas lämna Sverige21.10.2024 09:32:27 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer fortsatt att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige i år. Samtidigt höjs prognosen för antalet personer med avslag på ansökan om uppehållstillstånd som självmant lämnar landet. – Vi höjer prognosen för i år, mot bakgrund av utfallet under året och för att vårt arbete för att öka återvändandet väntas få ytterligare effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.
Webbinarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?9.10.2024 13:14:28 CEST | Pressinbjudan
Varmt välkommen till ett webbinarium för journalister om hur Migrationsverket hanterar asylärenden.
Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:22:01 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Färre asylsökande till Sverige – men fler ukrainare väntas söka skydd26.7.2024 09:39:56 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer att cirka 11 000 personer från Ukraina söker skydd i Sverige i år, vilket är 3 000 fler än bedömningen i föregående prognos. Samtidigt skrivs prognosen för antalet asylsökande från andra länder ner. – Trenden med ett minskat antal asylsökande i Sverige fortsätter, säger Annika Gottberg, överdirektör på Migrationsverket.
Prövningen av ansökningar från bärplockare igång – drygt 1 200 ansökningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum