Östersjösillens hemligheter ska avkodas på BalticWaters fiskforskningslaboratorium
Samspelet mellan nedärvda gener och hur de påverkar arters anpassning till sin miljö är en gåta. Men inte länge till, i alla fall inte för Östersjösillen. Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, har beviljats anslag på 26 miljoner kronor för att djupdyka i vilka gener som gör att sillen har en sådan otrolig förmåga att anpassa sig till vitt skilda livsmiljöer – från Atlanten till Östersjön. Och BalticWaters nya fiskforskninglaboratorium är en viktig pusselbit för att kunna genomföra projektet.

Under ett decennium har Leif Andersson och hans forskargrupp sekvenserat arvsmassan från tusentals sillar från Atlanten och Östersjön.
"Vi har till exempel identifierat att Östersjösillen har en gen som påverkar en specifik ljusreceptor i näthinnan som gör att den ser bättre i Östersjöns mörka vatten, jämfört med sill från Atlanten", säger Leif.
Men det finns många fler samband mellan Östersjösillens gener och egenskaper som idag är ett mysterium. Tack vare anslag på 26 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kommer Leif och hans team nu kunna fortsätta arbetet. Bland annat kommer de undersöka vilka gener som påverkar sillens anpassningsförmåga att leva i Östersjöns låga salthalt, att leka vid olika årstider och att leva i olika temperaturer. Forskningen kommer ge viktig kunskap om Östersjösillens förmåga att anpassa sig till klimatförändringarna och kan bidra till en mer hållbar fiskeriförvaltning.
"Etableringen av BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium blev en katalysator för att ansöka om projektmedel. Laboratoriet är precis vad vi behöver för att på djupet studera samspelet mellan genetisk variation och anpassning till Östersjöns miljöförhållanden", säger Leif.
Leifs projekt blir också det första externa projektet som startar upp på laboratoriet när det är färdigbyggt.
"Det blir första gången som ett fiskforskningslaboratorium ger sig på att hålla Östersjösill i större omfattning, få dem att leka och kläcka fram små sillarver. Det är både spännande och utmanande, och framför allt avgörande för att kunna genomföra viktig forskning som Leif och hans forskningsgrupp planerar", säger Konrad Stralka, verkställande direktör på BalticWaters.
Projektet CLUPEA -unravelling molecular mechanisms behind adaptation to environmental heterogeneity and change pågår i fem år med start under andra halvåret av 2025. BalticWaters fiskforskninglaboratorium utanför Nyköping kommer vara en central resurs för projektet. Laboratoriet är det första och största av sitt slag i Östersjöregionen och är öppet för forskare och företag från hela världen som vill forska på Östersjöfiskar såsom torsk, sill och piggvar i alla levnadsstadier - från ägg till vuxen fisk.
Nyckelord
Kontakter
Om projektet CLUPEA:
Leif Andersson, Uppsala universitet
leif.andersson@imbim.uu.se
Telefon: +46 (0)70 425 0233
Om BalticWaters fiskforskningslaboratorium:
Konrad Stralka, BalticWaters
konrad.stralka@balticwaters.org
Telefon: +46 (0)70 750 23 31
Om BalticWaters
BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ BalticWaters
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BalticWaters
Ny forskning för ett levande hav20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Två forskare har tilldelats medel genom BalticWaters stipendieprogram för forskare i början av karriären. Deras studier har potential att bidra till en levande Östersjö genom att öka kunskapen om våra laxpopulationer och underlätta för införandet av marina skyddade områden. - Det är otroligt glädjande att bli tilldelad BalticWaters stipendium! Effektiva åtgärder i marina skyddsområden är avgörande för Östersjöns återhämtning, men bromsas ofta av rädsla för att inskränka andra staters rättigheter. Stipendiet ger mig möjligheten att utveckla rättslig vägledning för en mer dynamisk tillämpning av regler för marina skyddade områden, säger Niels Krabbe, forskare vid Göteborgs universitet.
Ylva Berg Axell blir ny ordförande för BalticWaters17.3.2025 09:13:20 CET | Pressmeddelande
Ylva Berg Axell har utsetts till ny ordförande för BalticWaters. Hon valdes till ordförande av en enig styrelsen den 14e mars 2025 och efterträder Otto von Arnold, som varit stiftelsens ordförande sen arbetet påbörjades 2020.
En ökad maritim turism är en möjlighet – för kustmiljön och statskassan6.3.2025 08:41:25 CET | Pressmeddelande
Med ett allt varmare klimat väljer många turister att besöka länder norrut och just kusten lockar särskilt. Samtidigt finns det risker med en växande turism eftersom den kan orsaka skada på naturen och problem med färskvattenförsörjningen. I policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” sammanfattar BalticWaters traineer risker och möjligheter med en ökad turism – och ger rekommendationer framåt.
Nya projekt för ett levande hav19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier stödjer forskning som kan bidra till kunskapsbaserade beslut för vårt innanhav och i förlängningen en friskare Östersjö. I år delar stiftelsen ut cirka 4 miljoner kronor till totalt fyra projekt som bygger kunskap om Östersjöns nyckelart strömming, och några av innanhavets viktigaste utmaningar – övergödning och klimatförändringarna.
Regeringen har opinionens stöd för en handlingskraftig havspolitik12.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum