Ny rapport visar att lönerna kvinnodominerade yrken halkar efter allt mer
De som arbetar i kvinnodominerade yrken tjänar i genomsnitt 8 900 kronor mindre än de som arbetar i jämförbara yrken som är mansdominerade eller har en jämn könsfördelning och gapet ökar, enligt en ny rapport från Lönelotsarna som lanseras på Equal Pay Day. Lärare, socialsekreterare och andra yrken som är viktiga för att förebygga gängkriminalitet halkar efter polisers löner.
Den nya rapporten som lanseras tillsammans med Sveriges Kvinnoorganisationer visar att gapet mellan löner i kvinnodominerade yrken och andra jämförbara yrken ökar. 2023 var det strukturella lönegapet 20 procent. 2018 och 2021 var gapet 19 procent.
Under pandemin var alla vara överens om att lönerna borde höjas i välfärdens kvinnodominerade yrken, nu ser vi det motsatta hända när lönerna i dessa yrken halkar efter allt mer. Det är fullständigt oacceptabelt. För att vända utvecklingen krävs nationella satsningar på dessa samhällsviktiga yrken som under all tid varit undervärderade, säger Marie Trollvik, ordförande Lönelotsarna.
I sin nya rapport jämför expertnätverket Lönelotsarna särskilt de kvinno- och mansdominerade yrken som ska arbeta med att förebygga respektive åtgärda gängkriminalitet. Poliser har fått en genomsnittlig lönehöjning på 3 500 kronor genom en särskild satsning från regeringen för att bekämpa kriminalitet. Ingen motsvarande satsning har gjorts på de kvinnodominerade yrken som är viktiga för att förebygga kriminalitet, så som socialsekreterare och lärare. Poliser tjänade i genomsnitt 6100 kronor mer än förskollärare 2023, trots att förskollärare har längre utbildning än poliser.
Om regeringen på allvar vill förebygga gängkriminalitet måste man ge kvinnodominerade yrken som socialsekreterare och lärare möjlighet till samma löneutveckling som poliser har fått. Arbetsmarknadens parter måste också ta ansvar och främja lönehöjningar för de många kvinnor som jobbar i välfärden, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.
Mer om rapporten
För åttonde gången har expertnätverket Lönelotsarna jämfört lönerna i kvinnodominerade yrken med lönerna i andra yrken som är likvärdiga sett till en sammantagen bedömning av kunskap och färdigheter, ansvar, ansträngning samt arbetsförhållanden.
Årets rapport visar att…
- Kvinnodominerade yrken hade i genomsnitt 8 900 kronor lägre månadslön än jämförbara yrken som är mansdominerade eller har en jämn könsfördelning förra året.
- Gapet mellan löner i kvinnodominerade yrken och jämförbara yrken ökar. 2023 var det strukturella lönegapet 20 procent. 2018 och 2021 var gapet 19 procent.
- Poliser har fått en genomsnittlig lönehöjning på 3 500 kronor genom en särskild satsning från regeringen för att bekämpa kriminalitet. Ingen motsvarande satsning har gjorts på de kvinnodominerade yrken som är viktiga för att förebygga kriminalitet, så som socialsekreterare och lärare. Poliser tjänade i genomsnitt 6100 kronor mer än förskollärare, 1 700 kronor mer än grundskollärare och 2 000 kronor mer än socialsekreterare under 2023 trots att alla dessa yrken kräver längre utbildning.
- Arbetskraftsbrist leder till högre löner i mansdominerade yrken men inte i kvinnodominerade yrken. Till exempel har lönegapet mellan barnmorskor och civilingenjörer inom elektronik (båda bristyrken) ökat med 600 kronor sedan 2018. Undersköterskor inom hemtjänst och äldreboende har 5 600 kronor lägre lön än installations- och serviceelektriker (båda bristyrken) och gapet har ökat med
1 100 kronor.
Nyckelord
Kontakter
Marie TrollvikOrdförandeLönelotsarna
Tel:070-874 12 29marie@trollvik.seClara BerglundGeneralsekreterareSveriges Kvinnoorganisationer
Tel:070-756 77 91clara.berglund@sverigeskvinnoorganisationer.seDokument
Om oss
Lönelotsarna är ett nätverk av experter med lång erfarenhet av att arbeta med lönekartläggning, arbetsvärdering och lönebildning. Vi erbjuder konsultstöd i arbetet med lönekartläggningar och lönebildning och bidrar till opinionsbildning i fråga om jämställda löner i Sverige.
Sveriges Kvinnoorganisationer är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen. Vi samlar 50 medlemsorganisationer som tillsammans representerar över 130 000 kvinnor och flickor. Vi hette tidigare Sveriges Kvinnolobby.
Följ Sveriges Kvinnoorganisationer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Kvinnoorganisationer
Kvinnorörelsen kritiserar direktiven till nya bodelningsutredningen12.11.2024 13:04:15 CET | Pressmeddelande
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över bodelningsreglerna. Kvinnorörelsen som kräver att systemet ska reformeras i grunden är kritisk mot direktiven som bara är inriktade på små förändringar, vilket inte kommer skapa jämställda villkor och skydda kvinnor från ekonomiskt våld.
Susannah Sjöberg ny generalsekreterare28.10.2024 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Susannah Sjöberg som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Fram till nyligen var hon organisationens ordförande och kommer närmast från tjänsten som sakkunnig inom jämställdhet på Sveriges Kommuner och Regioner.
Clara Berglund lämnar efter tio år som generalsekreterare3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter tio år väljer Clara Berglund att lämna rollen som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Samtidigt slutar även organisationens operativa chef Malpuri Groth. Under deras ledarskap har kvinnorörelsens ställning och arbete för ett mer jämställt samhälle stärkts.
Sveriges Kvinnoorganisationer: Regeringens budget är en världsfrånvänd mansbudget19.9.2024 16:16:18 CEST | Pressmeddelande
Istället för satsningar på alla kvinnor som kämpar med att betala räkningarna och har blivit varslade från sina jobb i sjukvården läggs mångmiljardbelopp på sänkt skatt på höga löner, drivmedel och storföretagande. Sveriges Kvinnoorganisationers chefsekonom har granskat regeringens budget för 2025.
Skydda kvinnor och barn från surrogathandeln13.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
En man som skulle hämta barn som fötts av ukrainsk surrogatmamma togs av polis och dömdes för 45 fall av sexbrott mot barn. Bebistvillingar omhändertas av socialtjänsten när de 70-år gamla beställarna inte kunde ta hand om dem. Två andra svårt sjuka spädbarn var fast i Bogotá utan tillgång till sjukvård. SVT-dokumentären ”Vi ska ha barn” visar hur barn på olika sätt kan fara illa i surrogatindustrin. Sveriges Kvinnoorganisationer kräver att handeln med kvinnor och barn ska stoppas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum