Svag krona är inte ett argument för högre löneökningar
Grafiska Företagen och Gröna arbetsgivare varnar för att industrifackens krav på 4,2 procents löneökningar skadar både svensk konkurrenskraft och förutsättningarna för långsiktiga reallöneökningar. De betonar att en stabil internationell konkurrenskraft måste byggas på ökad produktivitet, inte en svag kronkurs.

Industrifacken vill fortsätta med en löneökningstakt på de rekordnivåer som avtalades under de mycket speciella förhållande som rådde under avtalsrörelsen 2023. Detta vill man krydda med ytterligare avsättningar för arbetstidsförkortning trots att Sverige redan har en av OECD:s lägsta årsarbetstider och att det råder kompetensbrist, samtidigt som det skulle medföra ytterligare kostnader för företagen.
Grafiska Företagen och Gröna arbetsgivare ser bekymmersamt på att industrifackens krav ligger på en nivå som inte tar hänsyn till den faktiska ekonomiska situationen och företagens förmåga att betala. Utifrån de ekonomiska prognoser som ligger för kommande år är en god löneutveckling med ökade reallöner möjlig även vid betydligt lägre avtalsnivåer än vad industrifacken nu går ut med.
Industrifackens lönekrav avspeglar inte den verklighet den grafiska branschen verkar i. Grafiska Företagens senaste konjunkturindikator visar på dystrare framtidsutsikter, där särskilt industrin har det tuffare nu, säger Anna Freij, förhandlingschef på Grafiska Företagen.
Industriavtalet ska verka för en lönebildning som är förenlig med att utveckla Sveriges konkurrenskraft. Då kan löneökningsnivån inte bygga på tidigare inflation eller en svag kronkurs, utan måste ta hänsyn till att vi befinner oss i en lågkonjunktur i en osäker omvärld där flera tunga instanser redovisar allt fler signaler på att ekonomin pekar åt fel håll.
Även om läget i Sverige ser ljusare ut än vid föregående års avtalsförhandlingar behöver Sveriges konkurrenskraft vara vägledande i den kommande avtalsrörelsen. Omvärldsbilden framåt är svag och för företagen inom skogen, som agerar på en internationell marknad, är det av stor vikt att konkurrensvillkoren jämfört med omvärlden inte försämras, säger Anna Vargö, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.
Förutom en löneökningstakt på rekordnivåer och arbetstidsförkortning, kräver facken också en låglönesatsning, vilket är problematiskt ur två perspektiv. Dels bidrar det till att öka företagens lönekostnader generellt, dels höjs trösklarna för dem som idag vill in på arbetsmarknaden. En sådan kostnadsökning skulle innebära att personer som idag har ett jobb riskerar att förlora det samt att dörren till arbetsmarknaden stängs för många av dem som inte har något arbete idag.
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschef
Tel:+46 706 725 285johan.grauers@grafiska.seGrafiska Företagen och Gröna arbetsgivare företräder fler än 4 000 företag i samhällsviktiga branscher som förser Sverige med trycksaker, förpackningar, livsmedel och skogsråvara. Majoriteten av våra företag är mindre arbetsgivare med begränsade ekonomiska muskler att hantera ökade kostnader och minskad efterfrågan. För våra relativt små men viktiga branscher är de direkta resultaten av kommande avtalsrörelse i form av till exempel lönekostnader livsviktiga.
Följ Grafiska Företagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Grafiska Företagen
Försiktig nedväxling av löneökningstakten1.4.2025 02:41:42 CEST | Pressmeddelande
Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden.
Grafiska Företagen accepterar Opo:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent. Nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Akut kompetensbrist i den grafiska branschen22.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Det finns totalt 50 utbildningsplatser, men den grafiska branschen har ett årligt rekryteringsbehov på 250 personer. En ekvation som inte går ihop. För att möta kompetensbristen lanserar Grafiska Företagen tillsammans med GS-facket Grafisk validering som kan användas vid rekrytering och kompetensutveckling.
NYTT PRIS LYFTER FRAM SVENSK BOKPRODUKTION21.1.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
9 av 10 svenska böcker trycks utomlands. Sverige riskerar att tappa kompetensen att självständigt producera böcker. För att lyfta fram svensk bokproduktion kommer ett nyinstiftat pris att belöna en bok som är formgiven och producerad i Sverige.
”det får inte bli fokus på kortsiktig kompensation”19.12.2024 08:44:51 CET | Pressmeddelande
”För att det här ska gå i mål måste fokus ligga på företagens konkurrenskraft och medarbetarnas jobb”, säger förhandlingschef Anna Freij. Hon tycker att fackens krav på 4,2 procent rimmar illa med läget i den grafiska branschen och vittnar om att man inte inser allvaret.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum