Större valfrihet när BoDa-konceptet avvecklas
BoDa som koncept ska avvecklas i Linköping. Det har Social- och omsorgsnämnden fattat beslut om.
BoDa innebär en samlokalisering av gruppboende och daglig verksamhet för personer med särskilda behov och beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). De som idag bor i BoDa-enheternas gruppbostäder kan inte välja daglig verksamhet utan är hänvisade till den som ingår i enheten.
Nämndens beslut är ett inriktningsbeslut och innebär att BoDa som koncept ska avvecklas successivt, men inte att gruppbostäderna och de dagliga verksamheterna i sig ska läggas ner.
– Beslutet innebär att de som bor på BoDa-enheterna, på samma sätt som andra, kan välja den dagliga verksamhet man önskar. På motsvarande sätt ökar valmöjligheten för andra, som kommer att kunna välja de dagliga verksamheter som i dag är avsedda endast för de som bor på BoDa-enheterna, säger kommunalråd och social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).
BoDA infördes 1995 och sedan dess har verksamheten setts över flera gånger, bland annat för att efterfrågan minskat eftersom målgruppen i större utsträckning får personlig assistans. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser också att en samlokalisering av boenden och daglig verksamhet får en institutionell prägel, vilket inte stämmer överens med kraven i LSS om full delaktighet i samhällslivet och jämlika levnadsvillkor.
– Vi har under flera års tid märkt av en minskad efterfrågan på BoDa-platser så detta är en anpassning av verksamheten till vår tid som innebär att vi ger alla möjlighet att välja. Det är en fråga om jämlikhet, säger avdelningschefen för avdelning LSS inom Socialförvaltningen i Linköpings kommun, Lise-Lotte Ardell.
Fakta:
- Det finns 13 BoDa-verksamheter i Linköpings kommun, varav två drivs av privata utförare.
- Det är konceptet BoDa med samlokalisering som ska avvecklas, inte gruppbostäderna och de dagliga verksamheterna i sig.
- I dag är det ungefär 70 personer som bor i BoDa-enheternas gruppbostäder.
- Observera att beslutet om avveckling av BoDa-konceptet inte påverkar själva boendet. De som bor i en gruppbostad på en BoDa-enhet kommer att bo kvar, skillnaden är att man kan välja annan daglig verksamhet om man så önskar.
- I Linköpings kommun är det ungefär 660 personer som är på en daglig verksamhet, och 10-15 personer som står i kö. (Statistik från juni).
Kontakter
Annika Krutzén (M)Ordförande social- och omsorgsnämnden, kommunalråd
Tel:013-20 62 18annika.krutzen@linkoping.seLise-Lotte Ardellavdelningschef avdelning LSSSocialförvaltningen, Linköpings kommun
Tel:013- 207897lise-lotte.ardell@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
En tryggare och säkrare ungdomsverksamhet20.11.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
2025 sker en omfattande förändring av den öppna ungdomsverksamheten i Linköpings kommun. Säkerheten höjs och öppettiderna utökas. Nya lokaler tillkommer och rustas upp.
Pressinbjudan: En trygg och säker öppen ungdomsverksamhet19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen på en pressträff där Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, berättar om stora förändringar som kommer ske inom kommunens öppna ungdomsverksamhet under 2025. Ett viktigt fokus är att det ska vara en verksamhet som både unga och vårdnadshavare har förtroende för.
Snart kan man låna fritidsutrustning av kommunen14.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Linköpings kommun kommer att öppna en utlåning av idrotts- och fritidsutrustning under konceptet Fritidsbanken. Syftet är att sänka trösklarna till rörelse och idrottande. Nu avsätts två miljoner kronor för satsningen.
Krafttag för att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område7.11.2024 15:30:00 CET | Pressmeddelande
Under torsdagen signerades det lokala medborgarlöfte för Skäggetorp som Linköpings kommun har tagit fram tillsammans med 16 lokala aktörer. Genom löftet arbetar nu samtliga aktörer tillsammans för ett tryggare och säkrare område med det långsiktiga målet att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område.
Arbetsskor till personal inom fritids6.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Linköpings kommun köper in arbetsskor till personal inom fritidsverksamhet i en satsning som beräknas kosta en miljon kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum