Ny forskning: IBD kan upptäckas upp till 16 år innan den bryter ut
Forskare vid Örebro universitet har identifierat specifika proteinmönster i blod som kan förutsäga inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, upp till 16 år innan diagnos. Särskilt Crohns sjukdom kan upptäckas med mycket hög precision.
– Vi har tagit ett viktigt steg mot att i framtiden kunna förutse och förebygga dessa sjukdomar i ett mycket tidigt skede, säger Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet som lett forskningen.
Genom att analysera närmare 800 blodprover har forskarna identifierat proteinmönster som skiljer friska individer från de som senare utvecklar Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Resultaten visar att en specifik kombination av 29 proteiner kan förutspå Crohns sjukdom med hög precision. Däremot visade sig ulcerös kolit vara något svårare att förutsäga.
– Även vid ulcerös kolit finns det ett tydligt samband mellan förändringar i proteinmönster och framtida insjuknande, men det är inte lika stark som för Crohns sjukdom, säger Olle Grännö, doktorand i medicin vid Örebro universitet.
Kunskap om utveckling av IBD
Förändringarna i proteinmönster hos personer med Crohns sjukdom kunde forskarna upptäcka så tidigt som 16 år före diagnos.
– Genom att upptäcka dessa markörer långt innan symtomen visar sig kan vi potentiellt ingripa tidigare och förhoppningsvis förbättra livskvaliteten för de som riskerar att insjukna i IBD, säger Jonas Halfvarson.
Resultaten visar också att proteiner kopplade till tarmens barriärfunktion och immunförsvar är centrala för att förstå hur Crohns sjukdom utvecklas.
– Det ger oss möjlighet att kartlägga och fördjupa vår förståelse av de biologiska mekanismerna bakom IBD, säger Olle Grännö.
Tidiga insatser avgörande
Ett av de stora problemen med IBD är att sjukdomen kan pågå i kroppen under lång tid utan tydliga symtom, vilket gör att skador i mag-tarmkanalen hinner uppstå innan behandling sätts in.
– Trots att vi har fått en enorm ökning av antalet tillgängliga läkemedel så kan ingen av dem reparera redan uppkomna skador. Ju tidigare vi kan sätta in behandling desto bättre blir patientens prognos och möjlighet att undvika komplikationer, säger Jonas Halfvarson.
Nyckelord
Kontakter
Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet
jonas.halfvarsson@regionorebrolan.se, 0738 082 361
Olle Grännö, doktorand i medicin vid Örebro universitet
olle.granno@regionorebrolan.se, 0738 437 620
Jasenka DobricForskningskommunikatör
Tel:019 303035Tel:0735 930995jasenka.dobric@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Beslut idag: Örebro universitets styrelse föreslår Åke Ingerman som ny rektor15.1.2025 14:34:20 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman är styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens möte under onsdagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen senare.
Ny metod förbättrar simuleringar av kvantsystem14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra. – Det kan leda till ökad förståelse för material och teknologier som är viktiga för innovationer inom exempelvis kvantdatorer och förnybar energi, säger han.
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum