Cityindex: Hotell och restauranger lyfter Göteborg
Årets Cityindex visar att läget fortfarande är tufft för handeln och besöksnäringen i Sveriges stadskärnor. Tillväxten ligger två procent under inflationstakten. Även Göteborgs stadskärna och innerstad följer i stora drag det mönstret, men med två signifikanta avvikelser. I innerstaden växte omsättningen i hotellbranschen närmast explosionsartat. Omsättningsutvecklingen (beräknad i löpande priser) mellan 2022 och 2023 var hela 25 procent, vilket kan jämföras med elva procent som är genomsnittet för landets storstäder. Den andra avvikelsen är att restaurangnäringen i stadskärnan ökade sin omsättning med nio procent, vilket är tre procent högre än genomsnittet för storstäderna.
- Tillförseln av hotell gör ett tydligt avtryck i den samlade omsättningen i Göteborgs city, kommenterar Henrik Olsson, cityledare vid Göteborg Citysamverkan. Vidare har Göteborgs stadskärna en stark ställning som plats för möten, måltider och nöjen. Stadskärnan bibehåller sin särställning som Göteborgs och hela regionens mötes- och handelsplats. Det är en miljö som människor uppskattar och trivs att vara i.
Flödet av människor i stadskärnan har under de senaste åren stabiliserat sig på en nivå som ligger under den som rådde före pandemin. Men e-handeln, som ökade starkt under just pandemiåren, har fallit tillbaka. Det är den fysiska handeln som driver tillväxten.
- Tillväxten i handeln ligger dock under inflationstakten, konstaterar Henrik Olsson. Vi ska komma ihåg att 2022 och 2023 präglades av hög inflation och att människors utrymme för konsumtion minskade. Att ränteläget nu förbättras ger hopp om att cityhandeln kan öka.
Återigen konstateras att Göteborgs stadskärna är glest befolkad jämfört med de andra storstäderna. Omsättningen är därmed i hög grad beroende av den starka inpendlingen.
- Det är tydligt att Göteborgs city behöver förtätas för att stadskärnans utbud långsiktigt ska kunna upprätthållas och utvecklas, säger Anders G Johansson, näringspolitisk chef vid branschorganisationen Fastighetsägarna GFR. Intill denna förtätning har kommit till stånd uppmanar jag Stadens politiker till stor försiktighet med åtgärder som riskerar att försvåra inpendlingen och därmed äventyra förutsättningen för verksamheterna i city.
Kultur och kreativa näringar identifieras som en faktor som levandegör stadskärnor och bidrar till ett ökat flöde av människor. Som storstad har Göteborg ett förhållandevis rikt utbud av kulturverksamheter i stadskärnan, men ligger ändå tydligt under snittet för storstäderna.
- Göteborg är en stark kultur- och evenemangsstad. Vi behöver fundera på hur vi kan bygga vidare på det och låta kulturen ta en större plats i stadslivet, säger Henrik Olsson.
Cityindex är en rapport som mäter omsättningsutveckling inom olika segment i landets 104 stadskärnor och ger en bild av hur handeln utvecklas och förändras över tid samt påverkas av trender. Cityindex utvecklas i samarbete mellan Fastighetsägarna, Handelns Utredningsinstitut (HUI) och lokala samverkansorganisationer.
För frågor och ytterligare kommentarer hänvisas till:
Henrik Olsson, cityledare, Göteborg Citysamverkan: 073-080 25 80
Anders G Johansson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR, 076-85 48 857
Kontakter
Anders G JohanssonNäringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 46Tel:076-854 88 57anders.g.johansson@fastighetsagarna.seBilder
Om oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fastighetsägarna begär förhandling med Solör om prisökning i Falköping11.11.2024 15:31:57 CET | Pressmeddelande
Solör Bioenergi i Falköping har nyligen meddelat omfattande prishöjningar på fjärrvärme, med en ökning på 40,4 procent under sommarhalvåret och 24,1 procent under vinterhalvåret. Dessa prishöjningar skapar en stor ekonomisk påfrestning för både hushåll och företag i Falköping. Tillsammans med 28 medlemmar begär Fastighetsägarna i Skaraborg nu en omedelbar förhandling med Solör Bioenergi.
Fastighetsägarna kritiska till Solörs prishöjning7.11.2024 08:04:58 CET | Pressmeddelande
Energibolaget Solör Bioenergi AB, som sedan 2022 har fjärrvärmemonopolet i Ale, har aviserat en prishöjning om 27 procent från 01 januari 2025. Sedan Solör övertog ägandet av fjärrvärmenätet från Göteborg Energi har priserna därmed stigit med 39 procent.
Nu är hyrorna i Trelleborg klara3.11.2024 07:51:01 CET | Pressmeddelande
Tidigare i höst vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Trelleborg. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Trelleborg höjs med 5,3 procent från den 1 januari 2025.
Skiljemannens beslut: Göteborgs hyror höjs med 5,1 procent nästa år31.10.2024 19:26:10 CET | Pressmeddelande
Tidigare i år vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna för 2025 års hyror för 27 000 lägenheter i Göteborg. Idag kom rekommendationen - hyreshöjningen i Göteborg blir 5,1 procent från och med den 1 januari 2025.
Fastighetsägarna ifrågasätter Solörs prishöjning31.10.2024 11:56:31 CET | Pressmeddelande
Energibolaget Solör Bioenergi AB, som har fjärrvärmemonopolet i Mölnlycke och Landvetter, har aviserat en prishöjning om 15 procent från 01 januari 2025. Detta ska ses mot bakgrund mot att bolaget enligt Nils Holgersson-undersökningen höjde fjärrvärmepriserna i Härryda med 20,8 procent för 2024 och 19,8 procent för 2023. På tre år har därmed priserna ökat med dryga 66 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum