Räntesänkningar sätter fart på ekonomin – men först nästa år
BNP kryper i ordets rätta bemärkelse uppåt. Först nästa år väntas Riksbankens räntesänkningar göra större avtryck på ekonomin via framför allt ett uppsving i hushållens konsumtion. BNP väntas då öka med 2,2 procent jämfört med 0,5 procent i år. Bostadsinvesteringarna väntas ge ett fortsatt svagt bidrag till BNP-tillväxten närmast kommande år. Bostadspriserna väntas öka med runt dryga 4 procent både nästa år och 2025, drivet av i huvudsak stigande hushållsinkomster. Den rörliga bolåneräntan väntas bottna kring 3,2 procent efter att Riksbanken sänkt styrräntan med ytterligare 25 punkter vid nästa beslutsmöte respektive i januari och maj nästa år. Detta är några av slutsatserna i den nya prognosen i årets fjärde nummer av SBAB:s rapport Bomarknadsnytt som publiceras i dag.
Trög återhämtning i svensk ekonomi trots sänkta räntor
BNP väntas ha ökat med måttliga 0,5 procent när detta år summeras. Det som framför allt pressar tillväxten är fallande investeringar i näringslivet - i synnerhet bostadsinvesteringar – och en fortsatt svag hushållskonsumtion. Hushållen håller alltjämt hårt i plånboken och det verkar ta tid för Riksbankens räntesänkningar att påverka efterfrågan i ekonomin. Först nästa år väntas Riksbankens räntesänkningar göra större avtryck, främst via en uppgång i hushållens konsumtion då BNP väntas öka med 2,2 procent.
– Riksbanken konstaterade i samband med sitt senaste räntebeslut att svensk ekonomi återhämtar sig långsammare än väntat. BNP kryper uppåt i ordets rätta bemärkelse. Vi har från SBAB:s håll varnat för att det tar tid för räntesänkningarna att få fart på ekonomin och för att Riksbankens sena tillnyktring gällande inflationstrycket i svensk ekonomi kan ha bidragit till att hushållen håller hårt i plånboken. Förhoppningsvis kan Riksbankens nya bild över såväl inflationen som räntebanan – som nu i allt väsentligt sammanfaller med den SBAB haft ända sedan augusti förra året – bidra till mer positiva hushåll och ökad konsumtion framöver, säger Robert Boije, chefsekonom, SBAB.
Tre ytterligare sänkningar av styrräntan att vänta
Analyser av inflationen, framför allt olika mått på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi, pekar tydligt mot att inflationshotet är borta för denna gång. Avklingade globala utbudsstörningar är den avgjort viktigaste förklaringen till detta. I frånvaro av nya utbudsstörningar – som inte kan uteslutas – bör den svaga BNP-tillväxten bidra till att styrräntan sänks med ytterligare 25 punkter i år och sedan ytterligare två gånger (i januari respektive maj nästa år) ned till en styrränta på 2 procent – den nivå som bedöms utgöra den så kallade jämviktsstyrräntan.
– Vi utesluter inte att styrräntan kan komma att sänkas under 2 procent. Det gäller framför allt om arbetslösheten stiger betydligt mer än vad som nu ligger i korten och inflationen under en längre tid hamnar under Riksbankens mål på 2 procent, säger Robert Boije.
Bostadspriserna väntas stiga med drygt 4 procent både 2025 och 2026
När detta år summeras väntas bostadspriserna ha ökat med drygt 5 procent. Sett till att priserna fram till och med oktober i år har ökat med drygt 6 procent innebär det att bostadspriserna antas falla tillbaka något fram till årsskiftet. Det är inget konstigt utan normalt för säsongen. Under nästa år och året efter väntas priserna stiga med drygt 4 procent, drivet av i huvudsak stigande hushållsinkomster.
– Över tid drivs bostadspriserna av i huvudsak två faktorer; hushållens inkomster och de lite längre bundna bolåneräntorna. De senare bedöms inte falla mer även om Riksbanken sänker styrräntan ytterligare tre gånger. Det bedöms redan vara inprisat i både de lite längre bundna bolåneräntorna och bostadspriserna. Därmed kommer det i huvudsak vara stigande hushållsinkomster som väntas driva bostadspriserna närmast kommande två år, säger Robert Boije.
Inget snabbt uppsving för bostadsbyggandet men det finns ljusglimtar
Antalet påbörjade nya bostäder antas i år nätt och jämnt nå upp till 20 000 för att sedan endast öka svagt och stegvis kommande år. Även om bygginflationen nu är nere på mycket låga tal innebär det höga prisläget – efter åren med mycket hög bygginflation – att det är fortsatt svårt för nyproduktionen att fullt ut konkurrera med objekten på andrahandsmarknaden, där dessutom utbudet just nu är historiskt stort. Det finns dock vissa ljusglimtar att ta fasta på för bostadsbyggarna. Bostadspriserna på andrahandsmarknaden stiger åter igen och förväntas fortsätta att göra så framöver, om än i måttlig takt. Hushållens realinkomster ökar liksom hushållens framtidstro i konjunkturbarometern. Månadsavgifterna i befintliga bostadsrättsföreningar har höjts mycket i förhållande till de i nyproduktionen (se diagram 1). Även om det senare i viss utsträckning också kan bero på tillfälliga rabatter i nyproduktionen bör detta sammantaget öka nyproduktionens konkurrenskraft i förhållande till bostäder i det befintliga beståndet.
– För många bostadsbyggare har de senaste två åren varit katastrofala. De nu betydligt lägre långa bolåneräntorna, prisuppgången på andrahandsmarknaden, stigande hushållsinkomster, allmänt ökad framtidstro hos hushållen, samt stigande avgifter i befintliga bostadsrättsföreningar, bör dock ingjuta visst hopp. Något snabbt uppsving lär det dock inte bli tal om, säger Robert Boije.
Tabell och diagram återfinns i bifogat pressmeddelande (PDF).
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Länkar
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 295 000 och 669 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 033. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Höjda marginaler på bolån kan göra att Riksbanken måste sänka styrräntan mer16.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter både i januari och maj. Den rörliga bolåneräntan, mätt som snittränta på hela bolånemarknaden, väntas sjunka till 3,1 procent i februari för att sedan bottna på knappt 3,0 procent i juni. Effekten av sänkningen av styrräntan motverkas av att bruttomarginalen på bolån antas öka stegvis samtidigt som sparräntorna inte sänks i samma takt som styrräntan. Den höjda bruttomarginalen gör att den rörliga snitträntan antas stiga till 3,1 procent till början av 2026. Enligt prognosen finns ingen tydlig fördel i kronor av att binda sin ränta på längre tid än 3 månader. Samtidigt visar den att påslaget på räntan för den som vill komma undan ränterisken är liten för samtliga bindningstider mellan 1 och 5 år.
SBAB sänker sparräntan för företagskunder15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker den rörliga sparräntan med 0,25 procentenheter för företag och bostadsrättsföreningar. Räntejusteringen är främst en effekt av Riksbankens beslut att sänka styrräntan. Förändringen träder i kraft onsdag den 15 januari.
SBAB höjer räntan på bundna bolån10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer räntan på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,05–0,20 procentenheter. Räntejusteringen beror på att marknadsräntor med längre löptider har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringen träder i kraft fredagen den 10 januari.
Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö9.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.
Fallande bostadspriser avslutade året2.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadspriserna sjönk med 1,2 procent i december i Sverige som helhet. Störst prisfall på lägenheter var det i Storstockholm och på villor i Norra Sverige. I två av sex regioner steg villa- och lägenhetspriserna (men i olika regioner för villor respektive lägenheter). Trenden, där normala prisfall i december och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot helt stillastående priser. Under hela 2024 steg bostadspriserna med 4,2 procent för Sverige som helhet. Med det ligger bostadspriserna ändå drygt 11 procent under maxnoteringarna från våren 2022. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum