”Sistaminuten-tider”, miljösmarta läkemedel och interprofessionellt lärande prisas i Region Kronoberg
Region Kronobergs kvalitetspris går till projektet ”Sistaminuten-tider”. Årets hållbarhetspris går till att minska miljöpåverkan genom att välja rätt läkemedel och årets handledarpris går till interprofessionellt lärande
Varje år delar Region Kronoberg ut tre interna priser. För kvalitetspriset delas det ut ett förstapris som är 50 000 kronor, ett andrapris som är 20 000 kronor och ett tredjepris som är 10 000 kronor. Hållbarhetspriset och handledarpriset är 50 000 kr vardera.
"Sistaminuten-tider"
Projektet ”Sistaminuten-tider” är 2024 års vinnare av kvalitetspriset i Region Kronoberg. Med målet att fylla tidböckerna varje dag, och inte skicka patienter till andra län, skapade hudkliniken sista minuten-tider.
-Vi är jätteglada och stolta, sprudlar Åsa Lindvall, avdelningschef. Det är härligt att något som startar med en liten idé kan ha en så snabb genomslagskraft.
Genom att skicka ut sms till alla patienter som står på väntelistan – i prioriterad turordning – har man lyckats fylla sina tidböcker och kan till och med sälja vård.
-Det här är en fantastisk bekräftelse och visar att vårt arbete uppskattas, berättar Bellis Karlsson, medicinsk- sekreterare. Det är roligt att även en liten kliniks arbete uppmärksammas.
Juryns motivering
Ett samarbete mellan olika kompetenser inom regionens verksamheter har bidragit till en lösning som gav en snabb och stor effekt på flera plan. Man har lyckats öka tillgänglighet för patienter, korta ned köerna och sluta köpa vård utanför regionen. Det blir en vinst för patienten, Region Kronoberg – och för medarbetarna på kliniken. Förutsättningarna för att sprida detta arbetssätt är mycket goda.
Minskad miljöpåverkan genom att välja rätt läkemedel
På vårdcentralen Ingelstad minskas den negativa miljöpåverkan genom val av mer miljövänliga läkemedelsalternativ, vilket nu belönas med årets hållbarhetspris.
-Vården påverkar miljön i stor utsträckning, inte minst genom kemikalier och läkemedel. Patientens bästa kommer såklart alltid först, men om det finns flera läkemedelsalternativ är det viktigt att även väga in miljöaspekten, säger Sofia Fahlander, medicinsk sekreterare och miljösamordnare på Vårdcentralen Ingelstad.
Genom att ersätta Felodipin med Amlodipin, när det är lämpligt för patienten, har vårdcentralen lyckats minska förskrivningen av Felodipin med hela 55%.
-Alla medarbetare har hjälpts åt och varit med på tåget. Det känns fantastiskt. Jag är stolt att ha medarbetare som Sofia, som tänker utanför boxen och tar sådana här initiativ, säger Caroline Boo, avdelningschef.
Juryns motivering
I strävan att minska negativ miljöpåverkan har man granskat listade patienter och av två likvärdiga läkemedel aktivt valt att förskriva alternativet med mindre miljöpåverkan. Utan att kompromissa med patienternas vård har man genom att integrera miljöaspekter i behandlingsvalet bidragit till en mer hållbar vård. Det finns goda förutsättningarna för att detta arbetssätt ska kunna spridas till andra verksamheter och därmed ge ännu större positiva effekter.
Vårdcentralen Skärvet vinner handledarpriset
Engagerad personal och möjlighet för studenter att lära av varandra över yrkesgränserna gör att Vårdcentralen Skärvet vinner årets handledarpris.
-Det här priset känns hedrande!, säger Ingela Fågelström-Olsson. Det känns roligt och inspirerande att få jobba vidare med interprofessionellt lärande. Det bekräftar att det vi gör är bra, fortsätter Sofie Wilhelmsson, avdelningschef.
Handledarpriset delas ut till avdelningar med goda handledarinsatser för studenter.
-Nu ska vi fortsätta att inspireras och se hur vi kan utveckla arbetssättet. Det är inte så vanligt att man arbetar på det här sättet i primärvården. Men hos oss är det implementerat i verksamheten och är en uppgift vi avsätter tid för och där alla är så engagerade, säger Susanne Lundgren, sjuksköterska och Adam Burhan, ST-läkare.
Juryns motivering
På vårdcentralen Skärvet har all personal engagerat sig i att ta emot både läkar-, sjuksköterske- och undersköterskestudenter. Interprofessionellt lärande ger studenter från olika utbildningar möjlighet att lära tillsammans och träna sin förmåga att samverka i sina framtida yrkesroller för en sömlös vård. Handledarnas sätt att lära ut har bidragit till trygga studenter som är väl förberedda inför sitt kommande yrkesliv. Patienterna får en spännande inblick i vårdförloppet, blir mer delaktiga och får en mer personcentrerad vård där de känner sig sedda och hörda.
Fler vinnare
Andrapriset av kvalitetspriset går till utskrivningssamordnare i sjukhusvården.
Tredjepriset går till klinisk kemi och transfusionsmedicin och arbetet under Covid i Kronoberg - kunskap ur krisen.
Totalt skickades över 30 bidrag in till priserna.
Kontakter
Region Kronobergs Mediaservice
Tel:0470-589670mediaservice@kronoberg.seBilder
Länkar
Följ Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Patientdelaktighet inom rättspsykiatri: Möjligheter och hinder12.11.2024 14:12:55 CET | Pressmeddelande
Den 8 november disputerade Andreas Söderberg, specialistsjuksköterska i psykiatri vid Rättspsykiatriska regionkliniken Växjö och doktorand vid Linnéuniversitetet, med sin avhandling som undersöker patientdelaktighet inom rättspsykiatrisk vård.
Regionstyrelsen sammanträder i morgon11.11.2024 13:20:56 CET | Pressmeddelande
Den 12 november klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Här är några av dagens ärenden:
Förslag om tidsbegränsat beslut om intensivvården i Ljungby6.11.2024 12:03:13 CET | Pressmeddelande
På grund av brist på specialistkompetens bedömer sjukhusledningen att de två intensivvårdsplatserna på Ljungby lasarett behöver flyttas till Centrallasarettet Växjö från någon gång under veckorna 48-50 2024.
1177 direkt förstärks med fler yrkeskategorier – ger bättre service till invånarna i Kronoberg5.11.2024 13:27:56 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg satsar på att förbättra den digitala vårdtjänsten 1177 direkt för att erbjuda invånarna än mer effektiv och tillgänglig vård. Från och med den 6 november kan invånarna få digital hjälp inte bara av sjuksköterskor och läkare, utan även av fysioterapeuter och psykosociala resurser.
Älghult blir Kronobergs första ”framtidsby”1.11.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Hur kan vi stärka hållbarhet och attraktivitet i Kronobergs byar, och dessutom återanvända de resurser som redan finns? Detta ska det innovativa projektet Framtidsbyn undersöka, i samarbete med invånarna. Målet är att skapa en gemensam vision för framtiden. Första by ut är Älghult.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum