Om krisen eller kriget kommer – så arbetar Jönköpings kommun
Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till Sveriges samtliga cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.
I dagarna skickas broschyren Om krisen eller kriget kommer ut igen. Förra gången den delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierad i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.
- Den nya broschyren ger konkreta råd om hur vi kan skaffa en god beredskap mot den hotbild som råder, men också hur vi ska agera om något händer. Det finns mycket vi kan göra tillsammans som stärker vår motståndskraft och det är också något som Jönköpings kommun prioriterar och fokuserar på, säger Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun.
Minst en veckas hemberedskap
Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
- Många funderar på att stärka sin hemberedskap, men tar inte det sista steget. Nu är det hög tid att göra det. Allt man har gjort i förväg kommer att betyda väldigt mycket om något händer, säger Patrik Nyman, beredskapssamordnare på Jönköpings kommun.
Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Men det finns också andra typer av kriser som kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor. Mycket pågår här och nu.
Trygghetspunkter och ödrift
I Jönköpings kommun pågår mycket arbete för att stärka krisberedskapen och återuppbygga det civila försvaret. Bland annat planerar kommunen och Jönköpings Energi för att kunna koppla loss Jönköping från stamnätet (så kallad ödrift) och ändå kunna försörja delar av kommunen med energi. Fler äldreboenden har fått aggregat för att klara elförsörjningen vid en kris och ett system av trygghetspunkter finns vid brandstationerna och vissa skolor.
- Trygghetspunkterna ska ses som ett komplement till den egna hemberedskapen. Där ska man kunna värma sig, skaffa vatten och information eller ladda sin mobiltelefon, säger Patrik Nyman.
Nyckelord
Kontakter
Göran MelinBiträdande räddningschefRäddningstjänsten
Tel:036-10 56 69goran.melin@jonkoping.sePatrik NymanBeredskapssamordnareRäddningstjänsten
Tel:036-107004patrik.nyman@jonkoping.seErik BergerKommunikationsstrateg press och kris
Tel:036-10 57 22Tel:072-57 49 400erik.berger@jonkoping.seJönköpings kommun
I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.
Följ Jönköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun
2000 nya arbetstillfällen när industriområdet Hedenstorp växer i Jönköping12.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Industri- och verksamhetsområdena på Hedenstorp fortsätter att växa och på fredagsförmiddagen, den 8 november, invigdes kommunens nya område för industri och verksamheter, Hedenstorp Östra. Det nya området kommer att generera upp emot 2 000 arbetstillfällen, varav många nya för kommunen.
Nu undersöks A6-området efter fler gamla handgranater7.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tidigare i år hittades gamla handgranater i ett begränsat område i skogen vid A6 i Jönköping. För att säkerställa att naturområdet är fritt från ammunition kommer utförligare undersökningar att genomföras under vecka 46.
Rosenlundsskolan får ny skolbyggnad för anpassad grundskola och praktiska ämnen4.11.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
På Rosenlundsskolan påbörjas snart byggnationen av en ny skolbyggnad för en anpassad grundskola och utbildningslokaler för ämnen som slöjd, hemkunskap och musik.
Ny undersökning visar mer föroreningar i Dunkehallaravinen23.10.2024 08:28:40 CEST | Pressmeddelande
På en gräsyta omsluten av Dunkehallaån låg tidigare Jönköpings Vitmetallfabrik. En kompletterande markundersökning visar höga halter av föroreningar av bly och PAH (polyaromatiska kolväten). Kommunen uppmanar allmänheten att vara försiktig med att vistas i området.
Jönköpings kommun utfärdar kokningsrekommendation för kommunalt dricksvatten i delar av Kaxholmen, Ängsbergsområdet.22.10.2024 12:36:19 CEST | Pressmeddelande
Orsaken är att det finns en risk att avloppsvatten kommit i kontakt med dricksvattnet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum