Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg.
– Många djurarter rör sig vid skymning och gryning. När skymning och gryning sammanfaller med tidpunkten när människor åker till och från sin arbetsplats ökar viltolyckorna, säger Jesper Einarsson, ansvarig för Viltolycksarbetet på Svenska Jägareförbundet.
Genom att jämföra statistik från de fem senaste åren är det enkelt att avgöra när man som bilist ska hålla extra utkik efter vilt på vägarna.
– Mellan oktober och mars sker det nästan dubbelt så många viltolyckor som under sommarhalvåret, säger Jesper Einarsson.
Det finns två troliga förklaringar till att viltolyckorna blir vanligare under vintern.
– Dels är det att många viltarter rör sig vid skymning och gryning. När vår pendling till arbetet sammanfaller med gryning och skymning ökar sannolikheten att vilt ska korsa vägen. Dels har vi i mörker svårare att upptäcka djur i vägkanten.
Den viltart som står för störst antal viltolyckor är rådjuret, cirka 70 procent. Ofta inträffar dessa viltolyckor nära samhällen och städer.
– Hög trafikintensitet och hög fart är förklaringen till att antalet olyckor med rådjur är så stort, cirka 45 000. Cirka hälften av dessa sker i samhällsnära miljöer.
På webbsidan Viltolycka.se kan man på en karta se var viltolyckorna inträffar.
– Bästa sättet att undvika en viltolycka är att sänka farten, ha extra uppsikt mot vägkanter vid gryning och skymning, samt lära sig vilka platser – vid pendling till arbetet – där det ofta sker viltolyckor, säger Jesper Einarsson.
Faktaruta
- Det sker över 65 000 viltolyckor varje år
- Som bilist måste man anmäla viltolyckor till polisen.
- Flest viltolyckor sker när det är mörkt.
- Cirka 70 procent av viltolyckorna sker med rådjur.
Läs mer: Viltolycka.se
Kontakt:
Jesper Einarsson, eftersökssamordnare, 076-776 60 33
Nyckelord
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande
Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
Oetiskt att tillåta drönare vid jakt19.9.2024 15:54:07 CEST | Pressmeddelande
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill tillåta användning av drönare vid skyddsjakt efter vildsvin. Förslaget är ute på remiss och Svenska Jägareförbundet protesterar högljutt. – All form av jakt ska vara hållbar och ske på ett etiskt sätt. Förslaget – att tillåta motordrivna hjälpmedel – bryter mot all jaktetik och svensk jakttradition, säger förbundsordförande Peter Eriksson.
Nu startar en älgjakt präglad av försiktighet28.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan några år tillbaka startar älgjakten i norra Sverige med fast datum 1 september. I år infaller jaktstarten därmed nu på söndag. Många jägare verkar vilja ta ännu mer ansvar och vara extra försiktiga med att skjuta stora produktiva älgar med anledning av en minskad älgstam.
Lämna nyfödda djurungar ifred22.4.2024 09:37:15 CEST | Nyheter
Den gulliga ankungen, rävvalparna på håll eller det söta rådjurskidet ser ut att vara ensamt och övergivet. Men det är det inte. Gå därifrån, lämna det ifred.
Jägarna i Ripelången har inte gjort något fel4.1.2024 18:33:15 CET | Pressmeddelande
Länsstyrelsen i Västra Götaland menar att jägarna i Ripelångsreviret med avsikt har skjutit fel vargar. – Detta är helt fel. Beslutet är tydligt med vad som får fällas. Det är sex vargar oavsett kön och ålder, så länge det sker inom utpekat område. Så det finns inget fel begånget, säger Magnus Kelldén, länsordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum