Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
– Vi har för första gången visat att enklare avföringsprover är en bra spegel av hur det ser ut inne i tjocktarmen, säger Julia Rode, forskare i medicin vid Örebro universitet
Studien visar också att topsning ger samma tillförlitliga resultat som prover på avföringen.
I åratal har forskare och läkare använt avföringsprover för att ta reda på vilka bakterier som finns inne i tarmen, utan att egentligen ha något bevis för att proverna stämmer. Ingen har kunnat bevisa att bakterierna i avföringen är desamma som de bakterier som finns längre in i tarmen.
Nu har Julia Rode och hennes kollegor på institutionen för medicinska vetenskaper för första gången hittat ett sätt att mäta bakterierna långt in i tjocktarmen, utan att först störa bakterierna genom att rengöra tarmen.
– Man kan säga att vi har lyckats bygga en sorts dammsugare för att ta prover i tarmen utan att kontaminera den. Det var helt nytt för oss och det var ett riktigt stort pussel att sätta ihop, säger Julia Rode.
I normala fall gör man tarmsköljning eller ger lavemang innan man går in i tarmen och då spolar man också bort en massa bakterier. Att utforska tarmen utan att påverka bakterierna som lever där är ett komplicerat arbete.
– Vi är så tacksamma mot försökspersonerna som ställde upp på det här. Det är verkligen jobbigt. Det kan göra ont, eller i alla fall vara väldigt obehagligt och undersökningen tog lång tid, ibland ett par timmar, säger Julia Rode.
Julia Rode och hennes kollegor har sedan jämfört bakterier som hittades inne i tjocktarmen med resultat från andra metoder, både avföringsprover och prover tagna med tops. Alla tre provtagningsmetoderna gav i princip samma resultat och forskarna kunde för första gången visa att avföringsprover speglar bakterierna i tjocktarmen.
Studien tyder också på att undersökningar som idag görs med hjälp av avföringsprover, skulle kunna ersättas med en betydligt enklare topsning av tarmen. Det skulle kunna innebära att patienter i framtiden slipper ta med sig avföringsprover till läkaren.
– Många tycker inte om att bära runt på avföring eller vara tvungna att förvara det i kylskåpet. Det är mindre tabubelagt att komma in och göra ett prov med en tops, säger Julia Rode.
Studien publicerades i oktober i tidskriften Gut Microbes, en av flera vetenskapliga tidskrifter som helt ägnar sig åt bakterier och virus i våra tarmar.
– Jag får väldigt mycket feedback från andra forskare som säger att nu har de äntligen en artikel att referera till när de vill sälja det här konceptet, säger Julia Rode.
Nyckelord
Kontakter
Julia Rode
julia.rode@oru.se
070-756 31 67
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny forskning om hur restaurangbranschen kan locka fler21.11.2024 11:16:18 CET | Pressmeddelande
– Målet är inte att få mer dricks eller att ge restaurangen ett bättre omdöme. De vill snarare påverka gästens smak och konsumtion, säger Kajsa Hult. Hennes doktorsavhandling vid Örebro universitet handlar om serveringspersonal - deras drivkrafter och vad som kan locka fler att jobba i restaurangbranschen.
Ny hjärtmodell av mänskliga celler ska förklara uppkomsten av hjärtsjukdomar18.11.2024 09:15:02 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har skapat en modell av ett hjärta med hjälp av mänskliga celler. Målet är att förstå vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, och varför infektioner kan öka risken att drabbas av dem. – I första studien ska vi undersöka blod från influensapatienter som sökt akutvård, säger forskaren Geena Paramel.
Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer14.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå. Det är slutsatsen i en rapport som nu överlämnas till socialtjänstministern och utbildningsministern. – Det krävs en utveckling av specialistkompetenser inom området för att möta dagens samhällsutmaningar, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet och medförfattare till rapporten.
Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet12.11.2024 12:00:14 CET | Pressmeddelande
I januari ska Örebro universitets nya rektor utses. Nu är det klart vilka två kandidater som har gått vidare i processen. Det är professorerna Anna-Karin Andershed, Örebro universitet, och Åke Ingerman, Göteborgs universitet.
Innovativ forskning från Örebro universitet på IVA:s 100-lista12.11.2024 09:16:23 CET | Pressmeddelande
Tre Örebroprojekt finns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens topp 100-lista över forskningsprojekt med störst potential att komma till nytta i samhället: NanoSafety2, Green-AI och Campus.AI. – En ära. Det stärker mitt engagemang för att använda AI till samhällets nytta, säger professor Amy Loutfi, som står bakom projektet Green-AI.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum