En miljon svenskar har upplevt en orättvis arvsfördelning
Att förlora en närstående leder inte bara till sorg, utan även utmaningen att hantera frågor kring arv. En arvsfördelning kan lätt bli en svår situation om man upplever den som orättvis – vilket riskerar att skapa djupa sår och i värsta fall långdragna familjekonflikter.
Förlusten av en nära anhörig kan leda till sår som aldrig riktigt läker, och för många väcker även arvsfördelningen starka känslor. En ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att 14 procent av svenskarna, motsvarande ungefär en miljon personer, har känt sig orättvist behandlade vid en arvsfördelning.
- Det är en känslomässigt påfrestande situation och det är lätt att frågor om rättvisa uppstår. Jag stöter ofta på situationer där familjemedlemmar blivit osams om hur tillgångar ska fördelas. En vanlig missuppfattning är exempelvis att sambor ärver varandra, men utan testamente ärver de ingenting, inte ens om de har gemensamma barn. Det är också vanligt att man blir osams om saker med stort sentimentalt värde, som porslin, smycken, eller en familjestuga, där stugan dessutom kan ha ett stort ekonomiskt värde och förväntningarna skiljer sig åt, säger Arne Larsson, jurist och expert inom arvsrätt på Familjens Jurist.
Undersökningen visar även att nära hälften av svenskarna (44 procent) känner sig juridiskt oförberedda på att hantera en arvsfördelning och det finns flera vanliga missuppfattningar om arvsrätten. Exempelvis tror 14 procent av svenskarna att det är möjligt att göra sina barn helt arvlösa, men man kan aldrig göra sina barn helt arvlösa enligt svensk lag.
- Det händer att efterlevande får ta del av oväntad information vid en bouppteckning, som att det finns barn från tidigare relationer eller att en del av arvet gått till en vän eller organisation utanför familjen. Om man väljer att avvika från den traditionella arvsordningen och fördela arvet på ett sätt som kan uppfattas som oväntat, kan det vara klokt att dela detta med sina närstående i förväg. Då får man möjlighet att förklara sina val och säkerställa att de som står en nära känner sig trygga med fördelningen, säger Arne.
Att tänka på för att underlätta arvsfördelningen
Skriv ett väl utformat och rättvist testamente
Med ett testamente ser du till att din sista vilja respekteras och minskar risken för framtida konflikter. För att det ska vara giltigt behöver det följa formkraven genom att vara skriftligt, undertecknat av en testator, bevittnat av två vittnen, daterat, och tydligt formulerat. För att undvika missnöje och familjetvister kan det vara klokt att vara så rättvis som möjligt i din fördelning och att informera dina närstående om hur du tänkt kring arvet. Även om du har rätt att bestämma vem som ska ärva vad, är det viktigt att överväga om din vilja väger tyngre än risken för eventuella framtida konflikter.
Planera arvet trots få tillgångar
Det kan kännas onödigt att planera sitt arv om man inte har några större tillgångar eller till och med har skulder, men det är ändå viktigt. Även om man inte ärver skulder i Sverige kan det underlätta för de efterlevande att veta hur din situation ser ut. Genom att ha en tydlig dokumentation av dina skulder och eventuella tillgångar samt instruktioner för hur de ska hanteras, kan du minska stress och förvirring för dina anhöriga i en svår stund.
Tydliggör eventuella förskott på arvet
Om du funderar på att ge bort något av värde medan du lever, se till att upprätta ett gåvobrev och tydligt ange om gåvan ska räknas som ett förskott på arvet eller inte. Det är också klokt att informera dina närstående och dokumentera vem som får vad. Att vara öppen med gåvor kan förebygga framtida konflikter inom familjen, eftersom hemlighetsmakeri ofta leder till missnöje och i värsta fall tvister.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.
Om uträkningen
Uträkningen baseras på den vuxna delen av Sveriges befolkning, som uppgår till ca 8 miljoner. Basen är på 1000 respondenter vilket ger en felmarginal på +/-5. Det ger ett ungefärligt antal personer på 728 000-1 500 000. Frågan som ställts är; Har du någon gång känt dig orättvist behandlad vid en arvsfördelning? Ja, i hög grad 5 procent + Ja, i viss grad 9 procent. Totalt: 14 procent.
Nyckelord
Kontakter
Philip AtkinsonPresskontakt
Tel:076 492 46 46philip.atkinson@gknordic.comBilder
Familjens Jurist
Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå och erbjuder experthjälp inom familje-, företags- och boendejuridik. Vi hjälper varje år 70 000 kunder genom livets alla möjligheter och utmaningar. Vi tror på varje människas rätt till juridisk hjälp och vill göra vår rådgivning synlig och lättillgänglig för alla. Med stor geografisk spridning, smarta digitala tjänster och ett varmt välkomnande gör vi världen lite mer rättvis.
Med lång erfarenhet och ett ständigt helhetsperspektiv kan vi tillsammans med etablerade partners göra det svåra enklare. Vi kombinerar juridik med ett brett utbud av tjänster för människan bakom varje enskild situation. Med en stark tro på långsiktiga och hållbara lösningar ifrågasätter vi gamla sanningar och kämpar för att hitta den bästa möjliga lösningen för alla.
Familjens Jurist har 400 anställda med ett tydligt uppdrag att återinvestera i kundnytta och hållbarhet.
Följ Familjens Jurist
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist
Var fjärde svensk undviker separation – barnens bästa vanlig orsak16.12.2024 09:04:00 CET | Pressmeddelande
Även om julen för många är en tid för gemenskap och kärlek tenderar intensiva högtider att förstärka spänningar och konflikter. Det är en tid då många relationer sätts på prov, men att bryta upp är ofta ett mycket svårt beslut med många parametrar, inte minst när barn är involverade.
Nytt Djuridiskt avtal ska minska konflikter kring husdjur25.11.2024 07:57:00 CET | Pressmeddelande
Våra husdjur blir en allt viktigare del av familjen, och idag finns det över en miljon hundar och ännu fler katter i svenska hem. Men när en skilsmässa eller separation sker uppstår ofta konflikter om var djuret ska bo. För trots att vi ser dem som familjemedlemmar ser lagen dem som ägodelar – något som många inte är medvetna om.
Var femte företagare oroas över hur kommande livsförändringar påverkar företaget5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Har du sett till att aktieägaravtalet täcker vad som händer om en delägare avlider, eller antar du att företaget kommer fortsätta som vanligt? Har du skrivit äktenskapsförord för att företaget inte ska bli en del av bodelningen om du separerar? Det finns många livsförändringar att ha i åtanke som företagare, och det kan snabbt uppstå problem och konflikter, varnar företagsjuristen Peder Lundgren.
Varannan svensk tror de kommer skilja sig minst en gång1.10.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Drömmen om ett "happily ever after" verkar blekna i Sverige – nära varannan person tror att de kommer skilja sig minst en gång under sin livstid. Men trots detta känner sig många juridiskt oförberedda på en eventuell skilsmässa, det visar en ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist.
Familjens Jurist sänker priserna för att göra juridiken mer demokratisk och tillgänglig för fler10.9.2024 11:52:20 CEST | Pressmeddelande
I en tid där digitaliseringen fortsatt förändrar hur vi tar del av tjänster, tar Familjens Jurist ett viktigt steg för att demokratisera juridiken genom att göra den tillgänglig. Genom att sänka priserna på digitala avtal kan nu alla hantera sina juridiska behov, oavsett livssituation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum