Så kan tillståndsprocessen för vindkraften bli effektivare
Det behövs en väl fungerande planering och tillståndsprocess för att vindkraften ska kunna byggas ut. I en ny rapport från Tillväxtanalys föreslås att accelerationsområden pekas ut för att tillståndsprocessen ska bli enklare och snabbare.
I jämförelse med många andra EU-länder har Sverige en lång tillståndsprocess när det gäller utbyggnaden av vindkraft. I rapporten ” Effektivare nationell planering och tillståndsprocess” har Tillväxtanalys studerat hur den kan utvecklas för att bättre stödja den gröna omställningen.
I rapporten har ett antal utmaningar identifierats. Att det är många sakägare och myndigheter i tillståndsprocessen gör att den tar lång tid. Även kommunernas veto kan påverka processen liksom Försvarsmaktens markanvändningsintresse.
– I Sverige saknas också en politisk samsyn kring vindkraften vilket försvårar arbetet. Här har vi mycket att lära från Danmark och Finland som har tydliga politiska mål och planerade områden för vindkraften, säger Tobias Persson, analytiker och rapportförfattare.
För att underlätta en snabbare utbyggnad av vindkraften och effektivisera arbetet ges i rapporten ett antal rekommendationer. Bland annat föreslås att så kallade accelerationsområden för vindkraft pekas ut – områden där tillståndsprocessen blir enklare och kan gå snabbare. Regeringen bör peka ut områdena, men för den långsiktiga acceptansen är det viktigt att kommunerna säger ja till utpekandet, alternativt att kommuner föreslår områden som regeringen sedan godkänner som accelerationsområden.
– Det behöver naturligtvis kopplas till hur man långsiktigt kan stödja kommuner med vindkraft ekonomisk, annars är risken stor att inga kommuner önskar accelerationsområden för vindkraft, säger Tobias Persson.
Kontakter
Marie LannPressansvarig
Tel:010-447 44 83marie.lann@tillvaxtanalys.seOm oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Elavbrott kostar elintensiv industri mer än väntat12.12.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Tillväxtanalys nya studie visar att elavbrott har långt större ekonomiska konsekvenser för svensk elintensiv industri än vad som tidigare framkommit. Nya beräkningar visar att ett timslångt elavbrott kostar i snitt 968 000 kronor – långt över de 68 000 kronor som indikeras av traditionella mått.
Liten effekt av expertskatten10.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
En utvärdering av expertskatten visar att den inte har lett till att fler utländska högkvalificerade experter har anställts. Det visar en ny studie från Tillväxtanalys, som presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag 10 december.
De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen8.11.2024 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från sina arbetsplatser. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
Stödpolitiken för det gröna stålet behöver utvärderas regelbundet6.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag finns såväl konkurrensfördelar som nackdelar för en svensk koldioxidfri stålproduktion. Staten behöver vara vaksam på hur detta förändras över tid för att inte fastna i en långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik.
Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum