Röda Korset: Ny rapport visar de humanitära konsekvenserna av en utökad informationsplikt
Inför att regeringens utredning om informationsplikten presenteras, släpper Röda Korset en rapport som belyser vad de humanitära konsekvenserna kan bli om sådan lagstiftning införs. Rapporten visar på ett ökat lidande, särskilt bland kvinnor och barn.
Rapporten “Humanitära konsekvenser av informationsplikten” är baserad på intervjuer med papperslösa personer, erfarenheter från Röda Korsets verksamheter, lärdomar från andra länder samt en genomlysning av Sveriges åtaganden för mänskliga rättigheter. Den visar att en utökad informationsplikt riskerar att förvärra redan utsatta livssituationer för papperslösa personer. Kvinnor och barn drabbas särskilt hårt.
– Vi ser att debatten om informationsplikten redan nu har en allvarlig inverkan på de papperslösa som söker hjälp hos oss. Man oroar sig för att röra sig i samhället och ha kontakt med det offentliga. Den försämrar till och med förtroendet för civilsamhället, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
I intervjuer som Röda Korset gjort med papperslösa personer under oktober månad 2024 framkommer att utsattheten är stor redan idag. Risken för utnyttjande är stor, särskilt bland kvinnor som oftare utsätts våld och sexuella övergrepp.
En kvinna som intervjuats säger:
– Jag bor hos en man där jag är hans personliga assistent. Flera gånger har det kommit manliga vänner till honom till bostaden och där har jag utsatts för våldtäkter och sexuella övergrepp. (…) Jag är rädd för att ta kontakt med socialtjänsten, de kanske berättar för Migrationsverket och då blir jag utvisad till mitt hemland där det är krig och där har jag ingen. Där kommer jag att dö.
Dessa problem riskerar att förvärras om en utökad informationsplikt införs. I rapporten jämförs Sverige med länder som redan infört liknande lagstiftning. Trots att offentligt anställda har haft rapporteringsskyldighet i Tyskland i decennier, uppskattar man att flera hundra tusen personer lever i papperslöshet i landet, men isolerar sig och avstår från att söka vård. Även i Storbritannien har deras "Hostile Environment Policy" förvärrat situationen för papperslösa, utan någon minskande effekt på antalet människor som lever som papperslösa i landet.
Röda Korset betonar att informationsplikten riskerar att bryta mot Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner. Mänskliga rättigheter ska inte bara skyddas i teorin utan också faktiskt. Även om förslaget kan komma att innehålla undantag riskerar det leda till att fler papperslösa inte vågar söka hjälp. I praktiken förlorar de sina mänskliga rättigheter.
– En informationsplikt löser inte problemet med papperslöshet. Den driver istället utsatta människor djupare in i det så kallade skuggsamhället. Papperslösas tillit till myndigheter är låg redan idag. Om den blir ännu lägre, riskerar samhällets motståndskraft att försämras och offentliga aktörers möjlighet att nå ut med information och skydda alla i en kris försvåras, säger Ulrika Modéer.
Om informationsplikten: Regeringen vill att utredningen ska lämna förslag på en utökad informationsplikt som innebär att kommuner och myndigheter skulle få en utökad skyldighet att informera Migrationsverket eller Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Syftet är att underlätta verkställandet av avlägsnandebeslut och motverka olovlig vistelse i landet.
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Dokument
Länkar
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.
3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum