WWF

God och skön hållbar jul önskar WWF

Dela

Att fira jul kan tära på både plånboken och klimatet. Här tipsar WWF om hur du kan fira mer hållbart och samtidigt hålla ner kostnaderna.

Vintersallad med betor, surkål och saltgurka. Foto: Anastasia Lundqvist
Vintersallad med betor, surkål och saltgurka. Foto: Anastasia Lundqvist

Det finns mycket god julmat som inte frestar på naturen och enkla genomtänkta julklappar gillar alla.

– Mitt bästa tips på julbordet är alla kålrätter. Prova gärna några av våra nya julrecept – kanske ljummen sallad med kål, äpple och hasselnötter eller varför inte den härligt färgstarka julsalladen med polkabetor, havtorn och saffransdressing, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

På julbordet

Under högtider som jul är det härligt att samla dem man tycker om och njuta av god mat. Det viktigaste för planeten är vad man äter alla andra 360 dagar på året, men jul och nyår är till för fest, menar WWF.

– Är traditionen hos er julskinka och köttbullar på bordet, ät det för all del! Välj om möjligt KRAV eller ekologiskt. Och vill ni ha en mer planetvänlig jul så lägg till vegetariska rätter och försök dra ner på maten, det blir så lätt en massa matsvinn när man har buffé, fortsätter Anna Richert.

WWF har i år lagt till en mängd julrecept i sin receptbank, se nedan. Kanske kan en av våra läckra sallader rentav konkurrera ut något annat?

Vad det gäller fiskrätter hänvisar WWF till WWF Fiskguiden. Den uppdateras med nya uppgifter den 4 december. Vad gäller kötträtter och ost hänvisar vi till WWFs Köttguiden.

null
Julsallad med saffransdressing. Foto: Gunilla Blixt

Val av julgran

Julgran är en central del av firandet för många familjer. Här finns möjlighet att göra traditionen mer miljövänlig.

WWFs bästa råd är att köpa en miljömärkt gran. Om det är svårt att få tag på rekommenderar vi närodlade rödgranar. Rödgran är den art av gran som växer naturligt i Sverige. Kanske är du markägare eller känner någon som äger mark och som behöver få granar undanröjda från betesmarker eller vägrenar. Undvik att köpa plastgran då den fraktas långa sträckor och ofta tillverkas av farligt PVC-plast.

–Vi köper cirka 3 miljoner granar varje jul. Julgranar avverkas efter 4-6 år, men om den får växa normalt kan den bli 350 år. Som död ved används den av hundratals arter av skalbaggar som använder den både som mat och husrum. Världens äldsta träd är faktiskt en gran. Den är 9500 år gammal och finns här i Sverige, säger Jessica Ångström, expert på svensk natur.

Julklappar

Samtidigt som vi längtar efter att fira med nära och kära, är det också en tid när vi ökar vår miljöpåverkan. Samtidigt är det ibland svårt att få pengarna att räcka till. När det gäller julklappar rekommenderar WWF att färre är bättre än fler. Varför inte köpa begagnat, ge bort en upplevelse eller skänka ett fadderskap i stället för att köpa en pryl?

Ett annat julklappstips är "årets medvetna julklapp" som är en fröpåse, vilket är en utmärkt gåva för att främja biologisk mångfald och öka självförsörjningsgraden.

Låt dig inspireras av WWFs goda julmatsrecept:

Brysselkål och svartrötter med rostade vetekorn - Världsnaturfonden WWF

Julsallad med saffransdressning - Världsnaturfonden WWF

Ljummen sallad med kål, äpple och hasselnötter - Världsnaturfonden WWF

Ugnsbakad spetskål med ärtskottsallad och citrondressing - Världsnaturfonden WWF

Potatissallad med rödbetor, äpple och julsenap - Världsnaturfonden WWF

Krossad brysselkål med bönkräm och senap - Världsnaturfonden WWF

Vintersallad med betor, surkål och saltgurka "Vinägrett" - Världsnaturfonden WWF

Tips på hållbara julklappar:

  • Second hand/begagnat - det mesta går att hitta online eller i second hand-butiker. Det är lätt att hitta begagnade kläder online om du söker ett visst märke, men kom ihåg att beställa i tid. Teknikprylar till en tonåring är perfekta att köpa begagnat, liksom juldekorationer.

  • Upplevelse – biljetter till en konsert eller teater ger delade minnen och har inte lika stor miljöpåverkan som många fysiska saker.

  • Egna eller närproducerade delikatesser – en korg fylld med hemmagjorda produkter som saft, marmelad, kakor och müsli, eller köpta närproducerade varor. Kolla in vilka så kallade REKO-ringar som finns i ditt närområde för att köpa direkt från lokala producenter. 

  • Årets Pandabok 2025 – "Upplevelser i Sveriges natur" av Erik Hansson. När du ger bort ett WWF Vänbokmedlemskap (640 kr per år) får din vän boken, tidningen WWF Magasin fyra gånger per år samt årets vändekal. Då stödjer du samtidigt WWFs arbete för djur och natur. Läs mer här.

  • WWFs barnböcker –WWFs populära bokpaket till specialpris, innehåller alla fyra böckerna i serien Världens vilda djur och är skrivna av WWFs egna experter. De passar till barn från förskoleåldern och uppåt. Även vuxna lär sig nya saker! Läs mer här.

  • Pandaklubben – En perfekt julklapp för djur- och naturintresserade barn. Förutom fria eller rabatterade inträden till besöksmål i Sverige och rabatt på barnböcker, planteras ett träd på Borneo för varje nytt medlemskap. Det finns även gåvobevis att skriva ut och överlämna. Läs mer här

Bilder

Vintersallad med betor, surkål och saltgurka. Foto: Anastasia Lundqvist
Vintersallad med betor, surkål och saltgurka. Foto: Anastasia Lundqvist
Ladda ned bild
Smashed julkål  Foto: Anastasia Lundquist
Smashed julkål Foto: Anastasia Lundquist
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

WWF: Klimatmötet blev ett kollektivt misslyckande – världen ur kurs för 1,5-gradersmålet24.11.2024 09:03:22 CET | Pressmeddelande

Förväntningarna inför klimattoppmötet i oljelandet Azerbajdzjan var låga, men COP29 behövde minst lägga grunden för nästa års avgörande möte i Brasilien. Resultatet blev ett nytt mål för klimatfinansiering, på en alldeles för låg nivå för att svara upp mot utvecklingsländernas behov, men inga steg togs mot utfasning av fossila bränslen och skärpta åtaganden om utsläppsminskningar. Mötet levererade därmed inte i närheten av vad som krävs för att möta klimathotet och måste betraktas som ett misslyckande.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye