Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Regeringen har en energipolitisk långsiktig inriktning med målsättningen om att Sveriges elproduktion ska öka till minst 300 TWh till år 2045, och en färdplan för ny kärnkraft. Tidöpartierna har deklarerat att de vill att kärnkraften byggs ut i Sverige och regeringen ser just nu över på vilka sätt utbyggnaden kan underlättas. Klimatomställningen anges som ett skäl till att ny kärnkraft behövs, men inga beräkningar har redovisats om hur en satsning på ny kärnkraft påverkar utsläppen jämfört med alternativen eller huruvida den är nödvändig.
– Våra beräkningar visar att en utbyggnad av kärnkraften inte kan motiveras av utsläppsminskningar. Tvärtom låser kärnkraften in oss under lång tid vid ett kraftslag som kraftigt försenar klimatomställningen och kan ge hundratals miljoner ton högre utsläpp. För klimatets skull vore det överlägset bäst att fortsätta möjliggöra dagens snabba utbyggnad av förnybar el och skrota kärnkraftsplanerna, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
I Naturskyddsföreningens analys ingår utvecklingen av elproduktion i Sverige under perioden 2024–2045, dvs. från idag till mål-året för regeringens planeringsmål.
Två fall studeras: (se bilagor för grafer)
1. Sverige satsar på nya kärnreaktorer enligt regeringens färdplan. Två reaktorer antas vara i drift 2035. Elproduktionen ökar sedan linjärt till 2045 då motsvarande tio fullskaliga nya reaktorer antas vara färdiga. En liten mängd förnybar el byggs ut i närtid för att uppnå målet om 300 TWh el år 2045.
2. En utbyggnad av elsystemet med förnybar el. Ingen satsning görs på nya reaktorer utan i stället byggs sol- och vindkraft ut i nuvarande tempo för att tillsammans med existerande elproduktion (inkl. kärnkraft) uppnå målet om 300 TWh el 2045 (baseras på myndighetsprognos).
När elproduktionen har räknats ut, analyseras de utsläpp som kommer att ske under omställningsperioden fram till 2045. Resultatet visar att i fall 1 med ny kärnkraft ökar elproduktionen långsammare under första halvan av perioden. Sedan kommer elproduktionen i fall 1 ikapp när nya reaktorer succesivt sätts i drift från och med 2034. På grund av den snabbare utbyggnaden i närtid i fall 2 uppstår det ett produktionsgap mellan de båda alternativen.
Produktionsgapet innebär att elektrifieringen eller undanträngning av fossil elproduktion fördröjs i fall 1, vilket ger upphov till utsläpp. Dessa extra utsläpp samlas i atmosfären och bidrar omedelbart till klimatkrisen. I slutet av perioden uppgår det kumulativa utsläppsgapet, med de antagna nivåerna för koldioxidintensitet, till cirka 220 miljoner ton koldioxid (MtCO2), vilket motsvarar över fem gånger Sveriges territoriella utsläpp 2023. Ifall utbyggnaden av kärnkraften skulle försenas, vilket är sannolikt sett till erfarenheter från andra länder, så blir utsläppen ännu högre för fall 1.
– Det är mycket anmärkningsvärt att regeringen gått vidare med sin färdplan för kärnkraft utan att analysera vad effekterna på klimatomställningen blir. Nu måste regeringen skyndsamt utreda detta innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra stöd för att stimulera utbyggnaden av kärnkraften, säger Karin Lexén.
Idag är sista dagen för att lämna in remissvar på regeringens utredning som föreslår att massivt statligt stöd ges till företag för investeringar i ny kärnkraft. I sitt remissvar till utredningen skriver Naturskyddsföreningen att den omfattande statliga finansieringen av ny kärnkraft som föreslås är omotiverad. Förslaget låser fast Sverige vid en omodern teknik under mycket lång tid, vilket försämrar förutsättningarna att navigera i den omfattande och osäkra energiomställning som väntar. Effektivisering, flexibilitet och förnybar el ger en snabbare och billigare omställning med mindre negativ miljöpåverkan.
Läs Naturskyddsföreningens analys "Kärnkraftsfällan - analys av vilken effekt utbyggnaden av kärnkraft har på utsläppen av växthusgaser" här.
Läs Naturskyddsföreningens remissvar till regeringens utredning "Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft" här.
Bilagor:
Grafik: Fall 1, satsning på ny kärnkraft
Grafik: Fall 2, satsning på mer förnybar elproduktion
Grafik: Produktionsgapet för elproduktionen
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seBilder
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum