Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga – kan avgöra valet 2026
42 procent av väljarna rankar sjukvården som en av sina tre viktigaste politiska frågor och 14 procent anger att det är den enskilt viktigaste frågan. Det är högre än någon annan samhällsfråga. Dessutom är sjukvården en fråga som gör att väljarna kan tänka sig att byta parti och block. Detta enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Cancerfonden.
– Det borde egentligen inte vara en nyhet att sjukvården är så viktig för väljarna, men om man lyssnar på den politiska debatten är det som om frågan glöms bort mellan valen. Vår undersökning visar att väljarna i alla fall inte har glömt, säger Cancerfondens intressepolitiska expert Amanda Borg.
Den nya undersökningen visar att sjukvården inte bara är viktig, utan också kan få flera väljare att byta parti och block. Novus ställde frågan hur sannolikt det är att rösta på ett annat parti för att de har en bättre politik inom sjukvården. Hela 41 procent svarade att det är sannolikt eller mycket sannolikt. På frågan om hur sannolikt det är att helt byta politiskt block om ett annat parti har en bättre politik inom sjukvården svarar 30 procent att det är sannolikt eller mycket sannolikt.
Bland de specifika vårdfrågor som väljarna prioriterar är tre särskilt framträdande:
- Att läkaren har tid för patienten: 87 procent svarade att detta är avgörande.
- Cancervården: Detta bedöms som avgörande för 83 procent av respondenterna.
- Jämlik vård: 81 procent ser detta som en avgörande fråga.
– Cancerfonden kommer fortsätta vara pådrivande för en god och jämlik vård. Ett problem som vi måste komma till rätta med är att tillgången och kvaliteten till vård skiljer sig åt beroende på var du bor och vem du är. Så kan vi inte ha det. En prioriterad fråga för Cancerfonden är att säkerställa att alla har möjlighet att upptäcka cancer i tid. Då krävs ökad statlig styrning och nationell samordning av screeningprogrammen, säger Amanda Borg.
Om undersökningen
Undersökningen är beställd av Cancerfonden och genomförd av Novus mellan den 24 och 30 oktober 2024. 1001 webbintervjuer har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.
Kontakter
David Holm GaticaCancerfonden
Tel:076 814 74 76david.holmgatica@cancerfonden.seBilder
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden arrangerar konferens om omvårdnadsforskning i Uppsala22.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 25 november 2024 bjuder Cancerfonden in till en heldagutbildning med fokus på omvårdnadsforskning inom cancer- och palliativ vård. Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till kliniskt verksamma och forskande sjuksköterskor. Konferensen, som är en del av satsningen "Möjlighet att leva väl", hålls i Grönwallsalen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Kostnadsfritt HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden Västerås18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 och 23 november får unga kvinnor i Västerås, födda mellan 1994 och 1999, möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-viruset på Filmstaden Västerås. Initiativet är ett samarbete mellan Cancerfonden och Filmstaden och syftar till att öka vaccinationstäckningen mot HPV-viruset – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
Kostnadsfritt HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden Bergakungen18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 och 23 november får unga kvinnor i Göteborg, födda mellan 1994 och 1999, möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-viruset på Filmstaden Bergakungen. Initiativet är ett samarbete mellan Cancerfonden och Filmstaden och syftar till att öka vaccinationstäckningen mot HPV-viruset – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
Kostnadsfritt HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden Gävle18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 och 23 november får unga kvinnor i Gävle, födda mellan 1994 och 1999, möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-viruset på Filmstaden Gävle. Initiativet är ett samarbete mellan Cancerfonden och Filmstaden och syftar till att öka vaccinationstäckningen mot HPV-viruset – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
Nytt initiativ för att utrota livmoderhalscancer – gratis HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden i Malmö, Lund och Helsingborg18.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Kostnadsfritt HPV-vaccin på en biograf. Inom kort blir det verklighet när Cancerfonden, Filmstaden och Capio erbjuder HPV-vaccination på utvalda biografer i flera svenska städer, bland annat i Malmö, Helsingborg och Lund. Erbjudandet gäller kvinnor födda mellan 1994 och 1999 – en grupp som inte fått den senaste varianten av vaccinet i skolan och som bedöms löpa särskilt hög risk att smittas av HPV – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum