Nu är hyrorna i fyra av Hallands kommuner klara
Tidigare i år vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i stora delar av Halland. Idag kom rekommendationen. Den gör gällande att hyrorna höjs med 5,15 – 5,35 procent från och med 1 januari 2025.
- Dagens beslut innebär en höjning som ligger klart över de nivåer för de flerårsuppgörelser som en del träffat för 2025. Det är också över de nivåer som varit aktuella vid förhandlingsbordet. Samtidigt är de otillräckliga för att täcka branschens stora kostnadsökningar. Med dessa höjningar finns inte förutsättningarna att långsiktigt sköta och underhålla hyresrätter. Det är en förlust för alla, särskilt landets hyresgäster, säger Per Arbin, vd på Fastighetsägarna GFR.
Hyresförhandlingarna inleddes i somras då Fastighetsägarna GFR påkallade extra tidigt för att hinna klart i god tid till årsskiftet. Förhandlingarna pågick sedan i tre månader utan att parterna kom överens. Med stöd i den nya lagstiftningen från 2023 vände sig Fastighetsägarna till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd. Idag kom skiljemannens rekommendation för hyrorna i Halmstad, Hylte, Laholm och Falkenberg. Rekommendationen omfattar totalt cirka 4200 lägenheter och innebär en höjning på 5,15 procent i Laholm, 5,2 procent i Halmstad och Hylte samt 5,35 procent i Falkenberg från och med 1 januari 2025.
Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.
- Skiljemannen har visat sitt oberoende genom att inte låta sig påverkas av Hyresgästföreningen, som under hela förhandlingsprocessen försökt påvisa att ingångna överenskommelser med framför allt allmännyttan på låga nivåer ska vara normerande. Det är också helt raka överenskommelser som omfattar samtliga lägenheter som vi förhandlat för. Nu har båda parter ett gemensamt ansvar att snabbt omsätta denna praktiskt så att hyresgäster och hyresvärdar slipper retroaktiva hyreshöjningar, säger Per Arbin.
Faktaruta
Så fungerar tvistelösningen
- Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.
- Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.
- Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.
- Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.
Kontakter
Per ArbinNäringspolitiskt ansvarig Halmstad Fastighetsägarna GFR
Tel:035-17 68 63per.arbin@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Pressinbjudan: Hur går det för butikerna, restaurangerna och hotellen i Kalmars stadskärna?19.11.2024 15:00:21 CET | Pressmeddelande
Vilka trender kan vi se är på upp-och nedgång? Det får vi svar på när Fastighetsägarna och HUI Cityindex presenterar 2024 års Cityindex för Kalmars stadskärna Kvarnholmen den 21 november. Media hälsas välkomna.
Handeln i Västerviks stadskärna ökar mer än i andra jämförbara städer14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Omsättningen i Västerviks stadskärna ökade med 4 procent under förra året. Det är bättre än i andra medelstora städer där handelns omsättning i genomsnitt ökade med 3 procent. I hela kommunen ökade omsättningen med 5 procent, enligt den senaste rapporten från Cityindex, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.
Karlstad stadskärna: En positiv försäljningsutveckling trots inflationsutmaningar13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Karlstad stadskärna fortsätter att utvecklas trots utmaningar med inflation och förändrade konsumtionsmönster. Enligt den senaste rapporten från Cityindex, som analyserar data om flöden, verksamheter och omsättning i svenska stadskärnor, finns det flera positiva trender för Karlstad, samtidigt som staden står inför både utmaningar och nya möjligheter.
Råttor fortsatt ett stort problem i Göteborg13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Råttor är ett stort problem i centrala Göteborg. Det visar en ny undersökning från Fastighetsägarna. Över 75 procent av de svarande uppger att de haft problem med råttor det senaste fem åren, vilket är en ökning jämfört med en likande undersökning från 2016.
Cityindex: Hotell och restauranger lyfter Göteborg12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Cityindex visar att läget fortfarande är tufft för handeln och besöksnäringen i Sveriges stadskärnor. Tillväxten ligger två procent under inflationstakten. Även Göteborgs stadskärna och innerstad följer i stora drag det mönstret, men med två signifikanta avvikelser. I innerstaden växte omsättningen i hotellbranschen närmast explosionsartat. Omsättningsutvecklingen (beräknad i löpande priser) mellan 2022 och 2023 var hela 25 procent, vilket kan jämföras med elva procent som är genomsnittet för landets storstäder. Den andra avvikelsen är att restaurangnäringen i stadskärnan ökade sin omsättning med nio procent, vilket är tre procent högre än genomsnittet för storstäderna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum