Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet
I januari ska Örebro universitets nya rektor utses.
Nu är det klart vilka två kandidater som har gått vidare i processen.
Det är professorerna Anna-Karin Andershed, Örebro universitet, och Åke Ingerman, Göteborgs universitet.
Ett stort antal personer har funnits med i diskussionerna kring tjänsten. Av dessa återstår nu alltså två kandidater. Bägge har lång erfarenhet av både forskning och ledarskap inom universitetsvärlden.
Åke Ingerman, som inom kort fyller 51 år, var dekan vid Göteborgs universitets utbildningsvetenskapliga fakultet mellan 2015 och 2024. Han läste sin grundutbildning vid Chalmers och disputerade i fysik med inriktning mot pedagogik 2002. 2011 utsågs han till professor i ämnesdidaktik med inriktning mot naturvetenskap och teknik. Hans forskning handlar bland annat om kunskap, lärande och undervisning inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Anna-Karin Andershed fyller även hon inom kort 51 år. Hon är sedan 2016 prorektor vid Örebro universitet. Hon läste sin grundutbildning i Luleå och Örebro och disputerade i psykologi vid Örebro universitet 2001. Sedan 2015 är hon professor i psykologi. Hennes forskning sker ofta i gränslandet mellan psykologi och kriminologi och har bland annat handlat om brottsligt beteende bland barn och unga.
Både Åke Ingerman och Anna-Karin Andershed har erfarenhet av att arbeta internationellt.
– Det är två mycket kompetenta och profilerade kandidater som har tagits fram i stark konkurrens, säger Lars Haikola, ordförande för universitetsstyrelsen och ordförande för den beredningsgrupp som har arbetat med rekryteringen.
Att utse en rektor är en omfattande och noggrann process, som i vissa delar skiljer sig från hur andra chefsrekryteringar brukar gå till i Sverige. Vid Örebro universitet inleddes arbetet redan i vintras. Sedan februari har en beredningsgrupp, utsedd av styrelsen, ansvarat för rekryteringen. Beredningsgruppens första uppgift var att ta fram kravprofil på anställningen som rektor, vilken sedan fastställdes av universitetsstyrelsen i april. Ett rekryteringsföretag har sökt efter lämpliga kandidater, det har funnits möjlighet att själv söka tjänsten och dessutom har personal och studenter kunnat lämna förslag.
– För att leda Örebro universitet krävs inte bara ett kvalificerat akademiskt ledarskap och en gedigen erfarenhet av framstående forskning och undervisning. Posten som rektor innebär också att man behöver kunna leda universitetet strategiskt i en internationell miljö och etablera externa samarbeten. Det tycker vi att båda kandidaterna har visat prov på, säger Lars Haikola.
Anna-Karin Andershed och Åke Ingerman har nu kallats till nästa steg, hörandet. En hörandeförsamling med totalt 60 företrädare för lärare, övriga anställda och studenter kommer då att ställa frågor till kandidaterna. De ger sedan råd till universitetsstyrelsen, som beslutar om vem man vill föreslå till regeringen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen under våren 2025.
Den nya rektorn kommer att tillträda i juli 2025.
Fakta: Så utses en rektor vid högskolor och universitet
I högskoleförordningen anges att:
- Rektor skall anställas genom beslut av regeringen för högst sex år efter förslag av styrelsen för högskolan. Anställningen får förnyas, dock högst två gånger om vardera högst tre år.
- Innan styrelsen lämnar sitt förslag skall den höra lärarna, övriga anställda och studenterna på det sätt som styrelsen har bestämt.
- I sitt arbete med att föreslå rektor, skall styrelsen så långt möjligt ta fram såväl kvinnliga som manliga kandidater. Styrelsen skall för regeringen redovisa hur jämställdhetsaspekten har beaktats.
- Behörig att vara rektor är den som uppfyller behörighetskraven för anställning som professor eller lektor.
Nyckelord
Kontakter
Jesper MattssonKommunikatör
Tel:019 303145Tel:0766-958056jesper.mattsson@oru.seLinda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt13.11.2024 07:36:39 CET | Pressmeddelande
– Vi har för första gången visat att enklare avföringsprover är en bra spegel av hur det ser ut inne i tjocktarmen, säger Julia Rode, forskare i medicin vid Örebro universitet Studien visar också att topsning ger samma tillförlitliga resultat som prover på avföringen.
Innovativ forskning från Örebro universitet på IVA:s 100-lista12.11.2024 09:16:23 CET | Pressmeddelande
Tre Örebroprojekt finns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens topp 100-lista över forskningsprojekt med störst potential att komma till nytta i samhället: NanoSafety2, Green-AI och Campus.AI. – En ära. Det stärker mitt engagemang för att använda AI till samhällets nytta, säger professor Amy Loutfi, som står bakom projektet Green-AI.
Prisbelönt forskning: En skräddarsydd policy kan minska säkerhetsincidenter7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Örebroforskaren Elham Rostami har utvecklat en webbaserad programvara som gör det enklare att utforma en säkerhetspolicy för anställda. Hennes avhandling i informatik har nu belönats med Börje Langefors Award 2024. – Det är en otrolig ära att få ta emot den här utmärkelsen och jag blir både tacksam och stolt, säger hon.
Hundratals gymnasieelever får testa livet som student6.11.2024 09:17:03 CET | Pressmeddelande
Testa på, uppleva och lösa praktiska utmaningar. Det blir både underhållning, campusvandring och prova på-aktiviteter i olika miljöer på Örebro universitet när Inspirationsdagen arrangeras på fredag.
Fristående organisationer spelar viktig roll för utfasning av PFAS6.11.2024 07:35:54 CET | Pressmeddelande
Svenska företag behöver sluta använda PFAS och för det krävs fungerande regelverk. En viktig del för att de ska lyckas är inofficiella mellanhänder som arbetar mellan företag och myndigheter. Det visar forskning vid Örebro Universitet som undersökt arbetet med att fasa ut de farliga kemikalierna i livsmedelsförpackningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum