Fortsatt risk för global brist på infusionsvätskor
Risken för global brist på infusionsvätskor är fortsatt aktuell. Det innebär att Sverige kommer att få lägre volymer av så kallat Ringer-Acetat än vad behovet kräver, framför allt under november månad som läget ser ut nu.

Infusionsvätskor, vardagligt kallat dropp, används framför allt inom slutenvården för att tillföra en patient vätska och näring direkt in i blodet.
Det är den största tillverkaren av infusionsvätskor, Baxter, som har tvingats stänga en fabrik i spåren av orkanen Helene och även göra omprioriteringar med anledning av översvämningarna i Spanien. De senaste dagarnas omprioritering har skapat ett potentiellt allvarligare läge som kan komma att påverka vården, framför allt under november.
Situationen ser olika ut i landet
Tillsammans med regionerna och läkemedelsföretagen arbetar Läkemedelsverket med en lägesbild över vilka produkter som är berörda, hur stor försäljningen är och hur volymerna påverkas, hur mycket som finns i lager samt hur behovet av olika produkter ser ut inom respektive region. Ambitionen är att hela tiden ha en aktuell bild över situationen i landet och kunna ta fram en plan för hur eventuella brister kan åtgärdas
— Vår uppfattning är att de flesta regioner i landet har god kontroll över sin förbrukning och vi kommer att få uppdaterade siffror över lagerhållning inom det närmsta dygnet. Men vi ser att det i slutet av månaden kan bli ett allvarligt nationellt läge där vi behöver hjälpas åt att prioritera tillgängliga produkter utifrån medicinska behov och då ytterst till vård som inte kan anstå. Tillsammans med alla aktörer tar vi nu fram möjliga åtgärder för att minimera konsekvenserna av en bristsituation, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.
Beroende på hur lagerhållningen ser ut i de olika regionerna kan behov av nationell omfördelning av infusionsvätskor uppstå. Samtidigt uppmanas vårdgivare att använda Ringer-Acetat, Ringerfundin och Plasmalyte med viss försiktighet och att avstå från onödig vätskebehandling.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum