Familjens Jurist

Nytt Djuridiskt avtal ska minska konflikter kring husdjur

Dela

Våra husdjur blir en allt viktigare del av familjen, och idag finns det över en miljon hundar och ännu fler katter i svenska hem. Men när en skilsmässa eller separation sker uppstår ofta konflikter om var djuret ska bo. För trots att vi ser dem som familjemedlemmar ser lagen dem som ägodelar – något som många inte är medvetna om.

En ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att många svenskar har dålig koll på vad som gäller kring hunden eller katten när man går skilda vägar. Hela 42 procent tror att man kan ha delad vårdnad om ett husdjur, vilket inte stämmer. I själva verket är husdjur likställda med en möbel eller bil i lagens mening, vilket innebär att man vid en bodelning ser på det som andra tillgångar i hemmet snarare än som en familjemedlem. 

– Idag ser de allra flesta sina husdjur som en del av familjen, och det är naturligt att man tänker att de därför ses som det även juridiskt. När man lever i en relation är det vanligtvis inte ett jättestort problem vem som står som ägare, men vi märker att fler konflikter vid bodelning handlar om vem som ska få med sig hunden eller katten, framförallt om man inte pratat om det tidigare. Man kan såklart komma överens om ett upplägg där man kör exempelvis varannan vecka, men då behöver det vara ett ömsesidigt beslut och det är oftast där skon klämmer när man är mitt uppe i en separation, säger Per Näsman, jurist på Familjens Jurist. 

För att göra fler djurägare uppmärksammade på vad som gäller, och undvika eventuella konflikter i framtiden, har Familjens Jurist tagit fram ett Djuridiskt avtal där djurägare kan bestämma vad som gäller redan när man lever i en relation för att undvika eventuell konflikt i framtiden. Johnny Kroneld jobbar på Hundstallet och har själv erfarenhet av att äga hund tillsammans med en partner vid skilsmässa: 

–  På Hundstallet möter vi tyvärr ofta hundar som hamnar i kläm när ägarna inte kommer överens, speciellt om den som är registrerad ägare tar beslut som den andra inte kan påverka. Jag vet också av egen erfarenhet att det kan vara svårt, man älskar ju sina hundar som familj oavsett vem som står som ägare. När jag och min exman skiljde oss hade vi två hundar tillsammans, Elsa och Nancy, och var överens om att fortsätta dela på ägandet även om vi inte hade papper på det. Tyvärr ställde avståndet till det eftersom jag bodde kvar i Stockholm och han flyttade till annan ort, men tack och lov var vi eniga om att det blev bäst för hundarna att de bodde större delen av tiden hos mig. Nu i efterhand vet jag att vi hade tur som hela tiden var överens och att vi definitivt borde haft ett avtal på plats innan. Idag äger jag även hundar med min kille och vi har avtalat att vi äger Jessie och Baxter tillsammans oavsett vad som händer, säger Johnny Kroneld.

Om Djuridiskt avtal
Avtalet vänder sig primärt till de som har hund eller katt tillsammans med en partner och hjälper till att agera förebyggande vid en eventuell separation eller skilsmässa. Det gör att mer än en person kan stå som ägare och fördelar tydligt ansvar om bland annat tid och utgifter. Vid en bodelning används avtalet som utgångspunkt. Hund- och kattägare kan fylla i avtalet kostnadsfritt på Familjens Jurists hemsida [länk]. Vid särskilda krav i avtalet kan man kontakta en jurist för vidare rådgivning eller om man vill skriva avtal för andra djur. 

Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024. 

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Hundägaren Johnny Kroneld med hunden Baxter
Hundägaren Johnny Kroneld med hunden Baxter
Får användas
Ladda ned bild
Per Näsman, jurist på Familjens-Jurist
Per Näsman, jurist på Familjens-Jurist
Får användas
Ladda ned bild
Djuridiskt avtal
Djuridiskt avtal
Får användas
Ladda ned bild

Länkar

Familjens Jurist

Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå och erbjuder experthjälp inom familje-, företags- och boendejuridik. Vi hjälper varje år 70 000 kunder genom livets alla möjligheter och utmaningar. Vi tror på varje människas rätt till juridisk hjälp och vill göra vår rådgivning synlig och lättillgänglig för alla. Med stor geografisk spridning, smarta digitala tjänster och ett varmt välkomnande gör vi världen lite mer rättvis.


Med lång erfarenhet och ett ständigt helhetsperspektiv kan vi tillsammans med etablerade partners göra det svåra enklare. Vi kombinerar juridik med ett brett utbud av tjänster för människan bakom varje enskild situation. Med en stark tro på långsiktiga och hållbara lösningar ifrågasätter vi gamla sanningar och kämpar för att hitta den bästa möjliga lösningen för alla.


Familjens Jurist har 400 anställda med ett tydligt uppdrag att återinvestera i kundnytta och hållbarhet.

Följ Familjens Jurist

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist

Var femte företagare oroas över hur kommande livsförändringar påverkar företaget5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Har du sett till att aktieägaravtalet täcker vad som händer om en delägare avlider, eller antar du att företaget kommer fortsätta som vanligt? Har du skrivit äktenskapsförord för att företaget inte ska bli en del av bodelningen om du separerar? Det finns många livsförändringar att ha i åtanke som företagare, och det kan snabbt uppstå problem och konflikter, varnar företagsjuristen Peder Lundgren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye