Akavia i avtalsrörelsen: Låt fler välja mellan arbetstid och pengar
När de nya kollektivavtalen för privat sektor tecknas under 2025 måste fler arbetstagare få bättre möjligheter att påverka hur de kompenseras. Akavia föreslår därför införandet av ett individuellt konto i fler branscher.
![](/data/images/public/3235792/3708567/4fee16ab-564f-4b6d-a52b-3a09c3304320-w_720.jpg)
Den senaste tiden har samhällsdebatten fastnat i förenklade positioner för eller emot arbetstidsförkortning. Men verkligheten är mer komplex. Akavia anser att det behövs samhällsekonomiskt hållbara lösningar som tar större hänsyn till individers olika behov.
- Arbetstid måste fortsatt hanteras genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Men i diskussionerna som pågår om arbetstid tas det inte tillräcklig hänsyn till individers olika behov och önskemål. För att fler ska kunna påverka sin kompensation föreslår Akavia nu införandet av ett individuellt konto i fler branscher, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia.
Möjlighet för fler att påverka formen för sin kompensation
Kollektivavtalen hanterar i dag avvägningar mellan löneutveckling och arbetstid samt behov från olika branscher och grupper. Efter senaste årens prisökningar måste nästa avtalsrörelse leverera goda reallöneökningar. Men debatten om arbetstid ger en signal om att parterna även behöver ta större hänsyn till skillnader i livssituationer, behov och önskemål mellan individer.
Det finns i dag en konstruktion i vissa avtal där en del av löneutvecklingen avsätts i ett individuellt konto för arbetstagaren att själv fatta beslut om. Individen kan sedan varje år välja mellan att ta ut värdet på något av tre sätt:
- Förkortad arbetstid. Möjligheten att omvandla värdet till antingen lediga timmar eller lediga dagar.
- Pengar. Möjligheten att kunna ta ut värdet i lön.
- Avsättning till tjänstepension. Möjligheten att kunna avsätta mer till pensionen.
Genom införandet av ett sådant konto i fler branscher får fler möjlighet att påverka formen för sin kompensation.
Ta hänsyn till samhällets och individens behov
När Akavias medlemmar tillfrågas hur de skulle vilja ta del av ökad produktivitet svarar fyra av tio att de önskar förkortad arbetstid och ungefär fyra av tio att de önskar högre lön och övriga andra förmåner, exempelvis mer avsättning till pensionen. Möjligheten att arbeta flexibelt i tid och rum är fortsatt viktig.
- Vårt samhälle står inför stora utmaningar och generell förkortad arbetstid riskerar att få långtgående effekter på samhällsekonomin och arbetsmarknaden. De livliga diskussionerna tyder på att det behövs samhällsekonomiskt hållbara lösningar som tar större hänsyn till individers olika behov. Genom individuella konton kan de som kan och vill arbeta göra det, samtidigt som den som vill ha mer ledighet kan välja det, säger Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia.
Akavia publicerar i dag en debattartikel på Dagens Industri där resonemanget fördjupas.
Nyckelord
Kontakter
Filip LindmarkPressansvarig
Tel:+46706652955filip.lindmark@akavia.seBilder
![Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni](/data/images/public/3235792/3708567/7f6842a9-44b7-4be6-b5e6-7a6ecbdb29f0-w_240.png)
![Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia. Foto: Åsa Hafmar](/data/images/public/3235792/3708567/6f4a4ca8-0e19-4e33-9a5e-063100ea3104-w_240.jpg)
Om Akavia
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavia kritiska till regeringens besked om att granska myndigheters kommunikationsarbete12.1.2025 14:00:42 CET | Nyheter
Regeringens uppdrag till myndigheterna i regleringsbreven för 2025 att granska och motivera sina informations- och kommunikationskostnader riskerar tynga myndigheterna med onödigt arbete, enligt fackförbundet Akavia med medlemmar bland annat inom staten.
Undersökning visar: Så rustar myndigheterna för AI-utvecklingen27.12.2024 11:49:53 CET | Pressmeddelande
Drygt hälften av Sveriges största myndigheter använder artificiell intelligens (AI) i sin verksamhet och flera planerar att göra det, men bara fem myndigheter har en AI-strategi på plats. Det visar en ny undersökning från Akavia.
Akavia: Olyckligt med ofullständig utredning om säkerhetsprövningar10.12.2024 19:27:26 CET | Pressmeddelande
Akavia välkomnar förslagen om förändringar av processen för säkerhetsprövningar men riktar kritik mot att utredningen inte fullt ut lyckats behandla frågan om överprövning och hur överklagandeprocessen ska se ut.
Akavia om AI-kommissionens färdplan: Välkommet fokus på framtidens arbetsmarknad26.11.2024 13:00:05 CET | Pressmeddelande
Idag tog regeringen emot AI-kommissionens förslag på åtgärder som ska bidra till att stärka utveckling och användning av AI i Sverige. Akavia välkomnar de viktiga förslag som presenterades. Särskilt välkommet är kommissionens stora fokus på behovet av omställning och kompetenslyft på arbetsmarknaden.
Akavia värvar ny HR-chef13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fack- och professionsförbundet Akavia stärker organisationen och ledningsgruppen med rekryteringen av Therese Branevig som ny HR-chef. Therese tar med sig lång erfarenhet av att leda HR-avdelningar och kommer senast från Nynäshamns kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum