Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå. Det är slutsatsen i en rapport som nu överlämnas till socialtjänstministern och utbildningsministern.
– Det krävs en utveckling av specialistkompetenser inom området för att möta dagens samhällsutmaningar, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet och medförfattare till rapporten.

Idag finns socionomprogrammet vid 19 lärosäten och runt 3 200 socionomer examineras varje år. Samtidigt är antalet socionomer med akademisk vidareutbildning väldigt lågt. Endast tre procent av landets socionomer har en masterexamen vilket kan jämföras med sjuksköterskor, där drygt hälften har en specialistutbildning.
– Med en specialisering inom områden som social barnavård, brottsförebyggande arbete, ungdomskriminalitet, äldreomsorg och liknande kan socionomer få den spetskompetens som krävs för att möta de komplexa behoven i dagens samhälle, säger Alexandru Panican.
Föreslår ny yrkesexamen – specialistsocionom
Rapporten Reform för socionomers specialistutbildningar har tagits fram tillsammans med socialchefer, fackliga organisationer och företrädare för utbildning och forskning i socialt arbete. Den föreslår att specialistutbildningar om minst 60 hp ska införas. För att bli antagen till utbildningen kommer det att krävas minst ett års yrkeserfarenhet som socionom.
Ett annat förslag i rapporten är att hälften av alla yrkesverksamma socionomer år 2040 ska ha slutfört en specialistutbildning.
– En så bred utbildningsreform behöver utvecklas över en längre tid. Om alla nödvändiga organisatoriska och formella förutsättningar förverkligas inom de närmaste åren kan specialistsocionomutbildningar runt om i landet starta 2027, säger Alexandru Panican.
Kompletterar regeringens utredning av socionomutbildningen
Rapporten ska nu lämnas över till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och utbildningsminister Johan Pehrson och är tänkt att komplettera regeringens pågående utredning av socionomutbildningen, vilken beräknas bli klar i februari nästa år.
– Vi hoppas att vår rapport, som har en bred förankring och innehåller konkreta förslag, kan bidra till utvecklingen av specialistutbildningar för socionomer, säger Alexandru Panican.
FAKTA:
Förslag i rapporten Reform för socionomers specialistutbildningar:
- En sammanhållen struktur införs för socionomers vidareutbildningar.
- En nationell målsättning är att hälften av alla yrkesverksamma socionomer år 2040 ska ha genomgått en specialistutbildning.
- Specialistutbildningar med yrkesexamen på avancerad nivå med minst 60 hp införs inom socionomfältet.
- Minst ett års yrkeserfarenhet förordas som behörighetskrav för utbildningar till specialistsocionom. Det bör vara upp till varje lärosäte att i slutändan avgöra detta.
Nyckelord
Kontakter
Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet
alexandru.panican@oru.se, 070 754 47 58
Jasenka DobricForskningskommunikatör
Tel:019 303035Tel:0735 930995jasenka.dobric@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Han blir ny rektor vid Örebro universitet15.5.2025 12:40:44 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har beslutat att utse Åke Ingerman till rektor vid Örebro universitet. Han kommer att tillträda i juli. – Jag ser fram emot att bidra till Örebro universitets nästa steg, säger Åke Ingerman.
Starka demokratiska skäl att indexera bidrag14.5.2025 07:34:23 CEST | Pressmeddelande
Det finns starka demokratiska skäl att indexera nivån på de ersättningar och bidrag som ingår i det ekonomiska trygghetssystemet. Den slutsatsen drar Daniel Drugge, forskare i statskunskap vid Örebro universitet, i en studie om indexering och demokratiskt ansvarsutkrävande. – Indexering är ett skydd mot osynliga nedskärningar av välfärdsförmåner, säger han.
IPCC:s strävan efter prognoser flyttar fokus från den stora bilden13.5.2025 09:21:46 CEST | Pressmeddelande
Strävan efter mätbara och siffersatta prognoser kan skapa ”falsk precision” och flytta fokus till enskilda mätningar, bort från den stora bilden. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of risk research om hur den internationella klimatpanelen IPCC hanterar risk och osäkerhet.
Korta föreläsningar om forskning som berör – och bidrar till förändring12.5.2025 09:03:10 CEST | Pressmeddelande
Fyra forskare och två vetenskapsjournalister står på scenen när Örebro universitet bjuder in till öppna föreläsningar om forskning som gör nytta på Kulturkvarteret i Örebro torsdag den 15 maj klockan 14.00.
Ny bok belyser Förintelsen i relation till Sverige8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När Örebroforskaren Izabela Dahl började undervisa om Förintelsen upptäckte hon att det saknades en svensk kursbok för lärarstudenter. Det blev startpunkten för antologin Förintelsen & Sverige, där forskare från hela landet belyser hur Förintelsen blivit en del av Sveriges historia och kulturarv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum