Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
– Resultaten visar att patienterna blev motiverade att röra sig mer och få i sig tillräckligt med kalorier och proteiner med en aktiv insats från en sjuksköterska. Vi föreslår att interventionen inkluderas i den ordinarie vården för patienter som genomgår stamcellstransplantation (HSCT), säger Sölvi Vejby, utbildningsansvarig sjuksköterska inom hematologi på Akademiska sjukhuset och medicine licentiat vid Uppsala universitet.
Studien pågick på Akademiska sjukhuset mellan oktober 2021 och augusti 2022. Interventionen omfattade patienter som var 18 år eller äldre med antingen en malign blodsjukdom eller aplastisk anemi; en allvarlig åkomma där benmärgen inte förmår producera blodceller. Patienterna skulle genomgå hematopoetisk stamcellstransplantation (HSCT), antingen autolog, där stamcellerna tas från patienten själv, eller allogen, där stamcellerna kommer från en donator.
– Sjuksköterskor inom cancervård upplever en ökad arbetsbelastning på grund av alltmer medicinskt intensiva behandlingar. Få studier har undersökt om det är genomförbart och om patienterna accepterar att följa ett program där de ska arbeta för beteendeförändring mot ett utsatt mål och själva rapportera framhåller Sölvi Vejby.
I studien följdes patienterna upp och fick stöd genom hela processen vid en stamcellstransplantation. För att stödet skulle bli framgångsrikt ute på klinikerna var det, enligt Sölvi Vejby, avgörande att patienterna fick dela med sig av sina erfarenheter. Därför intervjuades de efter utskrivning från sjukhuset.
Hon betonar också vikten av att etablera en kontakt med dietist i god tid före transplantationen, att sätta upp mätbara mål för fysisk aktivitet och att det finns ett mer omfattande nutritionsstöd. Likaså att man uppmuntrar patienterna att föra en aktivitetsdagbok eller att registrera överenskomna aktiviteter på en whiteboardtavla, för att öka deras motivation.
Före transplantationen fick patienterna en förberedande konsultation med en och samma studiesjuksköterska vilket i intervjuerna visade sig vara viktigt. Under sjukhusvistelsen gjordes dagliga uppföljningar. Dessutom gjordes två telefonuppföljningar efter utskrivning. Interventionen fokuserade på tekniker för beteendeförändringför att öka fysisk aktivitet och förbättra energi- och proteinintaget. Patienterna fick även två individuella konsultationer med en dietist. Fysisk aktivitet dokumenterades med hjälp av en aktivitetsdagbok där patienter registrerade typ av aktivitet, hur ofta och hur länge den utfördes samt hur ansträngande den var.
– För att optimera resultaten är det avgörande att aktiviteter och mål planeras efter varje patients förutsättningar och anpassas för att tillgodose varje patients unika behov. På längre sikt föreslår vi att man etablerar ett team av erfarna och utbildade sjuksköterskor som schemalagt ansvarar för den dagliga uppföljningen av fysisk aktivitet och nutrition, samt för att implementera och vidareutveckla vår anpassade intervention, avrundar Sölvi Vejby.
Nyckelord
Kontakter
Sölvi Vejby, utbildningsansvarig sjuksköterska på hematologen, Akademiska sjukhuset och medicine licentiat vid Uppsala universitet;
076-495 84 65
solvi.vejby@akademiska.se
Bilder
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum