Ny rapport: Bristande försäkringsskydd på särskilda boenden
SPF Seniorernas rapport visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. Men vanligen ges ingen information till äldre och anhöriga om att det saknas just en kollektiv olycksfallsförsäkring i särskilda boenden. Vår undersökning tyder även på brister i kunskapen om vilka olika försäkringar ute i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden. SPF Seniorerna kräver att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet.
Vår kartläggning visar att många seniorer som bor på särskilda boenden är oskyddade då det ofta brister i försäkringsskyddet på kommunernas särskilda boenden.
SPF Seniorernas kommunenkät visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. I regel finns en patientförsäkring, som rör den vård man erhåller, och en ansvarsförsäkring, men den skyddar kommunen mot skadeståndsanspråk snarare än de äldre personerna vid eventuella olyckor. Däremot saknas i många kommuner en olycksfallsförsäkring som omfattar äldre på särskilda boenden, istället finns sådana försäkringar men för flera andra grupper berörda av kommunal verksamhet som t ex skolelever. Varför har äldre personer på särskilda boenden ett svagare försäkringsskydd än andra grupper inom kommunernas verksamheter? Sådan diskriminering ska inte förekomma.
Att sköra personer inom kommunal omsorg ofta inte omfattas av en olycksfallsförsäkring är inte bara anmärkningsvärt, dessutom ges vanligen ingen information till berörda om att det saknas just en olycksfallsförsäkring i särskilda boenden. Kommunerna informerar istället äldre och anhöriga om att man vid inflyttning enbart behöver en hemförsäkring. Men vår granskning visar alltså att en hemförsäkring inte räcker och att kommunernas information därmed är vilseledande. Men för den som önskar teckna en privat olycksfallsförsäkring finns i flera fall övre åldersgränser, vilket försvårar för äldre att teckna en sådan.
Skillnaderna i försäkringsskydd på särskilda boenden mellan och inom kommunerna är stora. Några kommuner har på våra frågor svarat antingen ingen av de uppräknade försäkringarna eller att de inte vet. Det är oroväckande och kan tyda på att kunskapen om vilka olika försäkringar i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden är låg eller att det helt enkelt saknas försäkringar på sina håll.
Också hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) verkar kunskapen om försäkringar rörande de som bor på särskilda boenden vara begränsad. Det förefaller inte heller finnas några nationella riktlinjer avseende vilka försäkringar som en kommun bör teckna och som faktiskt ger äldre som bor på särskilda boenden ett fullgott försäkringsskydd.
SPF Seniorerna anser att det är oacceptabelt att äldre personer på särskilda boenden inte omfattas av ett gediget försäkringsskydd, och att brister i kunskap och information bidrar till att seniorer tecknar fel försäkringar eller står oförsäkrade. Alla landets kommuner ska ha en olycksfallsförsäkring som även omfattar äldre personer i särskilda boenden.
SPF SENIORERNA KRÄVER ATT:
- Seniorer som bor på särskilt boende ska på alla sätt känna sig trygga i sitt eget hem, ingen ska vara oskyddad inom äldreomsorgen.
- Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för ett fullgott försäkringsskydd på landets alla särskilda boenden.
- SKR tar fram anvisningar till kommunerna avseende informationen till de boende samt ett kunskapsstöd kring försäkringar inom äldreomsorgen.
- Kommunerna ska ha en skyldighet att informera korrekt om vilka försäkringar som behövs för ett fullgott försäkringsskydd när man flyttar till särskilt boende.
- Kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet, alternativt tecknar kommunerna en separat olycksfallsförsäkring för de äldre på sina särskilda boenden.
- Såväl äldre som anhöriga ska kunna förvänta sig trygghet och ett heltäckande försäkringsskydd på särskilda boenden, oavsett var i landet man bor.
Rapporten finns att ladda ned på SPF Seniorernas webbsida
Nyckelord
Kontakter
Anna ErikssonPresschefSPF Seniorerna
Tel:0706606993anna.eriksson@spfseniorerna.seBilder
Dokument
SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.
Följ SPF Seniorerna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna
Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.
Hur bra är hemtjänsten i er kommun? Den 4 december får vi svaren29.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 december kl. 07.00 släpper SPF Seniorerna årets Hemtjänstindex (HTI) – det enda verktyg som visar hemtjänstens totala kvalitet i Sveriges 290 kommuner utifrån seniorers perspektiv. Förutom en nationell ranking ges också en tydlig bild av hur kommunerna i varje län presterar, vilket gör det lättare att granska utvecklingen lokalt.
SPF Seniorerna har beviljats Arvsfondsprojekt: Hållbara Seniorer13.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Arvsfondsprojektet Hållbara Seniorer ska arbeta med att engagera seniorer i hållbarhetsfrågor och i FN:s globala mål med syftet att inspirera seniorer att leva ett mer hållbart liv.
Ny rapport: Ett fristående pensionssystem – på lösa grunder?22.10.2024 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Pensionssystemet sägs vara fristående från statsbudgeten i enlighet med systemets principer. Men SPF Seniorernas nya rapport visar att för en medianpensionär kommer var fjärde utbetald pensionskrona från statlig finansiering. För statsfinanserna medför det politiska lappandet-och-lagandet omkring 56 miljarder kronor i årliga utgifter.
Ris och ros till regeringens höstbudget19.9.2024 10:23:57 CEST | Pressmeddelande
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar höstbudgetens besked kring bland annat skatter, sjukvård, äldreomsorg och bostäder för äldre, samtidigt som det också saknas viktiga satsningar för äldres hälsa och livskvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum