Fackförbundet ST

Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans

Dela

Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig,  41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.

Idag har Riksrevisionen släppt en granskningsrapport av myndigheternas distansarbete och hur det påverkar effektiviteten. Resultatet av granskningen visar att den övergripande bedömningen är att distansarbete inte har någon påtaglig påverkan på arbetet – varken positivt eller negativt.

I Fackförbundet STs färska arbetsmiljörapport, med svar från över 22 000 anställda på statligt uppdrag, svarar hela 41 procent att de inte ser några som helst problem med att arbeta på distans. För fyra år sedan var den siffran 21 procent. Fler kvinnor än män ser inga problem med att jobba på distans och de yngre (18-29-åringar) vill i något högre utsträckning jobba inne på kontoret.

- Vi kan konstatera att synen på var och när vi arbetar har förändrats - flexibilitet och individanpassning krävs för att helt enkelt vara en attraktiv arbetsgivare. Samtidigt måste arbete på distans vara en möjlighet, inte ett krav. Arbetsgivaren måste tillhandahålla både arbetsplats och utrustning, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på Fackförbundet ST och fortsätter:

- Vi menar också att villkoren för distansarbete utformas bäst i samverkan mellan fack och arbetsgivare. Alla statliga arbetsplatser ska teckna avtal som ger goda förutsättningar för distansarbete. Det individuella inflytandet över arbetet ska vara stort oavsett varifrån det utförs och de som nekas att arbete på distans måste få en motivering från arbetsgivaren.

Fackförbundet STs arbetsmiljöundersökning visar också att fler skulle kunna arbeta på distans om de digitala förutsättningarna fanns.

Sammanfattning av Fackförbundet STs arbetsmiljörapports siffror gällande distansarbete:

  • Innan pandemin jobbade 6 av 10 aldrig på distans och de flesta som arbetade på distans gjorde det sällan.
  • Drygt 7 av 10 arbetar i dag minst en dag i veckan på distans. Vanligast två dagar per vecka.
  • 41 procent ser inga som helst nackdelar med att arbeta på distans.

Orsaker till att inte arbeta på distans:

  • 19 procent tycker det är tråkigt att sitta hemma. Motsvarande för chefer är 29 procent.
  • 59 procent anger att arbetsuppgifterna inte tillåter det. Motsvarande för chefer är 45 procent och 65 procent för 18–29 åringar.
  • 9 procent uppger dåliga digitala förutsättningar. Motsvarande för 18–29 åringar är 12 procent.

Läs Fackförbundet STs arbetsmiljörapport i sin helhet här: https://www.st.org/opinion-och-paverkan/rapporter/vi-ar-fa-som-ska-losa-mycket

Kontakter

Om oss

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Informationsplikt varken rättssäkert eller effektivt12.3.2025 08:49:22 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST avstyrker införandet av en informationsplikt för statliga tjänstemän att rapportera personer som saknar tillstånd att vistas i landet. Förbundet menar att förslaget undergräver rättssäkerheten, och anser dessutom att den bakomliggande utredningen inte kunnat visa hur informationsplikten på ett effektivt sätt skulle minska skuggsamhället. Det skriver förbundet i sitt remissvar på utredningen Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80).

Fackförbundet ST kräver slopad karensdag10.3.2025 16:00:44 CET | Pressmeddelande

Dagens karensdag leder till stor ojämlikhet mellan den som alltid måste vara på plats på jobbet och den som kan arbeta hemifrån. När Fackförbundet ST idag lämnar över yrkanden till arbetsgivarparterna inom högskoleområdet och järnvägsinfrastruktur, är slopad karensdag därför ett av de viktigaste förhandlingskraven. ST vill också genomföra en arbetstidsförkortning och utöka möjligheten att arbeta på distans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye