Region Kronoberg

Älghult blir Kronobergs första ”framtidsby”

Dela

Hur kan vi stärka hållbarhet och attraktivitet i Kronobergs byar, och dessutom återanvända de resurser som redan finns? Detta ska det innovativa projektet Framtidsbyn undersöka, i samarbete med invånarna. Målet är att skapa en gemensam vision för framtiden. Första by ut är Älghult.

Projektet Framtidsbyn leds av Uppvidinge kommun, i samarbete med Region Kronoberg/BY2030, Linnéuniversitetet, Vattenkällan, föreningarna i Älghult och Amo-kabel. Det finansieras av Vinnova.

Projektet ska engagera lokalsamhället för att skapa en gemensam vision för framtiden. Idéer och förslag om framtiden kommer att förvandlas, konkretiseras och sedan presenteras under så kallade Framtidsdagar i slutet av sommaren. Där får deltagarna uppleva och bidra till visionen av ett hållbart samhälle.

Både möjligheter och utmaningar

Bakgrunden till projektet är att det i många av Kronobergs byar och mindre samhällen finns resurser i form av ett starkt föreningsliv, aktivt näringsliv och goda naturresurser. Samtidigt finns det hus och lokaler som inte används, och dessutom har kollektivtrafik och annan offentlig och kommersiell service minskat genom åren. Hur kan man då arbeta innovativt för att ta vara på de möjligheter som finns, men också hantera utmaningarna?

– Projektets mål är att stärka hållbarhet och attraktivitet i Kronobergs många byar, orter och mindre samhällen. Bland annat handlar det om att undersöka hur man kan ta vara på de lokaler som redan finns. Det är en del av Region Kronobergs målmedvetna arbete att lyfta landsbygdens attraktionskraft och visa på vilka styrkor som finns i en region som vår, präglad av glesbygdens utmaningar och möjligheter, säger Rene Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden.

Vill öka boendeattraktiviteten

Kasia Musial, avdelningschef för kultur och fritid i Uppvidinge kommun, säger att kommunen har intresse i det här projektet utifrån flera aspekter:

– Den mest centrala är att belysa en av de större utmaningar kommunen står inför: att arbeta för att fler väljer att bosätta sig i vår kommun. Att öka boendeattraktiviteten förutsätter en nära dialog med lokalbefolkningen, näringslivet och övriga intressenter. En del av projektet kommer att handla om att inventera och ta fram handlingsplaner för arbetet med ödelagda fastigheter. Slutresultatet kommer att presenteras under ”Framtidsdagarna” på plats i Älghult under sensommaren, säger Kasia Musial.  

Projektet Framtidsbyn startar i slutet av oktober och kommer att pågå i cirka ett år.

Kontakt

Kasia Musial
Avdelningschef kultur och fritid, Uppvidinge kommun
Tel: 0474-470 33

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye