Unionen

Unionen eskalerar Teslakonflikten – varslar om ytterligare sympatiåtgärder

Dela

Unionen varslar om ytterligare två sympatiåtgärder i Teslakonflikten.  –Unionen vill skicka en tydlig signal om att i Sverige är det kollektivavtal som gäller för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen. Peter Jönsson

Unionen står bakom IF Metalls mål; att få till kollektivavtal på Tesla, och därför utökar förbundet nu ytterligare sympatiåtgärderna i Teslakonflikten.

– Även ett företag som Tesla skulle vinna på långsiktiga spelregler och inflytande för de anställda. Framför allt behöver löften och förmåner sättas på pränt i ett kollektivavtal. Alternativet är att medarbetarna inte känner att de kan påverka eller inte alls bli lyssnad till. Det om något är dåligt för affärerna, säger Martin Wästfelt.

– Vår bedömning är att Unionens sympatiåtgärder kommer försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet och att pressen på att företaget att teckna kollektivavtal kommer att öka, avslutar Martin Wästfelt.

FAKTA: Unionens sympatiåtgärder i Teslakonflikten

J&B Maskinteknik Aktiebolag
Idag, torsdag 7 november, varslar Unionen om blockad av arbetsuppgifter relaterade till Tesla på J&B Maskinteknik Aktiebolag. Företaget utför regelbundet arbete på Teslas verkstäder med att bland annat serva och laga viktig utrustning som behövs på en verkstad. Blockaden innebär att J&B kommer vara förhindrade att utföra dessa arbetsuppgifter framöver. Om Tesla inte tecknar kollektivavtal bryter konflikten ut den 19 november.

Tekniska verken i Linköping
Den 4 november varslade Unionen om blockad vid Tekniska verken i Linköping. Blockaden syftar till att förhindra att Teslas laddstolpar nyansluts i Tekniska verkens elnätsområden. Om Tesla inte tecknar kollektivavtal bryter konflikten ut den 15 november.

Kiwa Sweden AB, DEKRA Industrial AB, Qvalify AB
Sedan tidigare pågår sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB (14 maj), Kiwa Sweden AB (4 juli) och Qvalify AB (3 oktober). Samtliga företag besiktigar utrustning som Tesla använder på sina verkstäder.

FAKTA: IF Metalls konflikt med Tesla

IF Metall har under en längre tid förhandlat med TM Sweden AB (Tesla) om kollektivavtal på Motorbranschavtalet. Förhandlingarna avslutades i oktober 2022 utan att något kollektivavtal tecknats. Sedan dess har IF Metall försökt förmå Tesla att återuppta förhandlingarna utan framgång. Den 17 oktober 2023 varslade IF Metall om strejk med start 27 oktober.

Sedan dess har fackförbunden Byggnads, Elektrikerförbundet, Fackförbundet ST, Fastighetsanställdas förbund, Hamnarbetarförbundet, Kommunal, Målarna, Service- och kommunikationsfacket (SEKO), Transportarbetarförbundet, Vision och Unionen tagit till sympatiåtgärder för att öka trycket på Tesla.

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande

Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye