Sigill lanserar Sveriges första standard för kolkrediter
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, lanserar nu Sveriges första standard för kolkrediter baserade på biokol. Med standarden IP Kolkrediter kan lantbrukare och markägare certifiera sig för att sälja kolkrediter, vilket både skapar nya inkomstmöjligheter och bidrar till att nå globala klimatmål.
Biokol – en hållbar lösning för klimatet, jordhälsan och ekonomin
Kolkrediter genereras genom att biokol sprids i marken, där det binder kol och förbättrar jordens mullhalt. Detta resulterar i en "win-win-win" för klimatet, jordhälsan och ekonomin. Biokol fungerar som en extremt stabil kolsänka, vilket ger en långsiktig lösning för att minska koldioxidutsläppen samtidigt som markens produktivitet ökar.
– Marknaden för kolsänkor växer stadigt i takt med att behovet av klimatåtgärder ökar. Denna standard ger lantbrukare och markägare en unik möjlighet att dra nytta av biokolets fördelar samtidigt som de skapar en stabil och långsiktig inkomstkälla, oberoende av faktorer som väder och marknadspriser, säger Julia Marcopoulos, produktägare för IP Kolkrediter hos Sigill.
Tredjepartscertifiering för hög trovärdighet
IP Kolkrediter är en tredjepartsstandard, vilket innebär att verksamheten regelbundet granskas av en oberoende och ackrediterad part. Certifieringsorganen, som är ackrediterade av Swedac, säkerställer att alla verksamheter som är anslutna till standarden uppfyller dess regler och krav.
Kostnadsfritt att ansluta sig under resten av 2024
För att främja tidig användning av standarden erbjuder Sigill alla som ansluter sig under 2024 möjligheten att göra detta utan att betala systemavgift. Detta är ett unikt tillfälle för lantbrukare och markägare att utforska biokolets och kolkrediternas fördelar och samtidigt bidra aktivt till klimatomställningen. För mer information, besök: IP-certifiering för Kolkrediter | Sigill.
Kontakter
Annika SellbergSigill / Kommunikation & Marknad
Tel:0761288352annika.sellberg@sigill.seJulia MarcopoulosProduktägare IP Kolkrediter
Tel:010-184 25 44julia.marcopoulos@sigill.seBilder
Om Sigill
Sigill Kvalitetssystem AB är den ledande aktören inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet. Vi utvecklar och förvaltar IP-standarden, Sveriges främsta oberoende certifieringsstandard för områden som livsmedel och blommor. Genom våra standarder främjar vi en mer hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sverige. Sigill äger även miljömärkningen Svenskt Sigill, som tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Idag är närmare 4000 företag certifierade enligt IP-standardens olika inriktningar. Tillsammans stärker vi livsmedelskedjan. För mer information, besök www.sigill.se.
Följ Sigill Kvalitetssystem AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigill Kvalitetssystem AB
Samarbetsprojekt ska definiera vad fossilfritt betyder inom livsmedels- och lantbruksbranschen20.2.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Fossilfritt blir ett allt vanligare begrepp på din matförpackning, men vad betyder det egentligen? För att minska risken för att olika aktörer sätter olika definitioner eller gränser för vad som menas med “Fossilfritt” startas nu ett samarbetsprojekt med starka svenska aktörer inom livsmedel, miljö och lantbruk.
6 gårdar nominerade till Årets klimatbonde 202221.6.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill uppmärksamma de bönder som gör det tuffa jobbet med att minska klimatpåverkan i primärproduktionen och delar därför ut priset Årets klimatbonde. Nu är sex stycken bönder i framkant inom klimatfrågan nominerade till Årets Klimatbonde 2022: Anders och Lisa Gunnarsson, Halla gård, Eva och Thomas von Heideken, Fräkentorp, Stefan Schörling, Hasta gård, Maria och Hans Wachtmeister, Johannishus gods, Erik O.R. Bengtsson, Karlsfälts gård, Jens Thulin, Vismarlövsgården.
Nytt initiativ ska definiera vad regenerativt lantbruk innebär under nordiska förhållanden14.2.2022 07:55:00 CET | Pressmeddelande
Regenerativt jordbruk är ett begrepp som intresserar allt fler inom livsmedels- och lantbrukssektorn. Nu startar ett brett nordiskt miljö- och jordbrukssamarbete med ambitionen att sätta en gemensam definition. Projektet drivs av Svenskt Sigill tillsammans med Axfoundation, MTK Finland, Ekologiska Lantbrukarna, Finska Trädgårdsförbundet, KRAV, Lantbrukarnas Riksförbund, Norges Bondelag, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF.
Biologisk mångfald – så gör du skillnad i matbutiken29.9.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Tre fjärdedelar av våra livsmedelsgrödor är helt eller delvis beroende av pollinerande insekter. Men tyvärr är okunskapen om detta fortfarande stor hos allmänheten. Samtidigt uppger 2 av 3 konsumenter* att de vill lära sig mer om hur livsmedel kan bidra till biologisk mångfald.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum