4 av 10 socialsekreterare hotade
Mordförsök i Mellerud, allvarliga hot som fått Botkyrka att stänga för fysiska besök. Hot och våld är en del av vardagen för socialtjänstens medarbetare runt om i landet. En rykande färsk Novusundersökning visar att 38 procent av landets socialsekreterare har utsatts för hot och/eller våld senaste två åren. Utvecklingen går åt fel håll.
-
Ingen ska behöva vara rädd att gå till jobbet, att 4 av 10 blir hotade i jobbet är fruktansvärt. Vi ser även att de som är de som är nya i yrket som är värst drabbade, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
Samtidigt kommer rapporter från bland annat Skärholmen i Stockholm visar att trots dödsskjutningar och allvarliga gängkonflikter så ges inte chefer och medarbetarna tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att klara uppdraget.
- Socialtjänsten har för små resurser för att klara uppdraget samtidigt som vi ser att allt fler lever med hot och våld som en del av vardagen. Detta är en nationell kris som politiken måste ta på allvar, säger Heike Erkers.
Akademikerförbundet SSR ser att medlemmar i Socialtjänsten har en otroligt tuff arbetsbelastning samtidigt som risken för hot och våld blir allt högre.
Övervaka påverkanskampanjen som ännu inte är över
Någon myndighet måste få i uppgift att informera socialtjänsten i en kommun när deras arbetsplats utsätts för hot i sociala medier. Det kan inte vara upp till socialsekreterarna själva att upptäcka att de är utsatta. Den senaste Al-Jazeera dokumentären riskerar att väcka nytt liv i en situation där våra medlemmar hotas.
Resursförstärk socialtjänsten
Det är i mötet med den enskilde som socialtjänsten kan bygga förtroende. För det krävs både tid och erfaren personal. Idag saknas många gånger båda. En pressad arbetssituation, där tid med brukarna har blivit allt mindre, har gjort att många erfarna handläggare lämnat den sociala barn- och ungdomsvården.
Kartlägg hot, hat och våld
Brottsförebyggande rådet (BRÅ) borde få i uppdrag att genomföra en kartläggning av hot, hat och våld mot socialtjänstens personal för att mer systematiskt kartlägga och följa upp hot, hat och våld.
Alla lokaler ska utformas för att minska risker
20 procent av socailsekreterarna svarar i undersökningen att deras arbetsplatser inte år utformade för att undvika risker för hot och våld. Arbetsgivarna måste säkerställa att alla socialtjänstens lokaler utformas för att möta risker för hot och våld.
Om undersökningen:
Novus står för metod och har genomfört undersökningen med 2696 svarande socialsekreterare med en bra spridning över landet. Enkäten är en del i en serie av undersökningar som skett vartannat år som visar en tydlig trend åt fel håll.
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seDokument
Om oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra över 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Låga eller inga friskvårdsbidrag i kommunerna27.12.2024 07:15:00 CET | Pressmeddelande
En undersökning av Akademikerförbundet SSR visar stora skillnader i friskvårdsbidrag bland Sveriges kommuner. Endast Kiruna erbjuder maxbeloppet 5000 kronor och friskvårdstimme. 22 kommuner saknar helt friskvårdsbidrag. Facket uppmanar till hälsoinvesteringar för att attrahera och behålla personal. Alla 290 kommuner har svarat.
Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.
Orosanmälningar som hämnd mot socialtjänsten16.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Nya uppgifter från Akademikerförbundet SSR visar att medarbetare i socialtjänsten blir utsatta för falska orosanmälningar som hämnd efter kontakt med socialtjänsten. I en undersökning gjord till landets socialsekreterare visar det sig att minst 2 procent har utsatts och att 12 procent har en kollega som utsatts.
Hög personalomsättning i Skåne9.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Hög personalomsättning i Västra Götaland9.12.2024 07:44:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Västra Götalands kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Tranemo har lägst personalomsättning på 19%, medan Färelanda toppar på 35%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum