Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Hormonläkemedel i form av plåster, gel, kräm och spray, har blivit vanligare det senaste årtiondet. Under de senaste åren har Läkemedelsverket mottagit 16 rapporter om misstänkta biverkningar hos katter, hundar och barn som har blivit indirekt utsatta för läkemedlen. På EU-nivå finns fler rapporter och även fall hos vuxna kvinnor. Eftersom det generellt ofta finns en underrapportering av misstänkta biverkningar kan det finnas ett mörkertal.
– Vi behöver få in rapporter om misstänkta biverkningar för alla läkemedel, för både djur och människor. Rapporterna är en viktig källa i vår säkerhetsövervakning av godkända läkemedel och används för att upptäcka och minimera potentiella risker med läkemedel i användning, säger Susanne Lindahl, enhetschef vid Läkemedelsverket.
Utan ett bra underlag har vi svårt att agera
Flera veterinärer som har varit i kontakt med Läkemedelsverket uppger att de har sett ett ökat antal kliniska fall där djur har påverkats av husse eller mattes hormoninnehållande läkemedel. Det pågår även diskussioner om detta mellan djurägare i sociala medier.
– Många av dessa fall har ännu inte rapporterats till Läkemedelsverket som misstänkta biverkningar, vilket försämrar våra förutsättningar för att tidigt kunna upptäcka nya risker och vidta eventuella åtgärder. Utan ett bra underlag har vi svårt att agera, säger Susanne Lindahl.
De fall som rapporterats in för djur handlar om katter och hundar som exempelvis tappat päls, fått förstorade juver, uppvisat löpbeteende trots kastrering och fått missbildade eller dödfödda ungar. Hos barn handlar de mycket få fallen om tecken på hormonstörningar i form av bland annat ökad kroppsbehåring, för tidig pubertet, ökad tillväxttakt och akne.
Råd till veterinärer:
- Var medveten om riskerna med sekundär exponering och ha med det som en möjlig diagnos vid potentiella fall.
- Fråga djurägaren om eventuella behandlingar som skulle kunna påverka vid fall med oförklarliga symptom eller symptom på hormonell påverkan.
- Rapportera misstänkta biverkningar för alla typer av läkemedelsbehandlingar i Läkemedelsverkets e-tjänst för djurläkemedel.
Råd till användare och djurägare:
- Följ instruktioner från din läkare och i produktinformationen. Använd långärmat och var noga med att tvätta händerna efter att du använt läkemedlen.
- Var uppmärksam på symtom hos ditt husdjur och sök vid behov rådgivning hos veterinär.
- Rapportera misstänkta biverkningar för alla typer av läkemedelsbehandlingar i Läkemedelsverkets e-tjänst.
Råd till hälso- och sjukvården:
- Informera om risken med att andra, såväl djur som människor, i patientens omgivning kan få biverkningar.
- Uppmuntra patienten att använda långärmat och att vara noga med att tvätta händerna efter att ha använt läkemedlen.
- Rapportera misstänkta biverkningar för alla typer av läkemedelsbehandlingar i Läkemedelsverkets e-tjänst för läkemedel för människa.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
Förfalskade läkemedel under lupp i nytt regeringsuppdrag12.11.2024 09:09:05 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket får i uppdrag av regeringen att genomföra en omfattande kartläggning och analys av läkemedel som köps utanför den lagliga handeln. Uppdraget omfattar att ta fram förslag på relevanta motåtgärder och att genomföra en bred informationsinsats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum