Lägesrapport psykisk ohälsa 2024: Rekordmånga stressrelaterade sjukskrivningar
Trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas fortsätter antalet drabbade att öka. Under 2024 har en ny dyster toppnotering nåtts – och det är främst mammor i åldern 30–39 som drabbas. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa som släpps idag.
– Tyvärr ser vi att de stressrelaterade sjukskrivningarna fortsätter att öka. Det positiva är ju att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.
Kvinnor har dubbel så hög risk
Antal pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökade från 34 700 under våren 2019 till 43 500 vid samma tid 2024. Det är en ökning med 25 procent och innebär en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.
Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar i riskyrken inom välfärdssektorn med bristande arbetsmiljö inom vård, skola och omsorg. Kvinnor tar också mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.
Balans behövs mellan arbetsliv och fritid
Risken för sjukfall med psykiatrisk diagnos stiger markant i åldersgruppen 25–29 år och ligger högre fram till 45-årsåldern, med en topp i åldrarna 30–39 år för stressrelaterad psykisk ohälsa. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer med barn i förskole- och lågstadieåldern, 3 till 8 år. Både sjukfrånvaron och den stressrelaterade psykiska ohälsan är högre för personer med fyra eller fler barn.
– Vi vet att en faktor för att inte blir sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.
Regionala siffror för utvecklingen av sjukskrivningar på grund av stress finns här i rapportens bilaga.
Ta gärna del i vårt livesända webbseminarium den 3 november kl 10. Anmäl dig här.
Försäkringskassan lägesrapport är en årligt återkommande analys av utvecklingen inom stressrelaterad sjukskrivning. Här finns tidigare nummer i analysserien.
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seBilder
Dokument
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Allt färre får bostadsbidrag i Norrbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Norrbottens län är motsvarande siffra 29,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Jämtland23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Jämtland är motsvarande siffra 25,2 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Västerbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Västerbottens län är motsvarande siffra 27,4 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Dalarna23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Dalarna är motsvarande siffra 24,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Gävleborg23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Gävleborgs län är motsvarande siffra 23,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum