De kan vinna Vårdförbundspriset 2024
Vårdförbundet och Folksam är stolta över att presentera finalisterna till Vårdförbundspriset 2024, tre medlemmar som alla på ett unikt sätt har bidragit till att utmana och utveckla vården. Och de nominerade är: Elin Åberg, Eva Liljeqvist och Petra Jacobsson. Vinnaren offentliggörs vid en ceremoni på Framtidens hälso- och sjukvårdsmässa i Kista den 22 januari 2025.

För femtonde året i rad delar Vårdförbundet i samarbete med Folksam ut Vårdförbundspriset till medlemmar som med mod och inspiration driver utvecklingen av hälso- och sjukvården framåt.
– I år har vi fått in rekordmånga nomineringar, vilket visar på en stark vilja att förbättra och utveckla vården. Årets finalister har alla på ett unikt sätt bidragit till detta på sina verksamheter. Deras arbete är en inspiration och visar på vikten av att våga tänka nytt och utmana traditionella arbetssätt, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.
Finalister i Vårdförbundspriset 2024 är:
- Elin Åberg, Leg. Barnmorska, Capio Vårdcentral Vallby, som gjort ett enastående arbete med att lyfta kvinnors underlivshälsa i alla åldrar.
- Eva Liljeqvist, Astma/KOL-sjuksköterska, Capio Vårdcentral Orust, som revolutionerat vården för KOL-patienter genom att skapa ett tvärprofessionellt team och implementera nya arbetssätt.
- Petra Jacobsson, Specialistsjuksköterska och doktorand, Lungmedicinska mottagningen US Linköping, som visat hur forskning kan omsättas i praktiken genom att implementera egenmonitorering för KOL-patienter.
– Vi på Folksam är glada över att kunna stödja Vårdförbundspriset. Genom att uppmärksamma sådana här fantastiska initiativ bidrar vi till en mer hållbar och patientcentrerad vård, säger Benny Granberg på Folksam.
Juryns motiveringar:
Juryn bedömer nomineringarna utifrån följande kriterier: innovation och nytänkande, patientfokus, samarbete och samverkan, hållbarhet, och varaktiga resultat. Årets motiveringar lyder:
Elin Åberg, Leg. Barnmorska, inkontinensombud och klimakterierådgivare/behandlare, Capio Vårdcentral Vallby
Motivering: Det svettas, det svider, det läcker. Kanske har vården glömt att kvinnor har ett underliv även efter fertil ålder. Eller kanske inte. Den som har befarat det blir varm om hjärtat av att läsa om vår pristagare. En barnmorska som tar kvinnors hela livscykel på allvar och som förstår att kontinuitet och tillgänglighet skapar trygghet. En barnmorska ”mitt i byn” som har utbildat sig i vad klimakteriet innebär och som förstår vikten och behovet av att få komma till sin barnmorska. Hon tar emot osäkra tonåringar som fått sin första menstruation och skamsna äldre kvinnor som inte vågat söka hjälp för sin inkontinens. Hon undersöker och ger råd till kvinnor mitt i livet som oroar sig över torra slemhinnor, tappad lust och smärta. Hon samverkar med och hänvisar till andra professioner när det behövs. När stöd från närstående känns tryggt för patienten inkluderar hon även dem. Det är nära vård när den är som bäst. Och det är själva innebörden av en personcentrerad vård. ”Kvinnor ska inte behöva lida med känslan ´det är väl så här det ska vara´. Inte när det finns hjälp att få”, säger hon.
Eva Liljeqvist, Astma/KOL sjuksköterska, Capio Vårdcentral Orust
Motivering: Erfarenhet, engagemang och en stor dos pondus kan göra all skillnad. Vår specialistutbildade KOL-sjuksköterska har förändrat vardagen för en svårt sjuk patientgrupp med ett stort vårdbehov. Oroliga patienter är numera så trygga att ambulanspersonal, som tidigare gjort täta utryckningar, undrat var patienter med andningsproblem tagit vägen. Samverkan med andra professioner har varit viktigt. Tack vare henne har vårdcentralen numera tvärprofessionella team med bland annat fysioterapeut, arbetsterapeut, läkare, kurator och dietist. Samarbetet kring KOL-patienterna inkluderar till och med apotekare som utbildas i inhalationsteknik och andningsövningar. Men kanske ännu viktigare: vår pristagare och hennes team utbildar och gör patienterna delaktiga i sin behandling. Rutinmässiga kontroller med spirometri har ersatts av KOL-skola, egenvårdsfilmer, digitala uppföljningar och möten där tidig diagnos är ett av målen. Att teamarbetet på vårdcentralen uppskattas märks på tillströmningen av patienter och tack vare det – på fler kompetenta medarbetare. Utvecklingsarbetet på Orust – det fortsätter.
Petra Jacobsson Specialistsjuksköterska och doktorand, Lungmedicinska mottagningen, US Linköping
Motivering: Frustrationen blev en sorts drivkraft. Upptäckten att en upphandlad plattform för egenmonitorering inte användes förvånade vår pristagare. Hon som själv forskat på och utvecklat egenmonitorering för KOL-patienter och som sett verktygets potential. Nu har hon lyckats implementera det i vården. Hennes fortsatta utvecklingsarbete har ökat möjligheten att tidigt kunna upptäcka och bedöma försämringar hos KOL-patienter, så att de kan få den vård de behöver – när de behöver den. Patienterna förstår numera verktyget och därmed sin sjukdom bättre. Den förståelsen och möjligheten till snabb kommunikation och närmre kontakt med vården har ökat deras trygghet. Genom att involvera fler i sitt utvecklingsarbete har vår pristagare också bidragit till att patienter, närstående och vårdens professioner samverkar. En samverkan som förbättrar vården för KOL-patienter. Tillsammans med sin forskargrupp startar hon nu ett nytt forskningsprojekt som beräknas vara färdigt om fem år. I dag använder alltför få regioner egenmonitorering. Det kan den här pristagarens forskning ändra på.
Om Vårdförbundspriset
Vårdförbundspriset delas ut årligen till en eller flera medlemmar i Vårdförbundet som har gjort betydande insatser för att utveckla hälso- och sjukvården. Priset är på 500 000 kronor och delas ut av Vårdförbundet tillsammans med Folksam.
Juryn består av:
Jani Stjernström, Vice förbundsordförande, Vårdförbundet
Annica Backman, Universitetsadjunkt, Institutionen för Omvårdnad, Umeå Universitet
Anna Nergårdh, läkare och statlig utredare
Hans-Inge Persson, Författare, debattör. Närstående representant
Marie Blom Niklasson, Handläggare, Avd för Vård och Omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner
Camilla Norling, Avdelningschef Klinisk Mikrobiologi, Region Dalarna
Annika Wåhlin – juryns sammankallande, Leg sjuksköterska, Vårdstrateg, Vårdförbundet
För mer information, kontakta:
Vårdförbundets presstjänst på tfn: 0703-10 30 09 (ej sms)
Finalisterna är tillgängliga för intervjuer.
Elin Åberg, Leg. Barnmorska, inkontinensombud och klimakterierådgivare/behandlare
Capio Vårdcentral Vallby
Telefonnummer, 0735043736
elin.aberg@capio.se
Eva Liljeqvist, Astma/KOL sjuksköterska
Capio Vårdcentral Orust
Telefonnummer, 0708 - 677676
eva.liljeqvist@capio.se
Petra Jacobsson Specialistsjuksköterska och doktorand
Lungmedicinska mottagningen US Linköping
Telefonnummer 010 – 1031162
Petra.Jacobson@regionostergotland.se
Nyckelord
Kontakter
Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)
Presstjänsten vardagar 09-17 måndag till fredag.
Bilder




Om oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
Schemaändringar i vården ger orimlig arbetsmiljö13.3.2025 09:35:19 CET | Pressmeddelande
Nästan sex av tio offentligt anställda medlemmar i Vårdförbundet upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod – så kallad förskjuten arbetstid. En ny rapport från Vårdförbundet visar att det skapar osäkerhet för familjer och en pressad arbetsmiljö för vårdanställda.
Sju av tio inom vården störs ständigt på sin fritid - återhämtningen uteblir19.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet, 69 procent, av Vårdförbundets medlemmar blir kontaktade av arbetsgivaren på sin lediga tid. Ambulanspersonal och anställda på förlossningsavdelningarna är värst drabbade, visar en färsk rapport från Vårdförbundet.
Vårdförbundet vill se inkomstbaserat högkostnadsskydd17.2.2025 07:27:18 CET | Pressmeddelande
Regeringens förslag att höja taket i högkostnadsskyddet för läkemedel kan göra livsnödvändig medicin till en ekonomisk omöjlighet. Vårdförbundet vill nu att regeringen tänker om – ingen patient ska behöva välja mellan att vara sjuk eller att betala hyran. Förslaget hotar en jämlik hälsa i Sverige.
Vårdförbundet välkomnar förslag som ger barnmorskor utökad självständighet4.2.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Utredaren Inga-Maj Andersson överlämnade idag betänkandet "En förändrad abortlag – för en god, säker och tillgänglig abortvård (SOU 2025:10)" till regeringen. Förslaget innebär att barnmorskor får utökade möjligheter att självständigt handlägga aborter, något som Vårdförbundet har drivit länge.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum