Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen.
– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen fastslår att regeringen inte har svar på hur Sverige ska nå något av målen i den nationella energi- och klimatplan som alla EU-länder måste presentera. Det handlar om mål för minskade koldioxidutsläpp genom kolinlagring i skog och mark, utsläpp av växthusgaser (ESR), energieffektivisering och ökad andel förnybar energi. Enligt föreningarnas analys har regeringen inte heller i tillräcklig utsträckning låtit allmänheten delta vid framtagandet av planen.
– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, säger Ida Edling från Miljöjuristerna.
– Regeringens klimatpolitik leder till att klimatutsläppen ökar i Sverige. Det syns tydligt i Sveriges klimat- och energiplan. Därför vill vi uppmärksamma EU-kommissionen på detta. Det är ett uppenbart brott mot EU-lagstiftningen, säger Beatrice Rindevall.
Föreningarna vänder sig nu till EU-kommissionen med en anmälan av den nationella energi- och klimatplanen där det framgår på vilka sätt planen strider mot EU-rättens krav. Kommissionen kommer med anledning av anmälan att se över om Sverige lever upp till EU-målen, som regeringen själv varit med och förhandlat fram under det svenska EU-ordförandeskapet. Om EU-kommissionen är enig om att planen strider mot EU-lagstiftning, och om Sverige inte rättar sig, kan EU-kommissionen inleda en rättsprocess mot Sverige i EU-domstolen. Fälls Sverige kan staten tvingas vidta korrigerande åtgärder och, om inte, riskera höga böter.
– Anmälan kan leda till att Sverige till slut börjar följa EU:s klimatlagstiftning. Det innebär både att minska utsläpp och att skydda mer skog och annan natur, säger Ida Edling.
Anmälan görs i samverkan med miljöorganisationer i andra medlemsstater som anmäler sina respektive regeringar.
För intervjuer med Naturskyddsföreningen, kontakta elin.williams@naturskyddsforeningen.se / 0705-595 78 09
För intervjuer med Miljöjuristerna, kontakta Ida Edling, miljojuristerna@proton.me / 0762060111
Miljöjuristerna är en förening av unga jurister och juriststudenter som erbjuder gratis juridisk rådgivning till olika miljöinitiativ och använder juridiken som ett verktyg för miljöskydd och planetär rättvisa.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse med över 200 000 medlemmar, som sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Nyckelord
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Höga halter PFAS i Halmstads dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Halmstads kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum