Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
Det var i november 2022 som DO lämnade in stämningsansökan mot Försvarsmakten. Enligt DO var det fråga om direkt diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när det inte gjordes en individuell bedömning av en persons lämplighet att genomgå militär grundutbildning med värnplikt, utan mannen uteslöts enbart på grund av sin autismspektrumdiagnos. Modern forskning visar att autismspektrumdiagnoser är föränderliga över tid och att vissa personer inte har kvar den nedsättning som fanns när diagnosen ställdes.
Enligt DO har den aktuella personen diskriminerats genom att han gått miste om möjligheten att bli prövad och bedömd på samma villkor som övriga sökande. Han har i förlängningen också blivit utestängd från en del av den statliga arbetsmarknaden.
Idag kom tingsrättens dom. Enligt tingsrätten har mannen missgynnats genom att inte bli bedömd utifrån sina individuella förutsättningar och faktiska lämplighet. Det finns enligt domen också ett klart samband mellan den missgynnande behandlingen och funktionsnedsättningen.
– Det här är en tydlig och viktig dom som kommer att ha stor betydelse för många personer med funktionsnedsättning. Den visar på vikten av att se till en persons individuella förutsättningar och tydliggör att generaliserande bedömningar leder till diskriminering, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.
– Det jag tycker är särskilt viktigt är det som tingsrätten skriver i domen om statens ansvar och den schabloniserade urvalsprocess som Försvarsmakten har använt. Den innebär att diskrimineringen har skett systematiskt.
Tingsrätten dömer Försvarsmakten att betala 45 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.
DO 2022/4076
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Transportföretag åldersdiskriminerade 34-åring19.11.2024 09:04:00 CET | Pressmeddelande
Det var fråga om åldersdiskriminering när en 34-årig arbetssökande fick beskedet att han var för gammal för ett transportföretags traineeprogram. Den bedömningen gör DO som nu begär att företaget ska betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.
Afrosvenska elever utsatta för diskriminering11.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Afrosvenska elever utsätts för diskriminering i skolan, bland annat i form av trakasserier. Det förekommer också att skolpersonal inte ser, eller väljer att inte se trakasserierna, alternativt inte gör något för att stoppa dem. Afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering är ett av tre tematiska fördjupningsområden i DO:s årliga rapport, Förekomst av diskriminering 2024.
Diskriminering när skola stängde av elev23.10.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande
Det var diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när en kommunal skola i Hallands län stängde av en elev under en veckas tid. DO begär nu att kommunen ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.
Region Skåne diskriminerade pojke i samband med bussresor17.10.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande
En pojke som använder rullstol har vid upprepade tillfällen diskriminerats när han har försökt åka buss med Skånetrafiken. Vid minst 14 tillfällen under två års tid har busschaufförer antingen nekat att hjälpa pojken med bussens lift, eller så har chauffören saknat kunskap om hur man använder liften vilket har medfört att liften inte har kunnat användas. Pojken har vid flera tillfällen tvingats att krypa ombord på bussen.
Döv patient fick ingen tolk vid flera vårdbesök19.6.2024 09:32:14 CEST | Pressmeddelande
Region Gävleborg har vid upprepade tillfällen inte säkerställt att en kvinna som är döv fått tillgång till teckenspråkstolk vid vårdbesök, trots att hon tydligt informerat vården om behovet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum