Krafttag för att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område
Under torsdagen signerades det lokala medborgarlöfte för Skäggetorp som Linköpings kommun har tagit fram tillsammans med 16 lokala aktörer. Genom löftet arbetar nu samtliga aktörer tillsammans för ett tryggare och säkrare område med det långsiktiga målet att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område.
Polisen tar löpande fram en nationell lägesbild över utsatta områden i Sverige. Det rör sig om geografiskt begränsade platser som är socioekonomiskt utsatta och där kriminella har inverkan på lokalsamhället. Skäggetorp klassas som ett särskilt utsatt område, vilket är den allvarligare av de två kategorier som polisen använder sig av.
– Det är ett misslyckande för Linköping att vi har ett särskilt utsatt område, vi behöver ta krafttag för att lyfta Skäggetorp. Ska vi lyckas måste det offentliga, näringslivet och föreningslivet gå ihop, det räcker inte med enbart kommunen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
De personer som begår brott och är inblandade i kriminella nätverk utgör en mycket liten del av befolkningen i utsatta områden, men trots att de är få har de stor inverkan på områdena.
Arbete på flera nivåer
I Skäggetorp finns ett stort engagemang för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet, samtidigt visar lokala trygghetsundersökningar att otryggheten i Skäggetorp är högre än i övriga stadsdelar och att kvinnor känner sig mer otrygga än män. Att öka tryggheten och trivseln i den offentliga miljön är därför en viktig del i arbetet med medborgarlöftet. Arbetet kommer också fokusera på att öka de boendes tillit till samhället samt minska rekryteringen av barn och unga till kriminalitet.
– De kriminella gängens rekrytering av barn och unga måste angripas på flera nivåer, både genom skolans och socialtjänstens förebyggande insatser men också genom att skapa fritidsverksamheter som lockar barn och ungdomar och genom att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Precis däri ligger styrkan i det lokala medborgarlöftet, det stora engagemanget av flera olika aktörer som tillsammans kan ta fram breda insatser, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Flera aktiviteter har redan genomförts
Arbetet med medborgarlöftet påbörjades i juni och flera av aktörerna har redan hunnit genomföra olika aktiviteter som Skäggetorpsborna har kunnat ta del av.
– Syftet med det lokala medborgarlöftet i Skäggetorp är att på ett strukturerat sätt arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande över tid och kunna kommunicera vad som görs till boende och besökare, säger Roger Lönnqvist, analysledare Säkerhetssamordnare Socialförvaltningen.
– Det känns både förväntansfullt och spännande att fortsatt få driva vårt viktiga arbete för att tillsammans lyfta Skäggetorp som en gemensam stadsdel, samverkan innebär att vi tar ansvar för varje enskild medborgare, säger Johanna Nerhed, Fastighetsförvaltare Willhem.
– Det är viktigt för oss att bygga relationer. Vi vet att vi har en väldigt stor marknad som tillhör Skäggetorp och många fall där vi inte har så stora relationer idag som vi önskar. Det handlar mycket om att sträcka ut en hand och komma själv och möta upp istället för att vänta att folk ska söka till oss, säger Kersti Juriloo, Shopping experience manager IKEA.
– Starka samarbeten som får fler i jobb är receptet för ett samhälle med framtidstro. För oss är deltagandet i medborgarlöftet viktigt, avslutar Morgan Holmström, verksamhetsansvarig JOBCOM.
Kontakter
Kristina Edlund (S)Kommunstyrelsens ordförande
Tel:0722-40 07 40kristina.edlund@linkoping.seNiklas Borg (M)Kommunalråd, 1:e vice ordförande för kommunstyrelsen, gruppledare (M)
Tel:070-815 49 73niklas.borg@linkoping.seRoger LönnqvistSäkerhetssamordnareLinköpings kommun
Tel:013-262224roger.lonnqvist@linkoping.seJohanna NerhedFastighetsförvaltareWillhem
Tel:013-327 03 31Kersti JurilooShopping experience managerIKEA
Tel:0708-76 49 68Morgan HolmströmVerksamhetsansvarigJOBCOM
Tel:0721-59 35 93Dokument
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Insatser för att förhindra långvarigt utanförskap bland ungdomar12.12.2024 10:11:01 CET | Pressmeddelande
Ungdomar som inte har slutfört gymnasiet eller inte har påbörjat studier efter grundskolan riskerar att hamna i långvarigt utanförskap. För att motverka detta har bildningsnämnden idag beslutat att förstärka stödet till dessa ungdomar genom fler individanpassade insatser, starkare samverkan med andra aktörer och förbättrad uppföljning av insatsernas effektivitet.
Nu går startskottet för det framtida Tinnerbäcksbadet11.12.2024 11:45:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det fastslaget hur Tinnis ska utformas. Området kommer att få en ny badsjö, grönytor, bassänger och vattenattraktioner. Redan i sommar kommer nya permanenta delar att vara på plats.
Pressinbjudan: Startskott för det framtida Tinnisområdet10.12.2024 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Linköpings kommun kommer att förnya utomhusbadet Tinnerbäcksbadet så att det om några år åter ska bli en av stadens mest populära mötesplatser med bad och rekreationsmiljöer. Redan sommaren 2025 kommer vissa permanenta delar att stå klara.
Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.
Arrendeavtal gör det möjligt för Ingo och La Kantarell att vara kvar på Stångebro6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Linköpings kommun och Circle K har landat i ett avtal om markarrende för fastigheten Paviljongen 1 på Stångebro. Det nya arrendet innebär att verksamheterna kan vara kvar på platsen fram till dess att kommunen behöver ta marken i anspråk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum