Planerna för djuphavsgruvdrift stoppade i Norge
Efter mer än ett år av massiva påtryckningar från aktivister, forskare och det internationella samfundet har den norska regeringen gått med på att stoppa utdelningen av licenser för gruvdrift på havsbottnen i Arktis.
"Det här är en enorm vinst! Efter hårt arbete från miljöorganisationer, aktivister, forskare och fiskeriorganisationer har vi säkrat en historisk vinst för havsskydd, eftersom öppningsprocessen för djuphavsgruvdrift i Norge nu har stoppats. Vi kommer inte att låta den här industrin förstöra det unika livet i djuphavet, inte i Arktis eller någon annanstans”, säger Haldis Tjeldflaat Helle, talesperson för Greenpeace i Norge.
I januari i år öppnade den norska regeringen upp för gruvdrift på havsbottnen i ett arktiskt havsområde lika stort som Italien. I juni meddelade sedan den norska regeringen att de startar den första licensrundan, med syfte att bevilja de första exploateringslicenserna i början av 2025. Men efter tuffa budgetförhandlingar med minoritetspartiet Socialistisk Vänster under helgen har regeringspartierna nu kommit överens om att stoppa den planerade utdelningen av licenser åtminstone hela 2025.
Den norska planen för djuphavsgruvdrift har väckt starka reaktioner såväl i Norge som internationellt. Både landets eget Miljödirektorat och forskare från norska Havsforskningsinstitutet har kraftigt kritiserat öppnandet. EU-kommissionen har uttryckt stark oro över planernas miljöpåverkan, och 119 europeiska parlamentariker har skrivit ett öppet brev till sina norska kollegor och bett dem att stoppa öppningsprocessen, och mer än 900 havsforskare har krävt en paus i djuphavsbrytningen globalt.
"Miljontals människor över hela världen uppmanar regeringar att stå emot det allvarliga hot som djuphavsgruvdrift innebär för världens hav. Detta är ett stort steg framåt för att skydda Arktis unika havsmiljöer. Nu är det dags för Norge att ansluta sig till de över 30 länder som kräver ett stopp för djuphavsgruvdrift globalt, säger Louisa Casson, talesperson på Greenpeace International.
Norge har en minoritetsregering, bestående av Arbeiderpartiet och Centerpartiet. De har förhandlat med Socialistisk Vänster för att få igenom sin statsbudget för 2025. Som en del av överenskommelsen om statsbudgeten har regeringspartierna kommit överens om att stoppa den första licensrundan till slutet av 2025. Det innebär att ingen licenser för gruvdrift kommer att beviljas innan nästa stortingsval hålls i Norge i september 2025.
Foton och video för press i Greenpeace mediabibliotek här
Kontakter:
Haldis Tjeldflaat Helle, talesperson, Greenpeace i Norge:
haldis.helle@greenpeace.org, +47 93 47 32 13
Nyckelord
Kontakter
Daniel BengtssonKommunikationschef Norden
Tel:070 300 95 10daniel.bengtsson@greenpeace.orgBilder
Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Idag hyllar vi västkustens olydiga historia utanför Hovrätten i Göteborg13.11.2024 10:05:32 CET | Pressmeddelande
Idag klockan 13:00 inleds förhandling i hovrätten för de sex kvinnliga Greenpeace-aktivister som av Uddevalla tingsrätt dömdes till böter och ett tvåårigt villkorligt fängeslestraff för sin medverkan i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020. Utanför hovrätten i Göteborg hyllar Greenpeace västkustens olydiga historia genom att lyfta fram lokala hjältar som har bidragit till samhällets utveckling.
Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.
Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år21.10.2024 07:33:44 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.
Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.
Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum