Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation
Sveriges plansystem har under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd. Det skriver Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i den nya rapporten Den planlösa planeringen, utgiven vid forskningsinstitutet Ratio.

Rapporten visar att det svenska plansystemet blivit oförmöget att hantera de utmaningar som vuxit fram under de senaste 30–40 åren. Bland annat pekar rapporten på:
- Stagnerat småhusbyggande: Produktionen av småhus, särskilt efterfrågade av yngre barnfamiljer, har negligerats trots stigande priser och ökande efterfrågan.
- Tilltagande segregation: Kommunernas översiktsplaner saknar verktyg för att systematiskt analysera och minska segregation i socialt utsatta områden.
- Glesbygdens eftersatta behov: Planeringen har genom att prioritera förtätning i och kring centralorter ignorerat de unika utmaningar som glesbygden står inför, vilket bidragit till att ytterligare förvärra problem med exempelvis undermålig infrastruktur, offentlig service och avfolkning.
Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.
Som en lösning lyfter författaren fram den tyska ISEK-planeringen. Modellen, som har använts framgångsrikt i Tyskland sedan början av 2000-talet, bygger på systematiska analyser och konkreta åtgärder för att integrera stadsdelar och skapa hållbara boendemiljöer. Det kan handla om åtgärder som rivning och ombyggnad av eftersatta bostadsområden, förbättrad kollektivtrafik för att koppla utsatta stadsdelar till stadskärnor, samt investeringar i offentliga miljöer som skolor och parker för att höja områdets attraktivitet.
- Vårt plansystem har fastnat i gamla mönster, som inte möter behoven hos vare sig yngre barnfamiljer, utsatta stadsdelar eller glesbygdsområden. Tyskland har visat att det går att kombinera lokala analyser med konkreta åtgärder för att skapa attraktiva boendemiljöer – det är en modell vi borde inspireras av, säger docent, Jan Jörnmark.
Lansering och seminarium
Rapporten presenteras på Ratio tisdagen den 19 november kl 12:00, och kommenteras av flera experter från byggbranschen. Mer info och anmälan här.
Rapporten finns tillgänglig via Ratios hemsida från kl 11:00 samma dag.
Kontakter
Dennis JernkrookPressansvarig
Presskontakt
Bilder
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.
Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.
Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan
En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.
Ny studie kvantifierar hinder för en cirkulär plastindustri12.2.2025 13:20:11 CET | Pressmeddelande
I en ny forskningsartikel av fil dr Jonas Grafström, vice vd vid Ratio, identifieras och kvantifieras de viktigaste barriärerna för att uppnå en cirkulär plastindustri. Genom att utveckla ett ekvationsbaserat ramverk ger studien en helhetsbild av de faktorer som påverkar övergången till en mer cirkulär ekonomi.
Ny forskningsöversikt: Så påverkar distansarbete produktivitet för individer och företag10.12.2024 09:27:03 CET | Pressmeddelande
Den senaste tiden har arbetsgivare i större utsträckning velat ha tillbaka anställda till kontoret. En ny forskningsöversikt från Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, författad av fil. dr. Jonas Grafström, Staffan Samuelsson och Aino Simola, belyser hur distansarbete påverkar produktiviteten på både individ- och företagsnivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum