Svenska Jägareförbundet

Lyckad flyttning för Sveriges mest hotade fågel

Dela

Fjällgåsen är Sveriges mest hotade fågelart. Stammen består idag av cirka 150 fåglar. Tack vare stora insatser som uppfödning av ungar och en ny flyttväg till ett nytt övervintringsområde ökar stammen sakta.

– Fjällgåsen flyttar gärna under nätterna. Genom nya data från GPS-sändare vet vi att dessa gäss flyger på cirka 800 meters höjd i 70–100 kilometer i timmen, säger Sarah Nordlinder, projektledare för Fjällgåsprojektet.

Fjällgässen flyttar normalt mellan Norrbotten och Nederländerna. I år dök överraskande en flock fjällgäss upp i England. Foto Niklas Liljebäck
Fjällgässen flyttar normalt mellan Norrbotten och Nederländerna. I år dök överraskande en flock fjällgäss upp i England. Foto Niklas Liljebäck

Genom ett långsiktig och medvetet arbete har Projekt Fjällgås lyckats få den lilla spillran av fjällgåspopulationen att öka i antal. En viktig del av projektet går ut på att föda upp ungar i fångenskap som sedan sätts ut i Norrbottens fjällvärld, för att stärka den vilda populationen.

– Tidigt i projektet lyckades vi ändra gässens övervintringsplats från områden runt Svarta havet till Nederländerna. Detta har ökat överlevanden hos de flyttande gässen, säger Sarah Nordlinder.

Men flyttvägen är inte alltid spikrak. Fåglar gör sällan det man förväntar sig. I år har en välkänd ringmärkt hane, med partner och ungar och ytterligare tre fåglar landat i England, vilket fått ornitologer att vallfärda till området. Hanen sattes ut i Norrbottensfjällen 2018 har sedan dess övervintrat i Nederländerna och häckat i Norrbotten, men gjorde i år en mellanlandning vid Flamborough Head, Yorkshire.

– Vi har också genom GPS-sändare fått ny information om hur fjällgåsen flyttar. Vi vet att de lyfter vid skymning och landar vid gryning. De flyger också högt upp i luften, mellan 800 och 1000 meter. Sedan används dagen för att äta och samla kraft för nästa nattliga flygfärd. Vi har också sett att de flyger i med en snitthastighet kring 70 till 80 kilometer i timmen.

Fjällgässen påbörjar sin flyttning söderut i oktober och gässen samlas på övervintringsområdena i november.

– Vi kan konstatera att fjällgässen har haft en lyckad flytt till övervintringsområdet. Årets häckning visar på minst 13 kullar med totalt 29 flygfärdiga ungar, vilket ger bra förutsättningar för att bevarandearbetet ska gå i rätt riktning, säger Sarah Nordlinder.

Fakta:

Projekt Fjällgås drivs av Svenska Jägareförbundet, Nordens Ark och Norrbottens ornitologiska förening, i samarbete med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten.

Läs mer:

https://jagareforbundet.se/vilt/viltnyheter/2024/06/projekt-som-gor-skillnad---fjallgassen-okar/

Kontakt:

Sarah Nordlinder, projektledare Fjällgåsprojektet, Svenska Jägareförbundet, 
070-339 93 43

Nyckelord

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande

Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye