Klimatförändringarna orsakar svängiga skördar
Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 % jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
Trots att årets spannmålsskörd landar på 5,1 miljoner ton, vilket är en ökning från förra årets nivå, ligger den fortfarande 6 % under genomsnittet för de senaste fem åren.
Förra året nådde den svenska spannmålsskörden endast 4,3 miljoner ton, vilket motsvarar cirka 20 % under normalnivån. Ett annat svagt skördeår var 2018, då extrem torka resulterade i en total skörd på endast 3,2 miljoner ton – långt ifrån den årliga spannmålskonsumtionen på drygt 4 miljoner ton
”Klimatförändringarna skapar stora utmaningar ute på åkrarna samtidigt som vi behöver hantera en orolig omvärld med otroligt volatila kostnader och intäkter vilket försvårar långsiktig planering och viktiga investeringar som klimatanpassning”. Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
LRF förutspår 1,5 miljarder i ökade skördeintäkter för svenskt jordbruk
Enligt LRF:s beräkningar motsvarar årets skördeökning för spannmål 0,8 miljoner ton ungefär 1,5 miljarder kronor i ökade skördeintäkter jämfört med i fjol. För en gård med 100 hektar spannmål innebär det ökade intäkter på drygt 200 000 kronor jämfört med 2023, vilket i många fall fortfarande innebär ett minusresultat när alla kostnader beaktats.
”Årets skörd är ett steg i rätt riktning, men faktum är att den hade behövt vara mycket bättre. Det ekonomiska läget är och förblir väldigt skört för många jordbruksföretag.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund och fortsätter:
”Det är bara ekonomiskt hållbara företag som kan göra de investeringar som krävs för att möta ett förändrat klimat, på ett sätt som är bra både för människa och miljö. Men då måste man se till att den svenska bonden får rätt förutsättningar att göra de investeringar som krävs för att klimatsäkra svensk matproduktion.”
Om LRF:s beräkningar:
När vi beräknat det förändrade skördevärdet mellan 2023 och 2024 har vi använt ett schablonmässigt spannmålspris på 2 kr/kg. Vi har inte värderat skördarna av oljeväxter och baljväxter och övergripande neutraliseras en bättre skörd av baljväxter av en lägre skörd av oljeväxter 2024. Förändrade bärgningskostnader för skörden mellan 2023 och 2024 har heller inte vägts in.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar12.11.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är på plats med rapportem ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example” som redovisar vilka klimat- och miljöinvesteringar som krävs för att genomföra jordbrukets gröna omställning. ”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Två steg närmare 2 procents styrränta7.11.2024 09:36:37 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att Riksbanken följer sin ränteprognos och sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det är motiverat eftersom inflationstakten nu ligger ganska tydligt under målet på 2 procent.
Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland7.11.2024 08:30:09 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspett till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete.
30 tretåiga hackspettar landar på riksdagen7.11.2024 07:37:18 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF 30 symboliska tretåiga hackspettar i ett försök att uppmärksamma Sveriges riksdag och riksdagspartiernas partiledare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom.
Varför vill S stoppa skogsägares miljöersättningar?30.10.2024 12:54:18 CET | Pressmeddelande
I Dagens industri DEBATT klargör LRF att Sveriges 300 000 enskilda skogsägare spelar en nyckelroll i den gröna omställningen. De ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av vårt gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom. Skogsägare ska då, enligt grundlagens intentioner, kompenseras ekonomiskt på ett rättvist sätt. Så är det inte idag och det får större konsekvenser en drabbade skogsägare. Svårare att nå klimatmålen och mindre skatteintäkter till välfärden, för att nämna några.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum