Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande
Den ekonomiska situationen bland högskolestuderande med studiemedel varierar stort mellan åldrarna visar en ny rapport från CSN. Yngre studerande klarar ofta ekonomin bra, medan äldre studerande har det svårare. Ekonomin till trots är de flesta nöjda med sin studiesituation.
CSN:s rapport Högskolestuderande med studiemedel 2024 visar att lite mer än hälften av alla studerande med studiemedel upplever sin ekonomiska situation som förhållandevis god. Hur nöjd man är kan i stor utsträckning kopplas till åldern. Mest nöjda är studerande under 25 år, där inkomsterna från studiemedlet i högre utsträckning täcker utgifterna. Minst nöjda är studerande över 35 år.
– Äldre studerande har i regel högre utgifter och i många fall också ekonomiskt ansvar för barn. De har svårare att klara en oväntad utgift och studiemedlen täcker en mindre del av deras levnadsomkostnader. Generellt har de en mer negativ bild av sin ekonomiska situation, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
Vanligt med arbete vid sidan av studierna
Ungefär 40 procent av alla studerande med studiemedel jobbar vid sidan av studierna. Den vanligaste anledningen till det är att studiemedlet inte är tillräckligt, i synnerhet inte bland äldre studerande. Endast 14 procent av de med studielån över 35 år anger att studiemedlet täcker alla kostnader.
– Detta blir tydligare ju äldre studenterna blir. Studerande under 24 år har inkomster i nivå med studiemedlet (13 156 kr) och utgifter på 12 000 kr. Studerande mellan 35 och 44 år har inkomster på cirka 18 000 kr och utgifter på 16 500 kr. Äldre studerande kombinerar ofta inkomster från både studiemedel och arbete för att klara ekonomin, säger Jonas Larsson.
Mer än hälften av de studerandes totala inkomst går till boende och livsmedel. 36 procent av inkomsterna läggs på boende och 20 procent går till livsmedel. Äldre studerande och studerande med barn har klart högre kostnader för livsmedel och boende.
– De senaste årens stigande räntor har sannolikt ökat boendekostnaderna för äldre studerande som oftare har bostadslån. Även var i Sverige man studerar spelar roll. I Stockholm är priset för en studentbostad högre än i norra eller södra Sverige, säger Jonas Larsson.
Studiestödet lockar till studier
Trots att ekonomin kan vara utmanande är upplevelsen av studiesituationen likartad i alla åldrar. Över 70 procent anger att studiesituationen är bra eller mycket bra, och bara sju procent att den är dålig eller mycket dålig.
– De allra flesta har en positiv bild av sin studiesituation och 66 procent svarar att de sannolikt inte hade börjat studera om inte studiemedlet fanns. Det är fler än tidigare och en indikation på att studiemedlet fått en ökad betydelse för valet att börja studera, säger Jonas Larsson.
Läs rapporten Högskolestuderande med studiemedel.
På csn.se finns en inspelad presentation av rapporten på cirka 15 minuter. Se presentationen här.
Fakta – högskolestuderande med studiemedel
- Nästan 70 procent av alla högskolestuderande i Sverige använder någon form av studiemedel.
- Av dessa använder cirka 80 procent både bidrag och lån, medan 20 procent endast använder bidraget.
- 10 procent av de högskolestuderande med studiemedel är 35 år eller äldre.
- 12 procent av alla högskolestuderande med studiemedel får tilläggsbidrag, som kan ges till studerande med barn. 80 procent av de med tilläggsbidrag är kvinnor.
- 54 procent svarar att de skulle klara en oväntad utgift på 13 000 kr. Fler yngre än äldre klarar en oväntad utgift.
- Upplevelsen av den ekonomiska situationen försämras med åldern. Totalt svarar 26 procent av de som tar studielån att studiemedlet täcker alla deras levnadskostnader.
Nyckelord
Kontakter
Jonas LarssonAnalytikerCSN
Tel:060 - 14 63 61Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar9.12.2024 08:19:13 CET | Pressmeddelande
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
Attityden till studielån påverkar valet att studera25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är du för eller emot studielån? Det kan påverka om du börjar studera vidare efter gymnasiet. En ny studie från bland annat CSN visar att attityden till studielån kan påverka huruvida du börjar studera eller inte, och att föräldrarnas råd spelar roll – i början.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum