EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport
Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.
Kompetens inom STEM – som står för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik – spelar en avgörande roll för att upprätthålla Europas globala konkurrenskraft. Det slås fast i rapporten ”Reclaiming Europe’s Edge: Competitiveness through STEM Talent” från ANE, den nordiska organisationen för ingenjörer. The Association of Nordic Engineers, ANE, representerar 500 000 ingenjörer i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.
Rapporten tar fasta på de utmaningar som Europas globala konkurrenskraft står inför på grund av bristen på STEM-kompetenser, och ger en rad rekommendationer för Europeiska kommissionens agenda 2024–2029:
Integrera STEM-kompetenser i Europeiska rådets agenda
Att stärka STEM-kompetenser är avgörande för att förbättra Europas globala konkurrenskraft, särskilt inom högteknologiska industrier där innovation driver ekonomisk tillväxt. Även om utbildning främst är ett nationellt ansvar, kräver hanteringen av brister inom STEM bredare, tvärsektoriella insatser på europeisk nivå. Därför rekommenderar de nordiska ingenjörsförbunden inom ANE att STEM-kompetenser blir ett särskilt och återkommande tema för Europeiska rådets diskussioner, särskilt de som fokuserar på industri, välstånd, konkurrens och teknologisk suveränitet. Dessutom bör STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik vara ett specifikt fokus i halvårsrapporterna om utbildning, träning, livslångt lärande och sysselsättning.
Öka offentlig finansiering för forskning och Innovation
Att öka den offentliga finansieringen för forskning och innovation är avgörande för att stimulera teknologiska framsteg i Europa. Denna finansiering adresserar luckor för uppstartsföretag inom avancerad teknik – på engelska deep tech – och främjar en miljö som stödjer innovation, vilket driver ekonomisk tillväxt och hållbarhet. Genom att minska de upplevda riskerna med att finansiera innovationer inom avancerad teknik kan ökad offentlig finansiering också attrahera mer privata investeringar.
Den nordiska organisationen för ingenjörer ANE rekommenderar att EU ökar den offentliga finansieringen av forskning och innovation och prioriterar investeringar i banbrytande teknologier för att förbättra konkurrenskraften och innovationsförmågan. Dessutom bör EU utveckla och främja finansieringsprogram för uppskalningsfinansiering och granska nationella innovationssystem och gränsöverskridande samarbeten för att identifiera hinder och möjliggörare för ett sammanhängande europeiskt ekosystem för avancerad teknik.
Pensionsfonder med sina långsiktiga investeringshorisonter är väl lämpade för riskkapitalinvesteringar, som kräver tid att mogna. EU bör uppmuntra stora pensionsfonder att investera i riskkapital och bilda investerarkonsortier för att dela riskerna med investeringar inom avancerad teknik.
En tvärsektoriell europeisk STEM-strategi
Utvecklingen av STEM-talanger handlar om mer än bara utbildning. Det måste också omfatta forskning, industrisamarbete och arbetskraftsutveckling för att skapa ett robust ekosystem som stödjer innovation och konkurrenskraft. De nordiska ingenjörerna i ANE rekommenderar att EU-kommissionen utvecklar en motståndskraftig, tvärsektoriell europeisk STEM-strategi. Denna strategi bör fokusera på att öka tidigt intresse för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik; förbättra yrkesutbildning, attrahera studenter – särskilt kvinnor – till STEM-områden, främja livslångt lärande och stödja global rörlighet och talangretention inom STEM-yrken.
EU-kommissionen måste prioritera STEM
De nordiska ingenjörsförbunden i ANE uppmanar den nya EU-kommissionen att lyssna på ingenjörerna och göra STEM-kompetenser till en högsta prioritet på sin agenda. Att ignorera denna kritiska fråga riskerar att Europa hamnar ännu längre efter i det globala innovationsracet.
Fakta om ANE, den nordiska organisationen för ingenjörer
The Association of Nordic Engineers, ANE, bildades 2007 av Sveriges Ingenjörer, Ingenjörsföreningen Danmark och Norges Ingenjör-och Teknologorganisation. ANE består i dag av ingenjörsförbund från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island och representerar tillsammans 500 000 ingenjörer i Norden.
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Kortare arbetstid i konsultbranschen fackligt krav för ingenjörer16.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu startar avtalsrörelsen för 10 000 ingenjörer inom konsultbranschen. Sveriges Ingenjörer kräver gentemot Innovationsföretagen Almega en avsättning till förkortad arbetstid, att kvalifikationstiden för föräldralön tas bort, förtydligande att den som förhandlat bort sin övertid har rätt till restidsersättning och att lönerna ökar med minst 4,2 procent.
Kortare arbetstid fackligt krav för ingenjörer inom IT och telekom14.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu startar avtalsrörelsen även för 22 000 ingenjörer inom tjänstesektorn. Först ut gentemot arbetsgivarna TechSverige inom IT och telekom kräver Sveriges Ingenjörer avsättning till arbetstidsförkortning, borttagen kvalifikationstid för föräldralöneutfyllnad och en löneökning på minst 4,2 procent.
Sveriges Ingenjörer fortsätter att växa i snabb takt9.1.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 ökade Sveriges Ingenjörer med 5 540 medlemmar jämfört med året innan. Det gör Sveriges Ingenjörer till ett av de Sacoförbund som ökade mest. Framförallt var medlemsökningen av yrkesverksamma ingenjörer rekordhög. Också fler studenter stannade kvar som medlemmar hela studietiden.
Sjunkande arbetslöshet signalerar stabilisering på arbetsmarknaden27.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.
TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum