Arbetsmiljöverket

Myndigheter bidrar till en renare städbransch

Dela

Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är en mycket svårgranskad bransch.

Städvagn med diverse städutrustning
Städbranschen är en riskbransch där människor utnyttjas och arbetsmiljörisker finns samtidigt som det är en svårkontrollerad bransch. Foto: Arbetsmiljöverket

De flesta företag vill göra rätt. Men i alla branscher och samhällsområden finns det arbetsgivare som bryter mot lagar och regler, och det förekommer även i städbranschen.

  • Oseriösa företag utnyttjar människor som far illa. De arbetar utan rätt hjälpmedel eller utbildning och får oskäligt låga löner.
  • Oseriösa företag erbjuder städtjänster till låga priser och konkurrerar ut de som är seriösa.
  • Oseriösa företag tar emot bidrag i form av skattemedel som de inte har rätt till. 

Se upp för varningssignalerna

Trots att varningssignalerna är många är det en svårgranskad bransch. Varningssignaler kan vara att företag saknar F-skattsedel, har skulder hos Kronofogden, ger anbud med orimligt lågt pris, finns flera företag med liknande namn, bristande redovisning till myndigheter, hög omsättning på personal, kontaktsvårigheter, täta styrelseförändringar, oklara fakturor/offerter, saknar licens/tillstånd för arbetet osv.

- På pappret ser det ofta bra ut men det är en skygg och rörlig bransch med hög omsättning på personal. Vi vet att det är en riskbransch där människor utnyttjas och arbetsmiljörisker finns. Det svåra är att veta när och var städning sker, därför är det en svårkontrollerad bransch, säger Frida Stenkvist, nationell samordnare inom arbetet mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket.

Det går att komma åt oseriösa företag som ägnar sig åt arbetslivskriminalitet inom städbranschen.

Vi är nio myndigheter som samverkar för att motverka det vi kallar arbetslivskriminalitet men fler kan bidra till att stoppa arbetslivskriminalitet genom att:

  • kolla om företaget du vill anlita har F-skatt,
  • se till att alltid få kvitto på det du betalar för,
  • våga ställ frågor till företaget. Säg att det är viktigt för dig att följa regler, och att alla arbetstagare har bra villkor,
  • tipsa Polisen om du misstänker att något inte går rätt till

Arbetslivskriminalitet - Tipsa polisen, polisen.se

- Myndigheterna är beroende av att få in tips om oegentligheter så att centren mot arbetslivskriminalitet, AKC, har möjlighet att planera och genomföra mer träffsäkra kontroller för att förebygga arbetslivskriminalitet, säger Frida Stenkvist.

För mer information om vad du som arbetsgivare inom städbranschen ska tänka på för att förebygga arbetsskador:

Städning, av.se

Myndigheter mot arbetslivskriminalitet

Sedan 2018 samarbetar nio myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet och stoppa regelbrott i arbetslivet. Genom gemensamma kontrollinsatser granskas riskbranscher som städ, transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, slakterier, skönhetssalonger och restauranger. Sedan starten har över 14 000 kontroller genomförts.

Arbetsmiljöverket samordnar arbetet, som även involverar Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten. Insatserna organiseras sedan 2023 i sju regionala centra mot arbetslivskriminalitet (AKC), belägna i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.

Kontakter

Bilder

Städvagn med diverse städutrustning.
Städbranschen är en riskbransch där människor utnyttjas och arbetsmiljörisker finns samtidigt som det är en svårkontrollerad bransch.
Foto: Arbetsmiljöverket
Ladda ned bild

Om oss

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet11.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen fick 14 sanktionsavgifter på sammanlagt över en miljon kronor, varav största delen kopplades till obesiktade lyftanordningar.

Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler följs. Mariestads bruk är en stor arbetsplats där flera parallella byggprojekt pågår.

Arbetsmiljöverket bidrar till framgång i myndighetsgemensam insats4.10.2024 15:48:37 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmiljöverket har i samband med den myndighetsgemensamma insatsen, Operation Klöver IV, genomfört kontroller som resulterat i nära 4,8 miljoner kronor i viten och sanktionsavgifter. Insatsen har omfattat flera branscher, bland annat detaljhandel, transport, taxi och byggsektorn, och är en del av ett samordnat arbete för att stärka efterlevnaden av arbetsmiljölagar och bekämpa ekonomisk brottslighet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye