If Skadeförsäkring

If låter familj testa varningssystem vid extremväder

Dela

Extremväder blir allt vanligare och ställer högre krav på husägare att rusta sina hem. För att möta denna utveckling har If tagit fram en testprodukt – Klimatvarnaren – som genom data från ett flertal källor kan göra en hyperlokal väder- och skadeprognos. Projektet pågår under tre månader hos en familj i Rönninge, utanför Stockholm.

För att möta klimatförändringarna söker If ständigt efter nya sätt att bidra till det proaktiva arbetet och testprojektet Klimatvarnaren är ett exempel på detta.
För att möta klimatförändringarna söker If ständigt efter nya sätt att bidra till det proaktiva arbetet och testprojektet Klimatvarnaren är ett exempel på detta. Pressbild

– Med Klimatvarnaren vill vi belysa vikten av att förebygga skador och uppmärksamma fastighetsägare om vilket ansvar man har för att skydda sitt hem, säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.

Statistik från Svensk Försäkring visar att väderrelaterade skador på hus ökat i omfattning och kostnader de senaste åren.

Ökad risk för skador på hus

Trots den ökande risken för skador orsakade av oväder visar en Sifo-undersökning, som If gjort bland 1 000 husägare tillsammans med Verian, att svenska husägare saknar beredskap för kraftigt oväder. Enbart tre av tio husägare har funderat på hur de kan skydda sitt hem om ett oväder är på väg, enligt undersökningen.

– Ett av våra viktigaste områden är att hjälpa våra kunder att undvika skador. Som ett led i detta arbete har vi tagit fram en prototyp på hur en klimatvarnare i framtiden skulle kunna fungera och vara ett sätt för fastighetsägare att förbereda sig på extremväder, säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.

Prototypen, som enbart finns i ett exemplar, testas just nu hemma hos familjen Cederberg i Rönninge utanför Stockholm, ett område som drabbats hårt av översvämningar. Familjen kommer under tre månaders tid ha Klimatvarnaren hos sig.  

Så funkar Klimatvarnaren

Klimatvarnaren bygger på avancerad mjukvara som analyserar data från flera olika källor. Utifrån fastighetens position, tar den in väderdata från satelliter och markstationer för att göra en hyperlokal väderprognos. Information integreras sedan med fastighets- och områdesdata. Det inkluderar tomtens topografi, markförhållanden, avloppsinfrastruktur, närhet till vattendrag, dagvattensystem och annan relevant information.

När ett kraftigt oväder närmar sig, som riskerar att skada huset, skickar Klimatvarnaren en varning med åtgärdsrekommendationer direkt till husägaren. Detta ger husägaren möjlighet att vidta skadeförebyggande åtgärder.

Prototypen, som till sitt utseende påminner om en större brandvarnare, kommer enbart att finnas hemma hos Pontus och Erika Cederberg i Rönninge och är inte en produkt som finns tillgänglig för Ifs kunder.

– Det känns jättespännande att få testa den här prototypen. Att leva med den här klimatvarnaren kommer att ge en trygghetskänsla, precis som en brandvarnare eller andra saker man tar till för att öka säkerheten, säger Pontus Cederberg.

Fler innovativa lösningar

Digitalisering och ny teknik spelar en allt större roll i skadeförebyggande arbete och klimatanpassning. If arbetar kontinuerligt med att utveckla innovativa lösningar och tjänster, som till exempel Huskollen i samarbete med Anticimex samt HouseID, i syfte att förebygga risker och olyckor för kunderna. Insikterna från projektet med Klimatvarnaren och testfamiljen kommer att tas med i det arbetet.  

– Riskmedvetenheten hos människor och samhället i stort behöver breddas till att gälla även väder. Därför testar vi att låta en familj leva med Klimatvarnaren i tre månader – vad gör det med deras risktänkande och hur kan vi utifrån deras erfarenhet bli ännu bättre på att hjälpa våra kunder? säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.

Mer om Klimatvarnaren:

Klimatvarnaren använder avancerad mjukvara som analyserar data från flera olika källor, däribland lokal väderdata från satelliter och markstationer för att skapa en precis väderprognos baserad på fastighetens position.

Informationen integreras med fastighets- och områdesdata, såsom:

  • Tomtens topografi och markförhållanden.
  • Avloppsinfrastruktur och dagvattensystem.
  • Närhet till vattendrag och annan kritisk information.

Vid ett kommande kraftigt oväder, som riskerar att skada fastigheten, skickar Klimatvarnaren en varning med rekommenderade åtgärder för att förebygga skador. Samma information skickas även via sms till husägaren.

Läs mer om Klimatvarnaren: Klimatvarnaren – ett initiativ från If

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Josefin Berglund Belani, presschef If, Sverige: 070-270 14 88, josefin.berglund.belani@if.se

Kontakter

Bilder

Jenny Rudslätt, försäkringsexpert på If.
Jenny Rudslätt, försäkringsexpert på If.
Pressbild
Ladda ned bild
Pontus och Erika Cederberg har Klimatvarnaren hemma i sitt hus i Rönningen utanför Stockholm under tre månaders tid.
Pontus och Erika Cederberg har Klimatvarnaren hemma i sitt hus i Rönningen utanför Stockholm under tre månaders tid.
Pressbild
Ladda ned bild

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye